Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zkušenost nemám. Ale v takovém případě bych vyhledala pomoc lidí, kteří je umí cvičit. Prostě bych si šla pro radu k nim. Naučila se od nich, jak s tím psem pracovat, když dávno není štěně. Jestli jde přenaučit. Případně psí psycholog.
Určitě bych mu sebrala na noc vodu a krmení dávala jen přes den a když to nesežere hned tak sebrat. A jinak trpělivost, odměňovat a chválit a kdyžtak si prostě nařídit budík a jít a ním i v noci. Zkusit nějak vychytat hodinu kdy čůrá a jít. A tu plenku bych zrušila taky.
Ihned po spaní drapnout, utíkat s ním ven, tam ho moooc chválit za vyvenčení + pamlsky, vzít si na to dovču, být důsledný… nic jiného než trénink a důslednost a časté venčení fakt nepomůže! a v noci pár hodin bez vody a žrádla fakt v klidu vydrží, takže odebrat
Krmte ho ráno. Žádný záchod, žádné pleny, jinak se nikdy nenaučí chodit normálně ven. Venku, když se vyčůrá, tak ho odměnit mňamkou.
Já to říkám pořád, že to je neskutečně krátkozraké, učit štěňata na různé podložky, plíny… Pak to takto dopadá. Jídlo a vodu bych na noc sebrala určitě, kočkám to kdyžtak dát někam na vyvýšené místo, kam se pes nedostane. A rozhodně bych ho v močení doma nepodporovala podložkami nebo psím záchodem. Beztak si myslím, že záchod nic moc neřeší, když občurává okolo podložky, bude úplně stejně občurávat i záchod. Jak ho máš dlouho? Já učila hygienickým návykům ročního psa z osady, ještě k tomu ne úplně zdravotně OK, trvalo to určitě půl roku. Stejně tak jedno naše štěně bylo v tomto poněkud natvrdlejší a trvalo mu to déle, než bývá obvyklé, už mě to taky štvalo, jako první věc každé ráno nejdřív řešit katastrofy, takže chápu, že jsi z toho rozmrzelá.
Ty kočky ti taky nechcípnou, když budou mít k vodě a žrádlu omezený přístup. Pes je jen rozmazlenej, musíte ho to odnaučit.
Rozhodně ho nechejte učit na pleny nebo psí toaletu, to opravdu ne! Tím mu dáváte jen špatný signál, že se čůrat může i doma. Pes se musí naučit chodit ven, jinak se z něj stane věčný ‚plenkový‘ pes, a to vám fakt nepomůže.
Pokud je zdravý, čůrat doma vůbec nemusí. To, že vám to nejde teď, neznamená, že to není možné. Ale pokud zvažuješ koupi toalety, jen ho tím navyknete na to, že se to dá řešit jinak než venku a nebude pak chtít čůrat venku postupně už vůbec nikdy. ![]()
Zaplať si psího trenéra. Opravdu. Profesionál ti ukáže, jak správně nastavit režim a jak ho naučit čistotnosti.
+ Omezit vodu a granulky na noc…Začněte odebírat vodu postupně, prodlužujte intervaly bez vody Důležitý je správný režim. Jakmile se naučí chodit ven, vodu mu můžete pak klidně nechat.
Ale nemůžeš ho učit paralelně na záchod doma a po něm chtít chodit na záchod venku, takhle to nefunguje, bude akorát ještě víc zmatený. A už vůbec nechávat vodu s granulemi, když s tím má problémy, protože ti to přijde „drastické“. Tak chceš ho naučit v noci bez louží nebo ne? Jde ti o tvoji pohodlnost to řešit jednodušší cestou nebo ti jde o to, aby se pes naučil zdravějším návykům? ![]()
Raději toho trenéra + pokoušet se takto intenzivně o trénink a vydržet další chvíli holt s loužema.
![]()
@Anonymní píše: Více
Pleny, záchody a tyhle věci jsou prostě vždycky zlo. Pes má chápat, že se venčí venku. Chápu, že ty za to nemůžeš, když ho nemáš od štěněte, ale neřeš záchod, řeš dál pravidelné venčení a on to pochopí. To je prostě jediná cesta i dospělý pes se to naučí. Měli jsme psa v útulku, staršího než tenhle, dva roky žil v útulkovém kotci, předtím bůh ví kde a naučil se, prostě stejně jako se štěnětem, akorát to chce víc času a trpělivosti. Náš byl do pár měsíců stoprocentně čistotný a pak už to nikdy neudělal, až na konci, poslední dny, to už bylo nemoci, věkem atd. Ale naučit se to dá, pravidelně často venčit, vidíš, že chce tu nohu zvednout, okřikneš jdeš ven. Ano v noci nebo o samotě to bude trvat déle, ale on to pochopí a i to dokáže udržet, protože jde o dospělého psa, akorát to není zvyklý držet, ale to se naučí.
Dobrý den,
již na úvod mě prosím nesuďte, ale zdědila jsem 5 let starého pejska a bohužel není vůbec vychovaný a nerozumí prostě běžným návykům u pejska… Dělám, co je v mých silách, je to můj největší parťák a mám ho moc ráda, ale bohužel se nám stále nedaří ho to odnaučit. Do rána je to vždy loužička nebo i klidně dvě a zkoušeli jsme chodit i co nejpozději na procházky třeba v 23:00 a do 4:00 do bohužel i tak nevydrží… Na veterině vše v pořádku, ale nevím proč je zvyklý jíst a pít v noci. Někdo nám dokonce radil mu sebrat vodu na noc, ale na to nemáme srdce, přijde nám to drastické a navíc máme v domě dvě kočky, takže bychom museli vodu sebrat i jim. Je naučený chodit na plenky pro štěňata, akorát bohužel se ne vždy úplně trefí, jak je to pes a zvedá nožku při čůrání. A tak bohužel po snaze ho to odnaučit a naučit různým návykům, o které se budeme tedy snažit nadále, tak bychom mu chtěli koupit psí toaletu?
Nevíte prosím o nějaké, která je fajn? Popřípadě jaké s tím máte zkušenosti?