Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, moje 3 letá dcera má přes měsíc kašel, ale přesně nevím jaký vůbec má. Někdo říká vlhký někdo zase suchý. I paní doktorka váhala včera na kontrole. Když zakašle tak nechrchlá, ani nevykašle nic, ale je takový zdráždivý, někdy jakoby polkne. Kašel se ji zhoršuje hlavně v leže, v noci dostane 1-2 takové záchvaty a ráno zakašle. Zkoušela jsem snad vše. Tymianivý sirup, cibulový, droseru, robitussin, mucisolvam, acc, stopkašel nám pomůže pouze pár hodin, dithiaden na noc…nic nám nepomohlo pouze jen zmírnilo, ale nevyléčilo. Ted bereme 2 dny droseux na suchý, dýchatko a preventivně imunoglukan.Jen si říkám jestli dělám dobře, že jí dávám sirup na suchý dráždivý kašel. Měli jsme i atb které nám pomohly ale po týdnu opět začala kašlat a včera si ji dr. Poslechla a něco má na průduškách. Co myslíte?
A nemohlo ji neco zaskocit? Kdyz se to dostane az do prudusky, muze to vypadat podobne…
Změřte si doma vlhkost vzduchu. Kašel může být i od suchého vzduchu. Na to vám nepomohou žádné medikamenty.
@Therushka píše:
A nemohlo ji neco zaskocit? Kdyz se to dostane az do prudusky, muze to vypadat podobne…
Myslis vdechnout?
@verisek89 bych tipovala, že má reflux, když kašle po ulehnuti..
@blumen Ne, myslela jsem zaskočit (např. kousek mrkve), ale vdechnutí může způsobit totéž.
Radila bych dojít k dr na stěry, uvidíte, zda tam nebydlí nějaká potvora…u nás kluk kašlal furt, po x měsících konečně stěr a hemofil byl na světě. ![]()
Pokud by nic nebylo, ať vám dá žádanku na alergologii.
@verisek89 ja bych zkusila vysadit vse a uvidis, osvedcilo se mi to nejlip. Ven chodite nebo sedite doma? Taky ji nemusi svescit domaci sichy vzduch. A pokud neco slysela na pruduskach, tak co doporucila? Teploty nema/nemela?
Řeším to samé, dcera (tedy 7 let), ale léčí se na alergologii s nealergickým astmatem, má foukadlo. Každý rok listopad/prosinec problém s kašlem, ale letos tedy už 3 týdny. Nejdřív mucosolvan inhalace+vincentka, pak erdomed, který to velmi zlepšil, ale nevyléčil
. Nyní je na stoptusinu, nejdříve má suchý kašel, po rozkašlání je již vlhký
. K tomu má tedy rýmu
.
Výtěry na streptokoka negativní, CRP pod 5, poslech čistý… už nevím, co dál do ní, do chudiny, cpát
…
Dle mudr máme jezdit pravidelně na hory, ale kde brát a nekrást mi už neporadila
![]()
@lucije28 ja mela astma driv a zmizelo, jedine, co pretrvava je kasel v zime, v chladnem prostredi nebo zaprasenem (i kdyz alergii na prach nemam). Neberu nic. Otepli se a zmizi mi to zase.
@blumen - ona, když nemá foukadla, tak kašle
, zkoušela jsem vysadit, nasadit v průběhu roků a bohužel musí foukat. Ale dnes to je již „pohodička“
. Začalo vše nástupem do školky, vygradovalo zápalem plic po 3/4 kašle (těch nočních návštěv na pohotovosti, kde nás vždy „vyhodili“, že nám opravdu nemůžou pomoci
).
Ano, dle mudr na alergologii to zmizí, čekala jsem, že už by mohlo a oni nic ![]()
Tak asi taky zkusím vše vysadit
, krom foukadel, bohužel…
@lucije28 Foukadla urcite nevysazovat, v nich ma urcite kortikoidy, ne? A jestli ma rymu, muze ji zatekat. Strikala bych jen morskou vodu do nosu a uvidite.
Pouzivame 2 tydny zvlhcovac, zkusim jeste pravidelne vetrat. Mame si zajit na alergologii, protoze neco podobneho mela i na jare (2 mesice) vylecilo ji az druhe atb.ted pred 2 tydny jsme dobrali atb, ale po tydnu zacala znova kaslat. Teplotu nema, jen kdyz se ten kasel pred mesicem a pul objevil, tak byla horecka, ale po tech atb je pouze kasel a tekuta ryma. Dr. nam dala foukatko, dithiaden na noc a sirup drosetux na noc, udelali i ster v krku, uvidime co nam reknou.No a na den jsem ji koupila Stodal. Uvidime, pokud to nepomuze, chci zkusit jeste kalobu a sirup bronchipret jinak pak uz nevim
pak jedine pockat co nam reknou na alergologii, ale u nas je dlouha cekacka 2-3 mesice.