Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Neletěla bych přímým spojem ale naopak s přestupem. To je totiž pohodlnější, pokud nemáte business místa v letadle. Jetleg působí na každého člověka jinak. Moje dítě ho vůbec nemá a hned najíždí na čas v práci nové zemi bez nejmenšího problému. Odpočinkové dny rovněž nedělám nebo na ten den zvolím něco, u čeho se dá spát. Takže když jsme do Japonska přiletěli brzy ráno, tak jsme ten den věnovali přesunu vlakem do Sappora.
Chybí ti tam Hirošima. Nám se líbilo ještě kolem Fuji a Nikko a okolí. A teda naprostá láska je Hokkaidó, ale to je jiné Japonsko.
Ubytko jsem brala vždycky přes booking a drahý mi nepřišlo. V Tokiu jsme si zamilovali kočičí kavárnu, kde byla i kapybara a pak ještě muzeum TeamLab
Ja bych letela primym, tak zalezi jaky je to přestup, muze to byt z Vidne s prestupem ve Frankfurtu a pak letis stejne 12 hod vkuse a to bys mohla ca z toho Mnichova rovnou taky +-..pak samozrejme muze byt prestup i jinde, ale zas zalezi, za me zbytecny cas navic muze ti to hodit i 4 hod vic cesty plus kdyz to bude mit zpozdeni..jako je-li moznist letet primym, tak bych nevahala..sice je fajn se projit a rozpulit tu cestu, ale kdyz je prilet zrovna kdyz ti zacne usinat dite a musis ho vzbudit a zas prestoupit, cekat, fakt ne…
Cose tyce cesty, pokud nechces kazdy den byt jinde, tak ty hlavni body sis vypichla. je toho samozrejme vic..Hirosima a Miyajima me osobne nijak neucarovala, my jsme byli i na Okinawe a to bylo dobry a moc turistu nebylo, ale na to uz nemas cas…my jsme lezli v noci i na Fuji, muzes busem ca do 5. zastavky nahore a odtamtud pesky, ale nevim jak jste na tom fyzicky plus s ditetem…nase by to usla, je zvykla..jeste hezky vylet byl Hida No Sato..jinak co se tyce velkych zabavnych paruk, je to taky zazitek, ale na jeden den nestihnes vse budes z toho vic znicena nez z cest po Japinsku…v Tokiu se nam libila Capyba cafe, misto kocek kapybary
a na takova mista jako Harry Potter kavarna apod..pocitej s rezervaci hidne dopredu..
Co se tyce jet legu, kazdy to ma jinak, nejleoe si dat viraz max 2 hodky a pak zacit den jak je v Japonsku, cili jeli cas obeda, dat si obed a pomalu se adaptovat, mne nekdy je oknjindy jsme ko jeste 3. Den, hlava boli, spat nemuzu a jindy jsem v pohode hned druhy den po spanku..muzes si nekolik dni pred odletem naridit hodiny na cas v Japinsku a pomalu se na cas adaptovat..po kruckach.. ![]()
Jako je ta cesta dlouha a naricna, pocitej spis s hirsi variantou, lepsi bude prijemne prekvapeni..prvni dny bych planovala podle toho jak se budete citit, s ohledem na dite..a uvidis no..neoreoal to na zacatku ![]()
Jinak na Tokio by ti ani tyden nestacil..sever Japonska je zas uplne jiny, ale toho casu nemate tolik, takze za me tam ty hlavni body mas, mne se jeste libilo hodne. Pohlidej si na co plati pasy at neutracite za jinou dopravu..jinak financne ok, kdyz si to chcete uzit.
Budget máte úplně v poho. Doporučuju očko na japonskou encefalitidu. Jinak, 2 týdny jsou děsně málo, navíc s dětma, takže spíš zkrouhnout program, ať nelítáte jak fretky. Za sebe sem ráda, že jsme tohle stihli před dětmi (i ten Disneyland je bez dětí lepší
). Ale dá se i s dětmi, jen to nepřepálit, mapa zkresluje, je to fakt velká země, velká města.
Koukněte ještě na lety z Warszawy, Lot litá přímo a vychází to celkem fajn. Bohužel, jak se nelita přes Rusko, natahuje se to o cca 2 hodiny. Já bych letěla přímo, představa čekání někde ještě s dítětem mi přijde zbytečně složitá.
My vždycky létali s Finnair přes Helsinky do Osaky. V Helsinkách je malé přehledné letiště, kde se dobře přestupuje a ta severní cesta bývala nejkratší. Nevím ale, jak je to teď. Na jet leg mi pomáhal melatonin, jinak jsem v noci vůbec nemohla spát. Ubytování jsme brali přes booking, vždy nějaký menší guest house. Dva týdny na Japonsko je opravdu málo, to stačí tak na to, prohlédnout si Kyoto
.
Je to malo, ale bohuzel, 3 tydny je nerealne..kvuli skole, uz takhke to plánujeme na prazdniny (ne letni) v lete tam moc nechceme a stejne manzel pres leto nesmi moc dovolenou brat, rozhodne ne 3 tydny a proste 14 dni nam neuvolní ze skoly, tajze tyden prazdniny a tyden se pokusime uvolnit, vychazi nam fo na nejakych 17 dni a 14-15 dni cistych bez letu, zijeme v Rakousku a dcera chodi do rakouske skoly a tu je problem i ten tyden budeme muset hodne prosit…ale proste nechci cekat dalsich 10 let a holt aspon takto no..budeme muset holt osekat program a ve vetsich mest hodne vybirat kam planovat, aby to nebylo daleko od sebe.
@Anonymní píše: Více
Je my zijeme taky v AT
chaouy my meli problem uvolnit 3 dny..
je to hrozny..ale pokud manzel nemuze pres leto, je to vyhoda…jinak z Mnichova to leta do osaky primo, je to drazsi, ale zas ne o tolik let ca 12-14 hod…pak bys to mela, ze prvni destinace bude Osaka a to okoli a zakoncis to v Tokiu a odlet, jen porovnej na kolik te to vyjde a kdyz budes mit za toy ze ozelis nejake euro, tak by to bylo asi nej, nemusis se pak vracet do Tokia, ale bude proste posledni zastavka a jako asi i doporucuji, je to sok na vsechny smysly, to nechces zazivat s blbym jet legem ![]()
Jinak kamoska byla nedavno a jako uvidis na miste, mej nejaky plan, ale nedrz se ho, ona mi psala po 7 dnech, ze ty chramy a zahrady a mestecka ji uz pripadaji vsechny stejne a nakonec nejvic nadsena byla z nejakyho zabavniho parku, ze to byla zmena..takze uvidite tam, v jakem obdobi chcete letet?
Jinak hodne lidi leta 2-3 tydne, jde to, akorat proste uvidis jen zlomek a budes setrit na dalsi cestu ![]()
Jinak my tam byli 2× a náš program byl:
1. den přílet do Osaky a ihned přesun do Nary, prohlídka Nary (kufry se dají nechat v boxech na nádraží)
2.-3. den Kjóto
4. den přesun do Hirošimi, zastávka na hradě Himeji
5. den Miyajima, Hirošima
6. den Kure - muzeum největší bitevní lodě
7. den přesun do Osaky, prohlídka Osaky
2. dovolená
1.den přílet do Tokia, přesun hned vlakem do Sappora,
2. den Sapporo
3. den zimní sporty
4. den přesun do Tokia opět vlakem, zastávka na Hokkaidó v muzeu místní menšiny
5. den výlet vlakem z Tokia do Nikko a jeho okolí (tam jezdil shuttle bus)
6. den výlet vlakem k vyhlídce na Fuji, zastávka u testovací stanice maglevu
7. den Tokio - Totoro kavárna (chtěli jsme Ghibli muzeum, ale tam jsme tenkrát z ciziny nemohli koupit lístky), Šibuja, chrám Jingu, kavárna s kočkami a kapybarou a zakončili jsme den v restauraci s velrybím masem
8. den procházka kolem imperiálního paláce, Tokio tower, TeamLab
1. den přílet do
Já třeba na Japonsku miluji právě ty chrámy a zahrady, takže tam můžu strávit celou dovolenou
. Záleží, co chcete vidět vy. A kdy tedy chcete letět, na podzim? Podzim je v Japonsku asi nejhezčí, ale v období momiji, když začnou červenat javory, tak je všude plno Japonců
.
My jsme do Japonska leteli minuly rok na podzim, detem bylo 12,9,7 a jeste jsme s sebou meli manzelovi rodice, tem je uz pomalu k 90. Leteli jsme primym letem z Heathrow, zijeme v Irsku a prarodice ve Scotsku, takze London byl uplne idealni. Priplatili jsme si za lepsi tridu, abychom se poradne vyspali
prece jenom to bylo nejakych 14 hodin, takze to stalo za to
ale jsme na dlouhe lety zvykli, a pokud vy nejste, doporucovala bych prestup, zvlast jestli necekas, ze to dite prospi.
Uz to nemam vsechno uplne v zive pameti, ale kdybych zapatrala ve fotkach a v instagramu, urcite se mi to vrati
tak se klidne ozvi, kdybys chtela pokecat. My jsme do toho teda narvali fakt dost penez, nemeli jsme uplne budget, slo nam hlavne o pohodli a aby si to vsichni uzili. Uz jsme tam kdysi byli s manzelem, jeste pred detmi, takze jsme se ted jenom prizpusobili jejich tempu a o nic moc nam neslo, fakt spis na pohodu.
U deti mel ve finale nejvetsi uspech snow monkey park v Naganu a japonsky vlaky ![]()
Bydlela jsem v Kanto a Japonsko docela procestovala. Pridej se na FB do skupiny Milujeme Japonsko, tam pisou, ze uz se moc ty JR pasy nevyplati. Doporucuji spis prilet do Tokia a odlet z Osaky. Tokio je obrovske, takze urcite 3-4 dny, Disneyland bych vynechala, nic extra to neni. Pokud bude cas, tak zaket i do Jokohamy ci do Kawagoe. Kawagoe je kousek a je to moc pekne zachovale mesto. Dale pak jet teda smer Osaka. Po ceste bych se klidne zastavila i v Nagoji. Ja to tenkrat s rodici udelala tak, ze jsme jeli trasu Tokio-Nagoja-Osaka/Kjoto/Nara- Horosima a z Hirosimy na 3 dny do Soulu.
Je dobre, ze nechcete jez v lete, ta vlhkost a vedro je silene. V cervnu je zase cuju, takze furt prsi. Obecne mi nejlepsi mesic prijde rijen/listopad, je teplo a ja miluji momidži. ![]()
@Wani píše: Více
Ano chceme rijen/listopad pripadne tyden pred velikonocnimi, tam jsou delsi prazdniny, ale porad doufam, ze by nam to vyslo uz ted v rijnu, zalezi na skole, resp. skolskem odboru kam se tu dava zadost vic jak 2 dny o uvolneni, no takze je mozne, ze to resim brzy a bude to az v dubnu, uvidime..ale podzim tam vypada nadherne, ty barvy..
Jako idealnby byly vanocni svatky, kdy deti tu u nas maji volno ca od 20.12.-6.1. tam vzit par dni navic ve skole a uz by byly tydny 3..jenze me ta zima moc nelaka v tom cestovat, verim, ze Hokkaido a tam nahore to muze byt krasny, ale ja zimu nemusim..byl nekdo v zime, jaka byla vase zkusenost?
Já byla na jaře a na podzim a také by mě zajímalo, jaké je to tam v zimě. Snad je tam méně turistů a nejsou všude takové davy Japonců… Zima je tam asi mírná, ale sníh může taky padat, ten pak bude mokrý a rychle tát, to asi nebude na cestování ideální…
Ahoj, jsou tu mezi vami cestovatelky?
Predem se omlouvam za anonym, nechci to zatim rikat v rodine co chystame a chodi sem svagrova a rekla by to tchyni a ta vecne resi kolik davame za dovolene, nechci si zkazit planovani, ze pul roku budu poslouchat proc vyhazujeme za dovolenou.. plus mozna napisu neco o nasich financich..
Takze, chystame se do Japonska, chceme si splnit sen, co se tyce financi setrili jsme dlouho a chceme si to uzit, mame nejvyssi budget do 300 000 s tim, ze ho ale nechceme cely utratit, je to i pro pripad kdyby se neco stalo, rezerva. Nejdrazsi je letenka a pak ubytka a ten pas na vlaky..jidlo co koukam je docela ok i vstupy..
Bude to delsi, predem se omlouvam..samozrejme ctu itinerare, rady, koukam na vide, ale neznam nikoho, kdo tam byl a rada pokecam…
Prvni, let..nejvetsi darda jsou letenky, jakoze ty mi vyrazili dechy mame 9 lete dite a samozrejme nevim jak dame tak dlouhy let, takze bychom si to radi ulehcili primym spojem, muzeme letet z Nemecka, Rakouska i z Ceska..nejake rady? Samo primy je o dost drazsi..
Zajima me, je lepsi letet primo (nejradsi bych zacala v Osaka, abysme se nemuseli vracet do Tokia, kde bysme jinak zacali) ale tam zel primy spoj neni..napadl me Soul a odtud do Osaky, ale to by chtelo deksi volno a mit aspon 2-3 dny na soul a to uz zas nejde kvuli skole..co je podle vas lepsi?
Druha vec, jet leg, nemame zkusenost zatim jsme leteli nejdal na Kapverdy. koukam na nejake spoje a docela me desi, ze hodne to leta rano nebo dopo odsud, coz znamena prilet napr..leti to ca v 11:10 Mnichov a prilet kolem 0:30 +- uz presne nevim. takze prilet v noci, ale u nich rano, zacina den..a to nevim jak se s tim popasovat, je. lepsi najit spoj tedy co zacina vecer a priletet aby u nich bylo odpo? Jakou mate zkusenost?
kolik casu na aklimatizaci, pokud doletime nevyspali do jejich zacinajiciho rana, di vecera asi nedame nespat a kdyz usnem nejak dopo tak zas budeme mit narušený cyklus a nez se srovname s casem..jestli usnem, ja s tim mivam problem…manzel i dcera by si asi dachli v letadle, takze par hodin spanku by asi bylo, tezko rict, jak jste to meli vy, jak to daly deti? Napadlo me si priplatit lepsi hotel treba s bazenem a proste mit takove zazemi, kdyz clovek nevi jak to s nim zamava a osvezit se v bazene a prvni den vylozene odpocinkovy..
Pak tedy samotne cestovani, mame ca cistych 14 dni bez cesty tam a domu…jak je vyuzit, abysme nebyli urvani uplne..zatim mam takovy maly naznak..nejlepe by podle me bylo zacit v Osaka a vse kolem a zakoncit v tokiu, ale jak pisu, osaka neni primy let a manzel se priklani k primemu letu, cili zacit v Tokiu, to bych videla teda 2-3 dny a pak presun Kyoto a hira Kyoasan a tam jednu noc v posvatnem chramu, Osaka, Nara, Kanazawa a tam bud vylet za sneznymi opicemi nebo hirska vesnicka Shirakawa go a zpet Tokio a dalsi den odlet..jeste nevim kde kolik noci, nejvice se mi zatim libi Kanazawa, ale je toho tolik..tipy co jeste videt, co vynechat..
Nejake typy na ubytka?