Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Objednala jsem se na oční, ale než mě vezmou, samozřejmě googlím a plaším. Cca týden se mi stává, že mi před jedním okem několikrát za den jakoby přejede mlha nebo jakoby záclona a zase zmizí. Jiné potíže nemám. Našla jsem si, že to může být odchlípnutí sklivce. Mohou to způsobovat třeba jen suché oči? Umělé slzy jsem zatím nezkoušela.
Příspěvek upraven 15.01.26 v 11:22
@ivašot. píše: Více
Já to špatně napsala, teď jsem to upravila. Je to jakoby přejela před okem záclona nebo mlha. Nejsou to takové ty zakroucené pavučinky.
@darktera
Mně se sklivcové zákalky projevují i jako ta záclona, kterou popisuješ. Záleží na pozadí, na které koukám.
V normálním světle vidím černé tečky, šmouhy a pavučiny, třeba v divadle, kde je přítmí a jenom osvětlené jeviště vidím právě takové mlhavé přízraky, které mi jezdí před očima.
Odchlípnutí sítnice jsem prodělala loni a je to dost akutní stav, kdy musí pacient do druhého dne od diagnózy být zoperován. Každé prodlení je průšvih. Projevilo se mi to tak, že napřed se mi na postiženém oku jakoby třepotal ráno obraz, dopoledne už jsem měla clonu shora (ne záclonu), jako bych si část oka překryla černým papírem. Prostě se mi zúžil zorný úhel. Myslím, že spíš to budou u Tebe ty zákalky, jak píšou holky. Ale divím se, že Tě nevzali urgentně, i kdyby oční pohotovost. Sklivec se odchlípnout nemůže, asi jsi myslela právě sítnici.
Sám mám v levém oku zákalky, v čekárně u očařky se na vaše téma dvě bavily. Po vyšetření ta s tím problémem vyšla a řekla, že si má kapat, že jak schne povrch oka, tak si při pomnutí pod víčka roztírá ospalky.