Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Zdravím holky, mám syny 10 a 6 let. Ten starší má ADHD a má tendenci neustále vyrušovat. Zemřel nám dědeček… Rodina chce abych vzala syny sebou, ale z mého pohledu bych jej nebrala.
Jak byste se zařídily vy? Sestra 3 letého syna bere sebou, ale ten je v klidu.
Anonym prosím..
Rozhodně bych je nebrala ani kdyby ADHD neměl.
Podle me je slusnost se rozloucit, deti i mimina jsem brala sebou, kdyz uz to bylo dlouhe a nevydrzeli, sla jsem ven… ale prijit a aspon se pokusit rozloucit je podle me zakladni slusnost… napr. v obradni mistnosti v Motole maji i spec. odhlucnenou mistnost ( v zime tam i topi) prave pro,,rusici,, deti, ktere nevydrzi cely obrad a i pani mi tam nabizela, ze kdyz je tam privedu v prubehu obradu, pohlida mi je a ja se mohu vratit na obrad…
Samozřejmě, že bych je vzala. Se synem si stoupni trochu bokem od lidí, pokud nebude zvládat sedět v lavici a mlčet.
Nebrala bych ani jednoho, podle me to neni pro deti vhodne, proste muj nazor.
Ne, v tomhle věku bych děti na klasický pohřeb nebrala ani zdravý. Udělala bych si s nimi rozloučení v soukromí na hřbitově až se třeba bude ukládat urna nebo později.
Jisteze ano, je to jeho dědeček. A jestli to vdove nevadi, nikoho jineho bych se uz neptala.
Desetileteho by mrzelo cely zivot, ze jste mu nedovolili tam byt. Me to mrzelo. Pohreb patří k zivotu.
dedu jsme pohrbivali letos.
Příspěvek upraven 29.07.23 v 12:19
Vzala bych. Taky si myslím, že je slušnost, když se rozloučí. Ani jeden není dávno natolik malý. Natož v 10 letech.
Brala jsem i mladsi na pohreb jejich babicky, mladsi byl hodne rusivy, takze jsme sedeli u dveri a prubezne se chodili projit. Schytali jsme par blbych pohledu, ale to me bylo fuk. Je pravda, ze u starsiho budou lide obecne asi mene „tolerantni,“ ale nejblizsi rodina snad vi a zbytek te trapit nemusi ![]()
Nebrala jsem je na pohreb vzdalenejsi pribuzne s otevrenou rakvi, to jsem mela co delat i ja teda.
Takze bych zvazila pro a proti…oni sami chteji? Byli si blizci? Mas ty potrebu se „v klidu“ loucit, nebo budes mit kapacitu se zabyvat detmi?…
Nebrala bych! Rodině nerodina, sestra nesestra. NE! Na obřad určitě ne! Na kar nejspíš ano ale až co opadne trochu toho smutku. Taky jsme to tak dělali v rodině. Větší děti klidně můžou pomáhat při přípravě, můžou být při tom když se začínají někde rodiny scházet, pomáhat s pohoštěním, vybrat kytici. Ať nejsou úplně odstřihnutí. Brát je přímo do smuteční síně? Tam kde všichni brečí. Nemusí být u všeho.
Zvláště teda ty malé. U větších a rozumných děti(10 plus) bych se asi ptala jestli tam chtějí jit. A hodně bych tu situaci vysvětlovala. Ale 3roky? Ro ať si radši užije někde s babičkou třeba
Ano určitě bych vzala obě děti. Brala jsem i předškolní s ADHD a taky zvládly bez problémů. Tohle je dost zásadní událost v životě rodiny.
I úmrtí patří k životu. Je to nevyhnutelná část. Když umře člen rodiny, tak je pohřeb, rozloučení. Nevidím důvod, ať se děti zavírají do falešné bubliny.
Na pohřeb do krematoria jo, ty jsou docela krátké. Do kostela nevim nevim, my to míváme spojené se mší a ještě se jde pěšky na hřbitov s kapelou a tak - to už bývá dlouhé i pro mě ![]()
Rodina, hádám, syny zná a přesto je tam chce. Tak pak je dotaz spíš na vhodnost věku, než ADHD ![]()
Syn s ADHD je hodně citlivý, všechno hodně prožívá a u každého má ba jednu věc 1000 stejných otázek i když už odpověď zná.. nevím no..
Má problém vydržet 10 minut potichu..
Takhle malé deti bych na pohřeb nebrala ani za nic.
Sama jsem byla na pohřbu babicce, kdyz mi bylo 12. Měla otevřenou rakev, vidim to do dnes.
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.
Zdravím holky, mám syny 10 a 6 let. Ten starší má ADHD a má tendenci neustále vyrušovat. Zemřel nám dědeček… Rodina chce abych vzala syny sebou, ale z mého pohledu bych jej nebrala.
Jak byste se zařídily vy? Sestra 3 letého syna bere sebou, ale ten je v klidu.
Anonym prosím..