Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Nemali sme žiaden režim, robil si co chcel, nedal sa mu nastavit žiaden režim. Moje snahy mal uplne na háku. Katastrofa. Zlom nastal keď mal 15 mesiacov a šiel do jasliciek. Odvtedy môžem podľa neho nastavovať hodinky.
Režim jednoduchý, ten záškodník vstává mezi 6-7, snídane, topení, hygiena, pak si hrajeme, do toho chystám základ na oběd, v 9 kočárek, venku 2 h spánku, já mezitím pracuju, v 11 budíček, vaření oběda a jídlo, do 2 hry, úklid atd, ve 14 do kočárku, zase 2 h spánku, Já mezitím opět domácnost atd. Pak svačina, po 7 koupel, v 8 mlíčko, tulení a spánek
@martina.se píše:
Režim jednoduchý, ten záškodník vstává mezi 6-7, snídane, topení, hygiena, pak si hrajeme, do toho chystám základ na oběd, v 9 kočárek, venku 2 h spánku, já mezitím pracuju, v 11 budíček, vaření oběda a jídlo, do 2 hry, úklid atd, ve 14 do kočárku, zase 2 h spánku, Já mezitím opět domácnost atd. Pak svačina, po 7 koupel, v 8 mlíčko, tulení a spánek
to se cvičně zkoušíš utopit? ![]()
@martina.se píše:
Tý jo, takového spánku, závidím
![]()
@vokishka neee, ale musím zatopit v kotli ![]()
@Kolicek95 dřív spal 3× denně 15 minut.. teď asi 2 měsíce takhle.. ale rostou mu zuby, od 2 se jen prevaluje, takže zase ty noci jsou bídne..a přes den spí jen venku, takže já mrznu ![]()
U nás aktuálně děs. Ještě minulý týden to fungovalo víceméně tak, že v 6 budíček, snídaně, hraní atd., cca v 8:30 jsem uspala u kojení na půl hodiny. Pak kolem půl desáté svačina, kolem 12 oběd, v jednu do kočárku a cca 2 hodiny spala. Pak svačina, v půl šesté večeře, někdy po sedmé koupat a spát, usínala někdy mezi 19:30 až 20:00 dle odpoledního spánku a únavy. Akorát posledních pár nocí jsem od půlnoci třeba dvě, tři hodiny vzhůru
, plus to ranní uspávání je čím dál těžší, už se mi párkrát vůbec uspat nepovedlo. Takže jsem se rozhodla první spaní definitivně zrušit a uvidíme, co to udělá. Časy jídel dnes tak nějak stejně, ale přemýšlím, jestli dávat oběd před spaním nebo po spaní. Když spí jednou denně, dávám v 11:30,., většinou ani nevypadá zvlášť unaveně, ale usne tak do dvou minut
. Večer při jednom spaní zatím budu dávat spát dřív, teď jsem zrovna uspala, tak doufám, že dnes už žádná noční párty nebude. Jinak moje dítě náruč odmítlo úderem 3. měsíce, uspávám kojením, výjimečně tulením.
@Kolicek95 ten oběd někdy taky řeším.. páč když nestíhám a není uvařeno, tak nejdřív svačina a oběd po 4. A noční rodeo je děs… Od 2 ho mám u sebe anobnse pořád vrtí, tahá mě za vlasy atd.. to není spánek ![]()
@Anonymní píše:Žádný denní rozpis jsem si nedělala. Jen jsem ve stejnou dobu koupala a uspávala. A dodržovala rozestupy mezi jídly.
Děvčátka, maminky.
Jak vypadá vás režim s ročním dítětem?
Myslím tím spánek, čas tráveny hraním…atd.
S naši dcerou v tom pořad tak nějak litame…
Od uspavani na rukou, spánek, nošení, hrani…
@martina.se píše:
@vokishka neee, ale musím zatopit v kotli
@Kolicek95 dřív spal 3× denně 15 minut.. teď asi 2 měsíce takhle.. ale rostou mu zuby, od 2 se jen prevaluje, takže zase ty noci jsou bídne..a přes den spí jen venku, takže já mrznu
mě to napadlo až před chvílí, jako správný panelákový zhýčkalec jsem si myslela, že je to automatická öprava, jen jsem nemohla přijít na to slovo, které tam mělo být ![]()
Příspěvek upraven 28.12.21 v 22:04
@martina.se píše:
@vokishka neee, ale musím zatopit v kotli
@Kolicek95 dřív spal 3× denně 15 minut.. teď asi 2 měsíce takhle.. ale rostou mu zuby, od 2 se jen prevaluje, takže zase ty noci jsou bídne..a přes den spí jen venku, takže já mrznu
Tak to je zas příjemná změna
. Ty noci, to znám. Ale poslední dobou se moje dítě uprostřed vzbudí a je úplně čilé, usne zas až za pár hodin. ![]()
V roce uz mi vsechny deti spaly jen 1krat denne. Rano vstavaly mezi 6-7, usinaly tak na 90 minut po obede (prvni dcera uz pred 12, syn naopak az ve 14, druha dcera neco mezi). Holky pak usinaly okolo 23 hod, syn uz 20-21, ale od 1 do 4 v noci byl vzhuru a chtel si huat
(az do 2r, pak ho to nastesti preslo). 2krat denne jsme byvali venku, cim dele, tim lepe pro vsechny. Domacnost dost trpela, snazila jsem se i nejak povenovat vsem detem. Ale tak jsou behem necelych 5 let, tak to nejak slo.
Mám 11-měsíční dceru, ale nemám jen ji, dětí mám 5, takže ten „režim“ se hodně odvíjí od aktivit celé rodiny, starších dětí… Dny, kdy nemáme žádné aktivity mimo domov, vypadají tak, že ráno vstáváme až když jsme vyspaní - to je kolem 9.00. Převlékneme se, posnídáme, a pak si udělám nějakou práci doma - prádlo, úklid… věnuji se dětem, nebo prostě dělám co potřebuji - každý den se něco najde 🙂 Dcera nespinká vyloženě pravidelně, ale většinou usíná před obědem - v době vaření oběda. Takže mi usne u prsa a jdeme se staršími dětmi vařit oběd. Poobědváme, pak se probouzí dcera - přebalím ji a dostane oběd. Po obědě uklízíme, hrajeme si, odpočíváme… Během odpoledne svačinka podle chuti a hladu, a pak také samozřejmě procházka venku (i se psem), během které dcera opět usíná, většinou na 2 hodiny. Když jedeme se staršími dětmi do kroužků, usíná dcera v autě. Po návratu domů si nachystáme nějakou večeři (když dcera ještě spí, povečeří až když se probudí) a věnujeme se večerním aktivitám - hry se staršími dětmi, nějaký film… Kolem osmé večer následuje večerní hygiena a pomalu se chystáme na spaní… Nesnažím se dceři vytvářet režim, spinká když je unavená, jí když má hlad… Stejně jako starší děti. Uvedené časy jsou tedy spíš jen orientační, většinou v tom také spíš jen tak lítáme, úplně všichni
😃
Já se snažím s roční o režim
. Já jsem totiž režimová a rozvrhová a dcera to má zatím stejně
.
Dcera vstává mezi 8-9, jde si hrát nebo mě šikanovat (spíme spolu na matraci, tak může vstát a odejít
a nebo zase přijít a řvát mi vlasy a házet hračky do hlavy
), já se snažím ještě dospavat…
Začínáme svačinou v 10, pak si hraje nebo mi asistuje v kuchyni a u nějakého denního poklizení.
Oběd kousek po 12 ven vždy po obědě mezi 1-2 hod, spí většinou 90minut, pak řve, tak musíme domu
…
Pak svačina nebo třeba nějaké návštěvy nebo hraní.
Kolem půl 7 večeře, kolem 7 koupání (3× týdně) a další hygienické rituály (zuby- ty „čistí“ i ráno, mazání krémem, masáž) a pak hned do postele (na matraci), pohádka a čekání až usne (2 týdny se snažím uspávat bez kojení), pak se vypařim, a pak už kojim dle zařvání, daří se to průměrně 4× za večer do „snídaně“…
Předtím jsme tam měli ještě 1× týdně plavání a 1× týdně hernu, teď bohužel nelze.
A občas v rámci procházky zaradime hřiště, ale to když je hezké počasí, takže nejspíš zas na jaře
![]()
Řekla bych, že režim konečně máme!
👍 🙏 🍀 🍀 🍀 Zlomilo se to po 9 měsíci, ten byl příšerný.
Ráno budíček mezi 7-8, jen jeden denní spánek cca 1-2 hodiny, jak kdy. Usíná mezi 8-9 večerní. Kojení jen na uspávání doma. Stíhame plavání, já sport, domácnost jak kdy a sociální vazby.
Teď jako hlavní problém beru zuby, když už je zle, tak si pomáhám nurofenem. Pak je noc v pohodě a přes den dokážeme fungovat.
Děvčátka, maminky.
Jak vypadá vás režim s ročním dítětem?
Myslím tím spánek, čas tráveny hraním…atd.
S naši dcerou v tom pořad tak nějak litame…
Od uspavani na rukou, spánek, nošení, hrani…