Jaký systém se vám osvědčil?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
6411
17.10.23 21:35

Jaký systém se vám osvědčil?

Tak se nám narodilo miminko :D jako druhé dítě. Starší má 3 roky. Ještě jsem si úplně neudělala systém na to, jak všechno „zvládat“. Tedy zatím bylo starší často ve školce, ale začaly nemoci a už ho mám doma. A mladší je hodné miminko, dosud spavé, ale už taky začíná víc koukat, chce kontakt a podobně. Maminky více dětí, co se vám osvědčilo?
Myslím systém, režim, vychytávky…cokoli :)
Protože já mám pocit, že nějak pořád nestíháme. Hlavně večer, kdybych chtěla mít děti v 8 v posteli, musela bych snad začít koupat v 5 :nevim:
Zatím jsem jen došla k tomu, že je budu uspávat společně, jelikož usínají obě kolem 8-9. Jinak je to ale bída. Například naše dnešní výprava ven trvala 2 hodiny 8o
Jak to děláte vy? :mavam: uvítám i tipy na různé vychytávky do domácnosti, které vám usnadní život s 2 a více dětmi :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2002
17.10.23 21:38

Mám stejný rozestup mezi dětmi, a nejhorší bylo opravdu to vypracování se někam ven, nejhůře na čas. Teď už je to o něco lepší, je jim 5 a 2. Vychytávky asi úplně nemam, mě třeba vyhovuje vařit den předem a odpočívat co se dá :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pet p
17.10.23 21:41

@Liška32 Taky jsme to tak měli, že když jsem chtěla, aby byly děti v určitý čas v posteli, tak jsme museli začínat se vším min. o 2 hodiny dřív. A že trvá dostat se ven, to je taky normální, zvlášť v zimě. Ještě jsem něco zapomněla, tak jsme se vraceli. Nebo se miminko na odchodu pokadilo, takže celé vysvlíknout, přebalit, oblíknout… jojo, to byly časy :-)
Moc doporučuji v čase, kdy miminko spí, věnovat se staršímu dítěti. Bude pak víc v klidu, tj. nebude se nevhodným způsobem dožadovat tvé pozornosti. Prostě zavést si čas jen pro sebe. A hodně chodit ven.

• Citovat
  • Upravit
2002
17.10.23 21:49

Jo, to je velká pravda. Snažit se udržovat aktivity i pouze se starším. A ven, ven a ven. O víkendu i nějaké výlety, aby byly hezké společné zážitky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6411
17.10.23 22:11

Tak dnes jsem byla spokojená, že mám všechno a zapomněla jsem kapesníky. Takže malá vyloudila jeden na paní prodavačce v obchodě :mrgreen: A že se mimi poblinkalo komplet úplně oblečené, to už taky máme za sebou. Ale jsem rychlá v převlíkání, takže do školky jsme doběhly v 8:05 :palec: :D

Já právě ještě ke všemu mám adhd. Takže strašně špatně pracuju s časem, nedokážu prioritizovat. Na všechno musím mít ideálně systém a rutinu. S druhým dítětem přeci jen už dokážu líp odhadnout, co se může stát a co jak zhruba trvá. Taky mám připravené věci pohromadě, třeba přebalovací tašku, abych to jen vzala a vyběhla a nehledala pořád všechno.

Ale stejně je to zase změna, se starší už jsem byla zvyklá prostě vyrazit za 5 minut nebo dojet si kamkoli, to teď zase úplně nejde. Dobře si rozmyslím každou cestu.

Tak hledám tipy, jak si to usnadnit, jestli to ovšem jde, je otázka :D

Co se týká věnování se starší, to dělám, jinak to nejde. Ona se jinak snaží zabít sebe nebo miminko (omylem), vidí, že na ty její nebezpečné divočiny reaguju. Ještě přidáme společnou aktivitu úplně bez miminka a přemýšlím o jednom večeru pro ni s námi rodiči. Že by chodila spát později, třeba v sobotu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1977
17.10.23 22:17

Jak už je psáno výš - když mladší usne, věnuju se staršímu. Malujeme, stavíme stavebnici, čteme knížky… Nechávám na něm, co si vybere. Až když si dohrajeme, jdu uklízet nebo vařit.
Taky si usnadňuji práci a vařím minimálně na 2 dny. Spíš na 3, přičemž tu 3. porci zamrazím nebo zavařím. Když uvařím polévku, je i na večeři (nebo jsou večeře studené).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kolicek95
17.10.23 23:09

Já mám děti s rozdílem 15m, mladší je teď 19m, starší necelé tři a určitě to všechno půjde. Já teda pakuju rychle, dle ročního období a cíle cesty mi to trvá, než se vypakujeme ven, od pěti do dvaceti minut, víc fakt ne. Večerní ukládání, pokud doma osyřím a manžel je pryč, tak mi dává zabrat, ale koupala jsem vždy tak 15 minut, spíš to samotné uspávání. Mladší spí otřesně dodnes :roll:.
Třeba to chození ven loni touto dobou na vycházku po okolí, tak jsem akorát strčila do batůžku náhradní pleny, dvoje čisté tepláky, flašku s pitím, případně dvě kapsičky. Na zem jsem hodila dvě kombinézy, starší se oblékla, mladší jsem oblékla já, šoupla do kočárku, starší obout, já rychle bundu, boty, odchod, deset minut. Koupáni večer, nachystat pyžama, nejdřív mladší, mezitím se starší svlékla, pak vytáhnout mimino a mezitím, co se starší koupala, jsem mimino namazala, oblékla, zuby, dala do houpátka, oblékla starší, zuby, odchod do ložnice. Mně zas přišlo vždy nejhorší chystat jídlo, řvoucí děti na noze, teď to dovařit, cedit, nandávat, jedné krájet, druhé mixovat, bryndáky, pití, uklízet rozlité, sama jíst..

• Citovat
  • Upravit
30655
17.10.23 23:26

Ja se krom zakladnich potreb kojence (plne bricho + sucha perdel) venovala po narozeni mimina starsimu diteti/starsim detem. Mimino si tim padem zvykalo na rodinny rytmus (jako taky to drelo, u nas hlavne to spani) a starsi dite nemelo pocit odstrcenosti. Snazila jsem se, aby se pro starsi dite zmenilo jen nutne minimum. Mimino nevi, ze by to mohlo byt i jinak ;). Vychytavky byly mit hlavne predpripraveny batoh/tasku, kde je vzdy vse (prebaůlovani, svacinka, nahradni obleceni,…), k odchodu velet az ve chvili, kdy ja mam vse prichystane, aby deti byly zvykle, ze to musi pekne odsypat. S odpichem nemame do ted zadny problem (pokud pomineme to, ze kazde ze tri deti chce uplne jinam :mrgreen:, ale venku jsme do 3 minut). Pak je fajn neresit prkotiny, mit plan, vysvetlovat detem, co se bude dit.

Uspavani u nas bylo za trest, tam moc rad nedam a na to, ze nejstarsi tahne na 12r, tak spolecne usinaly aspon nektere dve z deti mozna par dnu :zed: za celych tech mnoho let…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
18.10.23 02:15

Vynechat vsechny zbytecny veci, mimino oblikat naposled, idealne do kombinezy (je to rychly), pri presunech cvaknout vejce na kocar nebo idealne nechat spat v aute, na mistech kde to jde, nekoupat denne, nechat usnout u prsa kdyz je unavene, neplanovat, nehrotit casy a rezim.
Resit primarne svuj rozvrh a rozvrh starsiho, mimino proste pribalis s sebou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
269
19.10.23 22:58

Myslim ze vse zaznelo. Odchody jsou proste nejhorsi, je treba si zvyknout. Mam deti tri. Mimino oblekam posledni, obleceni starsim detem chystam.na hromadky, oblekaji se sami co zvladnout, kdyz tak jsem po ruce, dopomuzu pri oblekani, noseni mimina. Funguje byt vzdy o krok napred, tzn. mit vse nachystane driv, nez zavelim ze se oblekame a odchazime.
Zapojit starsi deti, prines dudlik, podej plenku, chrastitko, zkontroluj, povidej na neho. Priznat ze potrebujes pomoct!
Ja teda kdyz mimino spi, uklizim, varim, delam co je treba. Hraju si s detma vsema spolecne, v pokoji mam nafukovaci balon, mimino na tygrika, pohopsavam, pritom zvladnu ukony jako „rozdelej mi lego, najdi mi kosticku, precti mi…“, nebo mimino na zem na perinu a hrajeme si vedle nej. U dvou deti je treba se vic venovat, se tremi odpada to hrani si, dve si vystaci vetsinou samy, hraji si spolu, obcas neco potrebuji. Ale pokud se venuji, tak se vsema najednou, kdybych musela s kazdym extra, nedelala bych cely den nic jineho. Takze treba hrajeme stolni hru, mimino je v lehatku, obstaravame ho vsichni spolecne. Pokud varim, mimco v lehatku, starsi maluje u ytolu - podivej, miminko taky musi chvilicku vydrzet bez maminky, abych uvarila, zvladnes to taky? Tim padem starsi vidi, ze i to mimino se porad jen nenosi… :mrgreen: Pokud jsme na prochazce, mimco usne, povidam si se starsimi, ukazujeme si veci po okoli… Pod kocarem mam vzdy male piti a piskoty, kapsicku. Zasadne nenosim kabelky, ale batoh (vleze tam vice a mam volne ruce). Ditko si nosi vsude svuj batuzek (adekvatne nabaleny aby uneslo), nenosim vse sama, uci se mit sve veci u sebe, mit v nich prehled, ja nemam tak narvany batoh).
Nekoupat kazdy den! Ne najednou, pokud u toho neni tatinek. Jeden den mimino, druhy den starsi dite. Starsiho osprchujes i s miminem na jedne ruce, pripadne davam do lehatka.
Nejlepsi vychytavka-houpaci lehatko a nositko :mrgreen: A kolotoc nad postylku! Chuvicka vzdy po ruce.
Neuspavam, deti spi kazde od trech let ve svem. pokoji, pokud to jde, ctu pohadku, pokud nejde, poustim na mobilu mluvenou, loucim se, dame si pusy, nechavam. lampicku…uspim mimino, pak kontrola deti v pokoji, bud zhasinam nebo pohladim, pomojkam, ujistim ze nejsou bubaci… U nas zasada, chodime spat kazdy den ve stejny cas, ja jsem na tohle pravidlo extremni, ve 20:00 musi lezet, i ten starsi.
Mimino neucit na ticho, nechavat treba pootevrene dvere, aby ho pak nebudil kazdy prd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin