Jde nějak naučit soustředění?

Anonymní
30.10.24 17:15

Jde nějak naučit soustředění?

Často se tu v diskuzích objevuje, že dítě ve škole nesoustředí, vyrušuje, nedává pozor. Vždy se objeví ráda, že mu to maji doma vysvětlit a vychovat ho. Moje otázka zní jak? Jak naučit dítě, že ve škole nemá vykřikovat, má se soustředit, vše si zapsat do ukolnicku?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
22858
30.10.24 17:53

Tak pokud má dítě poruchu soustředění je na to spousta cvičení např můžeš počítat TADY .
Mojí dceři byla diagnostikována lehká porucha soustředění v PPP před nástupem do školy, chodila jsem s ní rovnou tam na pár „lekcí“ jak se naučít s tím pracovat.
Dneska je v 5.tride a řekla bych bezproblémová a i nosí samé 1,2..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3009
30.10.24 18:18

Trénink, trénink, trénink, odkaz od @lucynka25 je super.
A omezit elektroniku, ta narušuje pozornost i u „normalnich“ lidi.
Plus pokud je tam opravdu porucha, smířit se s tím, že to dítě bude potřebovat víc pomoci než neurotypické…bývá to individuální, každému funguje něco jiného…když hodíš do Googlu ADHD nebo ADD, najdeš zdrojů, že se z toho opupinkujes, jestli umíš a zkusíš to v angličtině, tak ještě 1000× víc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.10.24 18:22

@Beruska999999 ale jak takovému dítěti vysvětlit, že má ve škole sedět, mlčet a soustředit se na výuku?

• Citovat
  • Upravit
3009
30.10.24 18:28
@Anonymní píše: Více

Jak staré je dítě? Jestli to nepochopí nejpozději v průběhu prvni třídy, tak je to na odborníka.
Konkrétně neporadím, já i syn máme spíš ADD, takže pozornost v háji, ale nejsme rušiví :nevim: :lol:

Příspěvek upraven 31.10.24 v 13:46

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3009
30.10.24 18:32

A jak s tím pracuje učitelka? Protože ty úplně neovlivníš, co se děje ve škole. Vysvětlovat je určitě fajn, ne že ne, ale když nemůžeš zasáhnout bezprostředně, tak to zejména u malých dětí nemá úplně dosah.
Ale samozřejmě můžeš trénovat i doma - aby tě nechalo domluvit, neskakalo do řeči atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1811
30.10.24 18:52

Mam problem se soustredenim odjakziva, pomahalo mi, kdyz jsem si mela moznost cist nebo kreslit pri poslouchani vykladu. Ucitele mi to povolili, kdyz zjistili, ze prekvapive poberu, co rikaji a navic je neotravuji.

V praci mi to problem nedela, protoze pracuji online, pri prezentacich nikdo nevidi, co delam, zajimaji je pouze vysledky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22858
31.10.24 07:53

Má škola asistenta? :think: jistě by dost pomohl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.10.24 13:31
@lucynka25 píše: Více

Ve třídě asistentku nemají.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
31.10.24 16:34
@lucynka25 píše: Více

Ale chtěla bych rady, ne co má dělat škola, ale co můžu udělat delat já doma pro to, aby dítě ve škole dávalo pozor.

• Citovat
  • Upravit
3009
31.10.24 17:09

Vždyť jsi je dostala :nevim: A stejně to musíš řešit v součinnosti se školou :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.10.24 17:49
@Beruska999999 píše: Více

Škola chce řešení po mně.

• Citovat
  • Upravit
3255
31.10.24 18:31

Trenovat a trenovat… Sustredenie pocas kratkeho useku, nasledne predlzovat. To je taky zakladny trening. najskor bez vyrusovania, potom s vyrusenim…
Ved aj link ti tu poslali. Precvicili ste uz z neho vsetko?

Nikto ti neda ziadnu zlatu radu ktora to za 5 minut vyriesi je to beh na dlhu trat.

V skole je to blbe pretoze zaujimavost vykladu je zavysla od toho kto ho podava. Ale nieje na skodu sa aj v skole naucit si odpocinut od sustredenia. Napriklad pocuvam 10min vyklad a potom v slabsej pasazi si do zositu nakreslim jednu vezicku k hradu a zase pocuvam vyklad - na konci hodiny mam hrad zo 4 vezickami…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3009
31.10.24 19:23

No tak ti jsou boží…tohle se řeší spolupráci mezi školou a rodinou.
Nicméně, jak staré je dítě? Protože se vracím k tomu, že jestli starší než prvňák a je soustavně rušivý, tak je dle mého potřeba vyhledat odborníka, aby posoudil např. ADHD…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22858
31.10.24 20:02

Objednala bych se do PPP, udělala vyšetření neurologie, pak vrazila do školy papír a vyžádala asistenta, dále pracovat dle doporučení neurologa, pediatra, psychologa, učitelů atd..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí