Jarní prázdniny - každé dítě v jiném termínu

2674
16.8.14 18:18

Jarní prázdniny - každé dítě v jiném termínu

Jak řešíte jarní prázdniny u starších dětí - když je má každý v jiném termínu? Dcera bude v 1. ročníku SŠ, syn v 8. třídě ZŠ. Dříve jsme jezdili na hory, ale to je děti měly pokaždé stejně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
44197
16.8.14 18:22

A co na tom chceš řešit? Středoškolák a osmák je snad dost samostatný na to, aby mohl být doma sám. Představ si, my jsme 4 sourozenci a ve finále jsme chodili na střední školy do 3 různých krajů - 3 termíny jarních prázdnin, a nezbláznili jsme se.

Pokud chceš společnou rodinnou zimní dovolenou na horách, dá se to vyřešit tak, že požádáš oficiálně o uvolnění jednoho dítěte ředitele školy - jde to i na základce, i na střední. Pokud má dítě přijatelný prospěch a dobré chování, většinou není problém..U nás na základce se tak děti uvolňovaly běžně - v zimě v období jarních prázdnin, právě proto, aby mohla jet celá rodina, nebo v červnu a v září - na dovolenou mimo sezonu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
550
16.8.14 18:23

Uvolnila bych mladší dítě ze ZŠ, to není problém… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2674
16.8.14 18:26

@Jana206 - no neumím si představit že odjedu na dovolenou a nechám doma osmáka samotného na týden. I když je samostatný :nevim:.

Uvolnění ze školy znám, uvolňovala jsem takto děti pravidelně na pobyt v ozdravovně, jen jsem se chtěla zeptat, kdo má zkušenosti s uvolňováním právě těch starších dětí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
140240
16.8.14 18:26

@Evka73 s tím nic nenaděláš. V případě pobytu na horách uvolnit jedno dítě ze školy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
16.8.14 18:31

@Evka73 No vidíš, bratranec byl vloni sám doma, končil devátou třídu, takže nebyl o moc starší..Na dovolenou jet nechtěl, žije jen s maminkou a ta jela k moři s kamarádkami..Kdyby cokoliv, mohl se obrátit na sousedy z paneláku - byli domluvení, ale jinak se staral o vše sám - nákupy, přípravy snídaní a večeří, vaření jednoduchých jídel a příprava předem zavařeného jídla. Byl tak doma deset dní. Hlavní důvod, proč zůstal doma byl, že měli štěně, nechtěl ho nikomu svěřovat, natož ho dávat do psího hotelu, rozhodl se tak sám.
Letos naopak nejela na dovolenou teta, ale jel on sám s kamarádem a jeho rodinou.

Každý to má jinak. POkud uvolňování ze školy znáš, nevím, co řešíš..I na středních školách to funguje, rozhodnutí je vždy plně v kompetenci ředitelství školy, nikdo Ti nenapíše, jestli zrovna Tvoje dcera bude/nebude uvolněna..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2674
16.8.14 18:35

@Jana206 - já bych řekla že 2 roky rozdíl je docela v tomto věku dost - také hodně dětí co končí 9. třídu tak už jim je 15. let. Nerada bych měla opletovačky se sociálkou, že jsem nechala doma samotného syna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
16.8.14 18:36

@Evka73 Co se týče ozdravovny, tam nejde o klasické uvolnění, taky jsem jezdila jako dítě na prvním stupni každý rok, na druhém stupni jsem se to snažila centrovat už na prázdniny, někdy to vyšlo, někdy ne..Ve školním roce v lázních a dětských ozdravovnách nějakou formou probíhá výuka, takže dítě i tam plní povinnou školní docházku. Pokud má zdravotní problém a lékař mu doporučuje lázně, škola mu nesmí bránit. Největší problém - hlavně v dnešní době, je se synchronizováním a následným dohnáním učiva..Bylo to maso už za mě na druhém stupni, teď má pomalu každá základka svůj vzdělávací plán, učivo probírané v jednotlivých ročnících se může lišit..Proto jsem už potom nechtěla jezdit, když tak jen o prázdninách.

Dovolená je něco jiného, tam rozhoduje ředitel, jestli ano nebo ne. To jen poznámka na okraj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
16.8.14 18:40

@Evka73 Jasný,však já jen diskutuju, k ničemu Tě nenabádám :lol: Diskuze beru jako výměnu názorů a zkušeností, neútočím :kytka:
POkud dobře počítám,15 mu v té době už bylo - narodil se v září a do školy šel jako skoro sedmiletý. A měl naproti sousedy, se kterýma byla teta domluvená a ve městě v dojezdové vzdálenosti ještě dva dospělé bratry s rodinami, se kterými byl v pravidelném spojení.

Já jsem si v začátku diskuze ani nemyslela, že bys jela na dovolenou a nechala jedno z dětí doma, prostě jedno uvolníš ze školy a hotovo :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28
16.8.14 19:07

Uvolni mladšího ze školy. Střední škola je náročnější než základka a učení, které by zameškala by se těžko dohánělo. Ale to víš určitě sama. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
MarkétkaBeruška
16.8.14 19:09

Tak vidím víceméně dvě možnosti

1. uvolníš mladší dítě ze školy v termínu prázdnin staršího dítěte (mladšímu se bude látka lépe dohánět než středoškolákovi)
  1. pokud mají děti jarní prázdniny těšně po sobě můžete jet př od středy do středy, tím pádem děti ani moc nezameškají.
  • Citovat
  • Upravit
11565
16.8.14 19:24

@Evka73 My to měli vždycky tak, že já měla dva týdny volna (byla jsem premiantka) a mladší bratr týden. Měli jsme různě prázdniny od jeho druhé a mojí páté třídy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
351
16.8.14 19:30
@Evka73 píše:
@Jana206 - no neumím si představit že odjedu na dovolenou a nechám doma osmáka samotného na týden. I když je samostatný :nevim:.Uvolnění ze školy znám, uvolňovala jsem takto děti pravidelně na pobyt v ozdravovně, jen jsem se chtěla zeptat, kdo má zkušenosti s uvolňováním právě těch starších dětí.

tak jeďte na dovolenou když má osmák prázdniny a doma zůstane ten co studuje SŠ. Jako mě by ani nenapadlo jet na dovolenou se starším dítětem a doma nechat mladší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
351
16.8.14 19:33

Nebo mladší uvolnit, ředitelé s tím problém nemají. Já uvolňuji taky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2674
16.8.14 19:44

Já právě zvažuji různé možnosti, ještě ani nevím kam bychom jeli (prázdniny koncem února), sníh na horách už asi nebude jistota - i když kdy to jistota je :think:. Možná nějaký výlet mimo ČR - přemýšlím nad zábavními parky, ale zrovna se můžeme trefit do zimy a budeme mrznout, nebo zájezd do Egypta, tam by měla být jistota teplého počasí. Nikdy jsme ale v zimě u moře nebyli, takže nevím jak je to potom s aklimatizací a jestli tam koupání není opravdu jen pro otužilce. Zažila jsem Tunisko v květnu a na sobě neustále šusťákové soupravy, koupání jen ve vnitřním bazénu, ale prý jsme měli smůlu na počasí. Nebo třeba Tatralandia na Slovensku - ale také neznám. Pokud by měl někdo zkušenost z těchto míst, budu ráda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí