Našla jsem u syna kratom

Anonymní
29.10.24 16:52

Našla jsem u syna kratom.

Včera jsem zjistila u syna na střední škole, že užívá kratom, sám se přiznal, že ho užívá na cvičení. Že si míchá v shekru s džusem protein, kolagen, to vím. Včera právě přišla řeč, že si takto v shekru míchá i ten kratom. Já to neznala, slyšela jsem to poprvé, tak jsem si jen ze zvědavosti početla na internetu. Z internetu mám rozporuplné pocity, řešili by jste to, užívají to vaši mladí sportovci v rodině nebo hysterčím. Podle syna to užívají všichni kamarádi, než jsou cvičit. Nikdy jsem se s tím nesetkala.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
448
29.10.24 17:04

Řešením je komunikace. Vysvětlit synovi, že se jedná o regulérní drogu, proto to má tak „blahodárné“ účinky stran cvičení apod… odvykací stavy u dlouhodobých uživatelů kratomu nejsou nijak moc odlišné od těch, co prožívají dlouhodobí uživatelé heroinu. Navíc, užívání jakékoliv drogy ve věku pod 26 let je silně rizikové i stran vývinu mozku.

Pokud diskuze s tebou nepomůže, cílila bych na rozhovor s nějakým drogovým preventistou… obecně chápu to, že si kratom může legálně koupit každý puberťák, jako obrovský průser a myslím si, že to společnost za pár let pěkně kousne do p.dele.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7296
29.10.24 17:36

Ano je to dneska hodně rozšířené, za mě je totálně mimo, že je to volně prodejné jak na netu, tak v automatech ve skoro každém obchoďáku, mělo by se to hned zrušit, včera bylo pozdě. Je to droga, na které vzniká závislost a vysazení může vyvolat abstinenční příznaky a to dost silné. Jak psychické, tak fyzické. Deprese, úzkosti, ale také třeba křeče. Není s tím úplně radno s tím zahrávat. Kór v mladém věku, kdy se ještě vyvíjí mozek. Jako není to úplně konec světa, pokud si dá velmi malou dávku občas, záleží tam samozřejmě na intenzitě a množství, ale nic dobrého to není. Zkus mu pustit nějaká videa a dej mu přečíst nějaké články. My třeba dětem v práci pouštíme na YT podcasty JAS-abstinenti Jablonec. Jeden týpek abstinující alkoholik točí různé rozhovory s lidmi, kteří si prošli závislosti a je tam i právě rozhovor s jedním klukem, co celou střední školu jel v kartomu. Je to hodně rozšířené, protože u středoškoláků, v rozumném množství to má stimulační účinky, ať už kvůli sportu nebo kvůli učení, ale fakt to není úplně sranda. Jako zákaz a vyhození asi nic neřeší, ale minimálně nějaké promluvení si o tom a zjištění, že to není nic až tak nevinného, případně se podívat na nějaká videa, to by asi určitě chtělo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4050
29.10.24 17:52

Tak na to bacha je to dost navxkove, davky se postupne navysuji a cesta z toho je obrovskej abstak, a je narocne se z toho vyhrabat.
Muj syn taky od stredni cvici fitko atd.,ale takovou navykovou srajdu by si nevzal.
Zkus mu to vymluvit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4050
29.10.24 17:54

Na You tube na strankach JAS jsou rozhovory s 2 klukama, co propadli kratomu. Jeden je z toho venku, ale popisuje, jak moc je tezke prestat..taky zacal na stredni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20877
30.10.24 05:10
@Matt 02 píše: Více

https://www.seznamzpravy.cz/…zmeni-262234

Jako je špatně, že legislativa jde tak šíleně pozadu za reálným trhem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2290
30.10.24 05:19

Myslím si že je to podobné nebezpečné třeba jako koks. Jen jedno je legální a jedno nelegální. Asi tak nebezpečné to je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3255
30.10.24 13:03

Ja to legalne, ale je to droga. Studii je malo a faktov este menej, takze je to trochu varenie z vody, ale podme na to:

Uzivanie pri cviceni nepovazujem stastne z dvoch dovodov.
Za prve existuje predpoklad (ktory sa studuje, vysledky na zvieratach niesu konkluzivne) ze tato droga ovplyvnuje srdecny rytmus, co je pri cviceni neziaduce a v najhorsom moznom scenari moze teoreticky viest az k zastave srdca.
Za horsi povazujem druhy problem metabolitov, to ze je priamo ohrozena pecen, ktora pri cviceni (a vyvoji tela) uz aj tak dostava zabrat a hrozi jej zlyhanie je jednoducha uvaha. Horsie je ze uroven metabolitov je silne individualna a iba ‚vagne‘ suvisi s podanou davkou, teda sa moze ‚predavkovat‘ davkou ktora je pre ineho cloveka uplne bezpecna.

Zavislost: Je to opiat a samozrejme na nom vznika zavislost, ale k heroinu by som to neprirovnaval. Tym nechcem tento problem bagatelizovat, ale myslim ze zdravotne nasledky su vacsi problem ako abstinencne priznaky.

Aby sme ho iba nedemonizovali tak ma aj pozitivne ucinky, ale tie sa u zdraveho mladeho cloveka nemaju kde/ako prejavit, takze za mna rozhodne nedoporucujem pokracovat v uzivani.
Vynimka (aj ked ja osobne by som to nikdy nedoporucil, dokazal by som to pochopit) by mozno bola ze je extremny talent ktory ma sancu na titul najstra sveta, preto trenuje 10h denne a ma naozaj velke unavove bolesti.

Celkovo je pravdepodobne ze tvoj syn to asi s cvicenim nemysli vazne a je otazne ci vobec vie ako spravne cvicit, ake svalove skupiny sa ako cvicia, co je to rozcvicka, co je to strecing…
Co bude dalsie? Anabolicke steroidy? Napichavanie svalov olejom? Nic z toho nemozno povazovat za cvicenie aj ked je to rovnako moderne ako Kratom.

Uz to ze si v tomto veku miesa kolagen protein brrrrrrrr, chapem ze je to moderne ale nevies co to vlastne je. V lepsom pripade je tam to co je napisane a nieje to moc metabolizovatelne cize je to „skoro neskodne“, ale v horsom je tam nejaky chemicky koktejl ktory telu vo vyvoji rozhodne nepomoze.

Osobne by som sa s nim porozpraval na niekolko tem:
1. Co ocakava od cvicenia? Chce nieco dosiahnut? Vie nieco o cviceni? Chodi tam lebo chodia aj kamarati? Co je to za partia? Ako sa ucia?
2. Ak chce s cvicenim pokracovat zrejme by mu mal niekto vysvetlit zasady spravneho prevedenia cvikov, zdraveho stravovania, metabolizmu, biologie, fyziky. Vo fitku si clovek moze velmi ubllizit nevedomostou
3. (a po vysvetleni a doplnenie znalosti pokracovat) Ako chce pokracovat?

Edit: S koksom by som to neporovnaval, to uz radsej zo zmienovanym heroinom, ale to proste nejde takto lahko porovnavat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
184
29.12.24 17:19

@ludmilaadamkova jako koks? Aha tak ty radši už nic nepiš

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
25.5.25 06:42

Kratom beru denně jako povzbuzení, nepiju alkohol protože si úplně odvykneš a to si myslím že je super. Mě pomáhá přežít náročný den takže buď ho chceš nebo se na něj vyser…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
408
27.5.25 18:26
@Krarel píše: Více

Takze kdyz mas normalni den (nenarocny), tak ho neberes?
A jak to dopredu poznas, ze ten den bude narocny nebo nenarocny?
A nemas problem, ze davka postupne zabira mene a mene? Ze zacatku stacilo 5 gramu, po pul roce 10g, po roce 20g…?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.5.25 18:39

Od známé přítel byl na kartomu závislý a dle jejich slov to nebylo nic moc hezkého. Řešil to s adiktologem a odvykal. Na lehkou váhu bych to nebrala.

• Citovat
  • Upravit
andrasteia
27.5.25 18:48

Sama bych nevysvetlovala. Zamluvila bych si konzultaci na adiktologii nebo u lekare a jela tam se synem si o tom poslechnout.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML