Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
chtěla jsem se zeptat, zda některá z vás ví, jak je to teď po Novém roce s dětskými pasy i v souvislosti s naším vstupem do Schengenu. Chystáme se v létě i se synem (momentálně 1rok) do Německa. Z minulého roku má svůj pas, který měl platnost pouze 1rok a propadá v květnu. Musí mít pro vycestování do Německa nový pas? Je již možné zapsat děti do pasu rodičů? Je v tom případě potřeba žádat o nový pas, když v těch, které máme není žádná kolonka na děti?
díky za vaše odpovědi!
Ahoj, taky řešíme něco podobného. Malého budeme mít v občance a od března jdou údajně děti opět zapsat do pasu rodičů.
jargova píše:
Ahoj, taky řešíme něco podobného. Malého budeme mít v občance a od března jdou údajně děti opět zapsat do pasu rodičů.
Ano od 1.3.2008 je opet mozne zapsat dite do pasu rodicu!!!
Ale kdyz mas dite v obcance tak to neni pro dite cestovni doklad a nemuseji ti to uznat.....
Jo a stejne, jak ted sme v tom sengenu tak kdyz cestujete bez dokladu na dite, muze se stat ze bue kontrola na silnici ...... to nevim jak dokazete ze to dite je vase
Katko,
ty nejsi povina dokazovat, ze dite je tvoje. Dukazni bremeno je na policii - oni ti museji dokazat, ze neni nebo je tvoje…
Bubina píše:
Katko,ty nejsi povina dokazovat, ze dite je tvoje. Dukazni bremeno je na policii - oni ti museji dokazat, ze neni nebo je tvoje…
Hádej se s nima.
Není lepší mít doklady v pořádku? ![]()
jajsem samozrejme pro, ale jak mam napriklad dokazat, ze moje deti jsou moje napriklad na koupalisti, kde nemam obcanku. I kdybych ji mela, tak mi je to na prd, protoze jsem si je tam jeste nezapsala..... Proste jsou situace, kdy vse v dany moment nejsi schopna dokazat.
Fakt je, ze kam dohlednes vsude muzes bez pasu, nejake ID mit musis, ale dite ne a proste to nemusis nikomu dokazovat (oni by to zjistili, ale na policejni stanici, coz by nebyla asi zadna vyhra).
Takze moje rada zni > Vozte sebou prukazky zdravotni pojistovny !!! a mate klid.
No Bubino, radeji bych mela dite napsane, ale my delali pro oba prcky pasy, jelikoz cestujeme na SK a ja nejsem CR ocan, takze sama bych s detma nesmela nikam.....
Treba si vem, vyhlasi se celostatni patrani po matce co unesla dite........nevim jak to pak resi policie, Treba v jinem state? ono se to nakonec dokaze, ale vysvetlovanim a overovanim zabijes minimalne pulku dne, a to mi zato fakt nestoji… radeji mame pasy… ono 50kacek neni tak strasne, a cele vyrizeni od ziskani osvedceni o obcanstvi az do vydani pasu trvalo 2 pracovne dny
naprosto souhlasim, ze pas je pas, ale ja ho proste vetsinou u sebe nevozim, pokud nejedu cilene na dovolenou a mnohdy ho u sebe nenosim ani na dovolene, mam ho radsi v sejfu