Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak pokud má dítě poruchu soustředění je na to spousta cvičení např můžeš počítat TADY .
Mojí dceři byla diagnostikována lehká porucha soustředění v PPP před nástupem do školy, chodila jsem s ní rovnou tam na pár „lekcí“ jak se naučít s tím pracovat.
Dneska je v 5.tride a řekla bych bezproblémová a i nosí samé 1,2..
Trénink, trénink, trénink, odkaz od @lucynka25 je super.
A omezit elektroniku, ta narušuje pozornost i u „normalnich“ lidi.
Plus pokud je tam opravdu porucha, smířit se s tím, že to dítě bude potřebovat víc pomoci než neurotypické…bývá to individuální, každému funguje něco jiného…když hodíš do Googlu ADHD nebo ADD, najdeš zdrojů, že se z toho opupinkujes, jestli umíš a zkusíš to v angličtině, tak ještě 1000× víc
@Beruska999999 ale jak takovému dítěti vysvětlit, že má ve škole sedět, mlčet a soustředit se na výuku?
@Anonymní píše: Více
Jak staré je dítě? Jestli to nepochopí nejpozději v průběhu prvni třídy, tak je to na odborníka.
Konkrétně neporadím, já i syn máme spíš ADD, takže pozornost v háji, ale nejsme rušiví
![]()
Příspěvek upraven 31.10.24 v 13:46
A jak s tím pracuje učitelka? Protože ty úplně neovlivníš, co se děje ve škole. Vysvětlovat je určitě fajn, ne že ne, ale když nemůžeš zasáhnout bezprostředně, tak to zejména u malých dětí nemá úplně dosah.
Ale samozřejmě můžeš trénovat i doma - aby tě nechalo domluvit, neskakalo do řeči atd.
Mam problem se soustredenim odjakziva, pomahalo mi, kdyz jsem si mela moznost cist nebo kreslit pri poslouchani vykladu. Ucitele mi to povolili, kdyz zjistili, ze prekvapive poberu, co rikaji a navic je neotravuji.
V praci mi to problem nedela, protoze pracuji online, pri prezentacich nikdo nevidi, co delam, zajimaji je pouze vysledky.
@lucynka25 píše: Více
Ale chtěla bych rady, ne co má dělat škola, ale co můžu udělat delat já doma pro to, aby dítě ve škole dávalo pozor.
Vždyť jsi je dostala
A stejně to musíš řešit v součinnosti se školou ![]()
Trenovat a trenovat… Sustredenie pocas kratkeho useku, nasledne predlzovat. To je taky zakladny trening. najskor bez vyrusovania, potom s vyrusenim…
Ved aj link ti tu poslali. Precvicili ste uz z neho vsetko?
Nikto ti neda ziadnu zlatu radu ktora to za 5 minut vyriesi je to beh na dlhu trat.
V skole je to blbe pretoze zaujimavost vykladu je zavysla od toho kto ho podava. Ale nieje na skodu sa aj v skole naucit si odpocinut od sustredenia. Napriklad pocuvam 10min vyklad a potom v slabsej pasazi si do zositu nakreslim jednu vezicku k hradu a zase pocuvam vyklad - na konci hodiny mam hrad zo 4 vezickami…
No tak ti jsou boží…tohle se řeší spolupráci mezi školou a rodinou.
Nicméně, jak staré je dítě? Protože se vracím k tomu, že jestli starší než prvňák a je soustavně rušivý, tak je dle mého potřeba vyhledat odborníka, aby posoudil např. ADHD…
Objednala bych se do PPP, udělala vyšetření neurologie, pak vrazila do školy papír a vyžádala asistenta, dále pracovat dle doporučení neurologa, pediatra, psychologa, učitelů atd..
Často se tu v diskuzích objevuje, že dítě ve škole nesoustředí, vyrušuje, nedává pozor. Vždy se objeví ráda, že mu to maji doma vysvětlit a vychovat ho. Moje otázka zní jak? Jak naučit dítě, že ve škole nemá vykřikovat, má se soustředit, vše si zapsat do ukolnicku?