Jaké vzdělání pro logopeda

Anonymní
7.8.17 20:15

Jaké vzdělání pro logopeda

Pěkný večer,
nemáte některá zkušenost, jaké si doplnit vzdělání na klinického logopeda? Aktuálně jsem učitelka prvního stupně a delší dobu už uvažuju o změně, protože jsem zjistila, že současné školství mě nanaplňuje.
Prosím anonymně, nebo raději smazat. Nerada bych, aby se to dozvěděly kolegyně.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8866
7.8.17 20:20

Tak vzhledem k tomu, že chceš přímo klinického…no to jsem zvedava…nebudeš to muset vystudovat cele? Já bych řekla, že jo.
Jako jedno oborovou, pak jsou těžké atestace, kolegyně dcera se dostala na potřetí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26270
7.8.17 20:22

Jj souhlasím, než se člověk stane klinickým logopedem, tak je to dlouhá a obtížná cesta…kamarádka to vzdala…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.8.17 20:42

@truelly @Malaga je mi jasné, že to je hodně obtížné a náročné.
Zatím mám několik možností, co bych chtěla zkusit studovat. Letos v zimě si chci podat přihlášku, tak zvažuji, jaké mám možnosti.

• Citovat
  • Upravit
568
7.8.17 20:49

Není to jednoduché. vystudovat speciální pedagogiku titul mgr. Státnice samozřejmě z logopedie. Sestřenice chtěla být logopedka, když zjistila, co by to obnášelo, vykašlala se na to, dál už jít nechtěla, musíš totiž splnit i atestaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
7.8.17 21:05

3 roky na specce, 2 roky magisterského studia obor logopedie, po dalších dvou letech atestační zkouška. Pak budeš klinický logoped.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.8.17 21:07

@hanka.br. děkuju. Zůstanu u prvního plánu :lol:

• Citovat
  • Upravit
313
7.8.17 21:08

Jsem školský logoped. Na klinického musíš: vystudovat Mgr speciálni pedagogiku, specializace logopedie surdopedie. Poté přihláška k předatestační přípravě pod vedením zkušeného klinického logopeda (musíš si sehnat sama a málokteri berou), tahle příprava trvá několik let a je značně draha, musíš na své náklady absolvovat předepsané kurzy. Navíc ještě musíš absolvovat praxi ve zdravotnickém zařízení v oboru logopedie, mám ten dojem, že min. rok možná déle. No a samotná atestace zahrnuje napsání atestační práce, její obhájení a samozřejmě praktická a teoreticka zkouška. Takže pokud už nemáš alespoň Mgr specku hotovou, čeká tě dost let studia a pokud by tě na tu atestační přípravu vubec přijali, bude to hodně drahé. A při práci se to fakt nedá…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
7.8.17 21:10
@Anonymní píše:
@hanka.br. děkuju. Zůstanu u prvního plánu :lol:

Mimochodem - pokud to není moc OT(asi je) - co tě přesně nenaplňuje na současném školství? nebylo by pro tebe lepší jen změnit školu za takovou, která ti podmínky k naplnění tvých představ umožní?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8866
7.8.17 21:29

@hanka.br. možná jde o znechucení z inkluze a to je pak každá rada dráha.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.8.17 21:37

Máme klinického logopeda v rodině, je to celkem běh na dlouhou trať. A i ten příští rok budeš dobrá, když se tam dostaneš. Plus praxe. A to ani nemluvím o tom, čase kdy a jestli Tě to jednou bude živit.

• Citovat
  • Upravit
30408
7.8.17 21:45
@truelly píše:
@hanka.br. možná jde o znechucení z inkluze a to je pak každá rada dráha.

Nevidím až takový rozdíl v době před inkluzí a po ní. Do studia musela zakladatelka hodně investovat, je škoda to zahodit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.8.17 22:28

@HanaNov co všechno můžeš dělat jako školský logoped? Jaké školy/kurzy/zkoušky?

@hanka.br. jsem z učitelské rodiny a tak nějak jsem s vlastními dětmi prozřela a zjistila jsem, že model běžné základní školy mi nevyhovuje. Děti jsou často znuděné, demotivované a je problém je zaujmout a motivovat. Vždycky mě bavilo připravovat věci navíc, ale když vidím, jak to ty děti nebaví, tak mi dá víc práce se přesvědčit, abych v tom pokračovala. Měla jsem páťáky a bylo to často utrpění pro všechny.
Máme tu jednu školu, takže změnit školu nemůžu.

• Citovat
  • Upravit
30408
7.8.17 22:31
@Anonymní píše:
@HanaNov co všechno můžeš dělat jako školský logoped? Jaké školy/kurzy/zkoušky?@hanka.br. jsem z učitelské rodiny a tak nějak jsem s vlastními dětmi prozřela a zjistila jsem, že model běžné základní školy mi nevyhovuje. Děti jsou často znuděné, demotivované a je problém je zaujmout a motivovat. Vždycky mě bavilo připravovat věci navíc, ale když vidím, jak to ty děti nebaví, tak mi dá víc práce se přesvědčit, abych v tom pokračovala. Měla jsem páťáky a bylo to často utrpění pro všechny.
Máme tu jednu školu, takže změnit školu nemůžu.

To je opravdu zvláštní. Všechno, co tě demotivuje přece můžeš ovlivnit jen a pouze ty. Kdyby tě rozčiloval systém jako takový - ale motivace dětí, jejich zájem…to vše má v rukách jediný člověk - učitel a žádný systém nemůže za to, pokud se v jeho hodinách děti nudí. No - pak chápu, že změnit profesi je pro tebe řešení. Jen dej pozor, abys i při práci logopeda nezažila podobné zklamání. Tam je nutné děti k práci motivovat taky. A jejich maminky. Hodně štěstí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.8.17 22:47

@hanka.br. nemyslím si, že bych neuměla motivovat děti. Dělala jsem různé hry, projekty, střídala jsem činnosti, vyráběla pomůcky, vlastní materiály, které byly přizpůsobené dané třídě. Pravidelně to bavilo tak třetinu třídy. Ostatní hlásili, že škola je na nic, rodiče taky nepotřebují školu (když jsou na dávkách :zed: ). Chtěli hrát na mobilu, nebo si hrát na počítači.
No a když jsem vymyslela pro děti něco navíc - víkendovou akci, výlet, výuku v terénu, tak se do mě obuly kolegyně, ať to nepřeháním, že to po nich budou chtít rodiče taky.
Když jsem chodila na praxi, tak jsme byli na soukromé škole, kde rodičům záleželo na vzdělání jejich dětí a bylo to vidět. To mi na státní škole chybí. Zájem rodičů i dětí. Pak jsme chodili po alternativních školách a tam to taky bylo znát.
Hlavně kdysi jsem brala jako normální, že děti škola nebaví, mě to taky nebavilo. Teď jsem viděla, že to jde i jinak.
Ono toho je víc.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze