Je nepravidelná menstruace problém?

22.2.25 20:04

Je nepravidelná menstruace problém?

Zdravím,
ráda bych se dozvěděla vaše zkušenosti.
Od puberty mám nepravidelnou menstruaci. 30-55 dní. Také mám nadváhu. Nyní je mi 30 let. A nepravidelnou menstruaci také máme v rodině. Matka, babička, její sestra. Dále jsem nepátrala.
Každopádně mému gynekologovi to velmi vadí. Co jsem u něj, tlačí mě do jakékoliv hormonální antikoncepce. Tu kvůli zkušenostem odmitam. Když jsem naznačila, že už bychom se rádi snažili o dítě, tvrdil, že to přirozeně nepůjde atd.
Otěhotněla jsem poměrně rychle. Když jsem byla na kontrole cca. 5 měsíců po porodu, menstruace byla pořád nepravidelná. A on mi téměř bez diskuse napsal duphaston. Byl velice nesmlouvavý, že je nutné nasadit hormony abych pravidelně krvácela. Když jsem se ho zeptala, zda se to po porodu ještě nemůže upravit. Tvrdil, že ne ( všem výše uvedeným příbuzným se po porodu upravila). O hormonech jsem si chtěla nejprve něco nastudovat a než jsem je stihla začít brát, tak jsem dostala menstruaci a od té doby ji měla přibližně po 30 dnech tak půl roku. Teď už to občas trochu kolísá. Vlivem stresu, nadměrné aktivity atd. Ale stále to není ve starých kolejích.
Blíží se moje preventivní prohlídka a ja potřebuju znát názory i ostatních lidí, zkušenosti, protože brát hormony se mi opravdu nechce. Protože jiné problémy nemám. A o dalším dítěti zatím (jestli vůbec) přemýšlíme.

Je opravdu nepravidelná menstruace tak nebezpečná? Strašil i mě rizikem rakoviny atd.
Jaké máte zkušenosti s názory vašich gynekologů?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
634
22.2.25 20:15

Nevím, jaké máš možnosti, ale gynekologa bych hledala asi úplně jinde. Hormonální antikoncepcí se cyklus nesrovná, protože to krvácení není menstruační.
Zkoušela jsi na to třeba i nějaké bylinky? Osobně jsem byla hodně překvapená, s čím vším mi dokázaly pomoct…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22.2.25 20:21

@CatOnTheMoon
No antikoncepci jsem dříve brala. To samozřejmě řešení nebylo. Ale on se teď upnul na to, že musím pravidelně krvácet i za předpokladu, že nebudu mít ovulaci. Což je za mě samozřejmě hloupost. Jinak ano, gynex, kontryhel. To na mě docela funguje. Teď jsem nasadila znovu. Ale spíš právě vaham, jestli od něj nejít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22.2.25 20:23

Zdravím nepravidelnou menstruaci mám od začátku co jsem ji dostala a měla jsem ji nepravidelnou i přes hormonalni antikoncepci. ted je mi 23, jsem po porodu antikoncepci neberu a nepravidelnou menstruaci mám pořád :nevim: :nevim: gynekologa jsem měnila po tom co mi předepisoval antikoncepci i přesto že my bylo 15 a sexuálně jsem ještě nežila.. ale žádnou kontrolu mi nedělal. Jakmile jsem začla změnil mi antikoncepci ale žádná kontrola se nekonala. Tak jsem gynekologa změnila udělal mi kontrolu a o antikoncepci se nikdy ani nezmínil 😊 😊 🤗 🤗 😇 😇

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22.2.25 20:33
@Šarlotka12345 píše: Více

Přesně, antikoncepci jsem brala taky v době kdy jsem ani nebyla sexuálně aktivní. A když jsem ji vysadila, to byla teprve hrůza ten cyklus.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2338
22.2.25 20:36

Rizikem? Jako jakým? Menstruace je prostě proces těla, stejně jako trávení, padání vlasů, nabírání svalů atd. Prostě každé tělo funguje trochu jinak. Upravovat to uměle na přesně 30 dnů je riziko. Jinak je to přece jedno. Kor, když tebe to nijak neomezuje, nejsi přece povinná hned přistupovat na léčbu, když ani není co léčit. Nechápu přístup toho lékaře. 🤷‍♀️ Já mám nepravidelnou MS celý život, a to fakt extra nepravidelnou, klidně 30, 30, 90, pak 20 dní. A mám bezproblémově 3 děti, nikdo s tím nikdy problém neměl. Neřešíš ještě něco krome nepravidelnosti? Nebo proč se tím vůbec lékař zabývá? Za každou cenu potřebuje udat antikoncepci? 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22.2.25 20:38

@matkaTereza94 No ja jsem to mela dlouho rozházeny treba jsem to dostala a mela jsem menstruaci 14 dní v kuse pak to skončilo a za týden jsem to dostala znovu :nevim: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22.2.25 20:47
@prejeta_zaba píše: Více

No já mám naprosto stejný názor. Zejména proto, že mi to opravdu nikdy v životě nevadilo. Jen jsem měla obavy že nebudu moci otěhotnět. Což se také nestalo.
On byl dřív takový, že jako doporučoval zhubnout, ať mám lepší menstruaci. Ale nikdy nic nenutil. Nabízel, ale nenutil. Ale najednou taková změna. A ty hormony mi opravdu napsal téměř bez diskuse s komentářem, že je to nebezpečný pravidelně nekrvácet.
Jinak neřeším nic. V těhotenství jsem měla lehkou cukrovku. Ale nikdy mi nic nebylo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22.2.25 20:47
@Šarlotka12345 píše: Více

Já třeba skoro rok neměla vůbec po vysazení. Hnus  :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
952
22.2.25 20:52

Má menstruace nikdy nebyla pravidelná. Gynekoložka to nijak neřešila. A když jsem někdy dávno chodila do centra asistované reprodukce ( kvůli málo pohyblivým spermiím), gynekolog tam to také bral pozitivně, prý alespoň šetřím vajíčky na pozdější léta. Nijak mi to v otěhotnění nikdy nebránilo, mé cykly nepotřebovali nijak podpořit, i když šli svým tempem. Akorát v té době, u asistované reprodukce, byl problém vychytat nejplodnější dny. Pak už se mi gynekolog naučil důvěřovat, že je poznám a objednám se akorát, abych tam nemusela pětkrát.
Navíc po porodu, pokud kojíš, máš nárok na extra nepravidelnost až do ukončení kojení.
Nedala bych se natlačit.
Ber to tak, že ve Vaší rodině se to dědí a stejně jste se rozmnožili až do dnešních dnů - a tím pádem Vám to v rozmnožovací funkci nijak nebránilo. Není potřeba napravovat to jen proto, že pan gynekolog by rád viděl hezkou tabulku. Ať si ji zařídí sám na sobě.
Také nevím, co je super na tom mít menstruaci 13× ročně. 9 - 10× ročně naprosto stačí. I s tím, že si šetříš vajička na pozdější menopauzu. I s tím, že máš nejspíš chytré tělo, které každý cyklus posouvá plodnost tak, aby jsi byla v té době co nejvíc fit. U mne cyklus posouvá viróza, stres, fyzická námaha, teď kojení…mé tělo si plánuje, abych měla ovulaci, kdy jsem vážně co nejvíc fit. Proč bych to měla měnit, jen aby byl pan gynekolog spokojený?
A můj gynekolog i gynekoložka s tím vždy byli v pohodě, ani jednou to nenazvali problémem. U asistované reprodukce v prvních dvou těhotenstvích jsem si navíc ověřila, že vážně všechno funguje v mém těle ohledně plodnosti správně, každý jeden cyklus.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22.2.25 21:23
@Bramborova píše: Více

Já teda nekojim, skoro jsem nekojila. Ale jinak to podepisuji. Ten cyklus, kdy jsem otěhotněla, to bylo dokonce 42. den. Věděla jsem, že ovulaci mám, mám ji i teď. Jen prostě později.
A přesně jak píšeš po porodu byla poprvé menstruace později, když jsem začala s takovou pohybovou výzvou - šok pro tělo. A potom teď, kdy jsem měla opravdu velký stres. Reaguje prostě na to, co se děje kolem. Ale prostě pan doktor to neslyší. Neslyší ani to, že je to v rodině, neslyší nic než, že to musí být jinak.
Moc děkuji za tento názor. Já si za tím budu stát. A při nejhorším změním doktora. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
952
22.2.25 22:11

@matkaTereza94
Držím moc pěsti. Nevím, co bych dělala, kdyby lékař dělal nátlak. Je to nepříjemné, měnit lékaře.
Ještě si vypozoruj, jestli to, co je nepravidelné, je ovulace. Menstruace po ovulaci pak už musí být naprosto přesně, jinak to není v pořádku.
U mne je to vždy 14 dnů mezi tím.
Jinak mám tři děti, všechny stvořené v nepravidelném cyklu.
A teď zrovna zažívám svůj první potrat. Ale už mi tahá na 44, tak to ani nepotřebuje vysvětlovat nemocí. Jinak toto embryo vzniklo v cyklu, kde jsem měla ovulaci 55. den cyklu. ( A nijak se neblížím přechodu, tím ta délka nebyla). Neplánovaně, poprvé v životě jsem neměla výrazné projevy plodných dnů. Za tři týdny na to jsem si stihla akurát zvyknout a začít se těšit, a už odchází.
To se dá možná nazvat jedinou nevýhodou nepravidelných cyklů. Hlavně v pozdějším věku, jako mám já. Potíže zabránit početí, pokud nejdeš do antikoncepce. Až do teď jsem byla přesvědčená, že své plodné dny jasně poznám. Z druhé strany já se už těšila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22.2.25 22:20

Ano, ovulace bývá různě. Ale jako potvrzené to testy nemám. Ale mám pocit, že to na sobě tak nějak poznám. Vždy jsem to brala tak, že se holt u mě na nic nedá spoléhat. Ani na to kdy přijde menstruace, ani kdy je možné otěhotnět, nebo naopak není. Ale nějak mě to neomezuje.
Ještě k panu doktorovi: sestru tlačí do antikoncepce - ta má zase velmi pravidelnou menstruaci. Kvůli tomu, že mu řekla, že nepoužívají s manželem kondom. Mamku nutí do hormonů, aby urychlil nástup menopauzy a přestala krvácet. Je to jeho téma…

Mrzí mě, čím si teď procházis… Hodně sil ☺️

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
952
22.2.25 22:47

@matkaTereza94
Hm… To je nějaký gynekolog před důchodem? To ho možná fakt musíš vyměnit…
Já v jednu dobu před prvním těhotenstvím pravidelně celou druhou polovinu cyklu vždy špinila ( asi z touhy po miminku se mi tvořila hodně vysoká vrstva sliznice, která pak trochu opadávala špiněním. )Ani to pro mou gynekoložku nebylo důvodem k antikoncepci nebo lékům, vlastně vždy říká, že i to všechno je v pořádku.
Ani teď nehla brvou, když nebylo jasné, v kterém týdnu vlastně jsem. Ptala se na kojení, chřipku a můj dlouhý cyklus ji opět přišel přirozený.

A děkuji… Jinak kromě toho, že mi je smutno, je fakt, že zrazu mi přijde, že nemám žádné starosti a jen velmi málo dětí. Určitě to je minimálně rozumné, nemít na stáří 4 malé děti ( nejstarší je druhák na ZŠ).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23.2.25 08:12

To jsem třeba od doktora v životě neslyšela, že by cyklus ovlivnila třeba i chřipka. Nemocná jsem třeba od prosince byla už třikrát. Doma si to předáváme sem a tam. Takže to určitě může mít spojitost.

Jinak asi je to pravda. Člověk zvládne ledacos, ale i ty 3, zvlášť ještě malé děti tě potřebují a nějakou dobu ještě budou ☺️

A k tomu v jakém týdnu jsi. To jsem si také musela vydupat, že přesně vím, kdy jsem otěhotněla. Jinak samozřejmě podle menstruace velikost miminka absolutně neměla šanci sedět, když to byl tak dlouhý cyklus. Noooo až se divím, že je to v dnešní době ještě taková zvláštnost pro někoho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Intimní balzám INTIMISS

• (4.7) + 30 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí