Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj,
zkoušela jsem tady něco pohledat v existujících diskuzích ale stejně nejsem moc spokojená s tím co jsem našla:-)
Jde mi o to že už kolem 3 týdnů cítím v podbřišku několikrát denně takový silný tlak, když si na břicho šáhnu je docela tvrdé, ale nejsem si jistá jelikož mám na břichu ještě pozůstatky s minulého těhu tak to pořádně necítím, nejvíc v podbřišku, trvá chvilku, a pak ten tlak ustane, mívám to i po sexu.
Díky za odpovědi, s dcerkou jsem tohle nezažila takže fakt nevím jak přesně to tvrdnutí vypadá.
Ahoj mohlo by… Pokud nejsi již po 35. tt, tak si dej Mg tak týden a uvidíš…
jo, podle mě by to tvrdnutí mohlo být. Mě v obou těhotenstvích začlo tak v 16.tt, v prvním donošeno do termínu a teď ve druhém už mám též 2týdny do termínu, magnézko jsem brala v prvním asi dva týdny, teď v druhém vůbec
Pokud to není nějak extra moc často a nebolí to, tak zkrátka děloha je sval a nacvičuje.
Magnézium je ve většině případů jen placebo, kdyby hrozil předčasný porod, tak ho to stejně nezastaví…
Taky si myslím že je to tvrdnutí bříška
.
Mě nějakou dobu před porodem taky začal tlak na břiše a když jsme na něj sáhla bylo uplně tvrdé ![]()
tak to jste mě moc nepotěšily
s klárkou jsem se od 20. týdne otevírala ted tohle, tak snad to bude dobrý
když to řeknu gyndaři může mě poslat s tím ležet do nemocnice?
No to záleží, jak to bude asi všechno kolem… Já jsem tvrdla tak, že jsem nemohla ani chodit, ale ostatní bylo ok, takže mi šoupli Mg a chroupni si…Určo to ale doktorovi řekni, tajit bys to ne,ěla, to se taky nemusí vyplatit…!
tak určitě nemám v úmyslu to tajit jen mě zajímá jestli se s tím chodí do nemocnice
tvrdnutí bříška je naprosto normální, kup si v lékarně magnézko ![]()
S tvrdnutím jako takovým ne, pokud se nic jiného neděje, tak je to opravdu fyziologický jev.
Teprve až když by ses nějak dramaticky otvírala, tvrdnutí přecházelo v opravdové kontrakce, tak by asi měli tendence tě hospitalizovat. Ale třeba vím o spoustě maminek, které u druhého „poslovali“ už někdy od 25.tt, bolesti pravidelné, do břicha, do zad a dítě donosili bez magnézka, bez hospitalizace…
ve čtvrtek jdu na kontrolu tak to ještě vydržím a třeba mi ho napíše sám
doufám že to bude ok, fakt bych nechtěla zase cestovat po nemocnicích
myslím, že to tvrdnutí je. já ho měla obě těhotenství někdy od 16-18.tt, první jsem rodila po termínu.
samotné tvrdnutí nic neznamená, také se kvuli tomu nehospitalizuje. ale je třeba zjistit, jestli to má vliv na porodní cesty - nejlépe zjistit ultrazvujem délku čípku (vyšetření jen pohmatem je k ničemu). Pokud je čípek OK, tak bych nic neřešila. v prvém těhotenství jsem brala magnezium, teď jsem se na to vybodla a je to stejné.
Me tvrdlo hodne, byly to na monitoru az kontrakce, porodni cesty porad ok, podle doktoru beze zmeny a stejne mi odtekla plodovka a deti se narodily o dva mesice driv.. takze bych to asi s lekarem probrala.. mechci strasit..
Tak může to být tvrdnutí. Dobře to popsala Alpaka. Možná jen každá pociťujeme to tvrdnutí jinak, mě se jakoby stáhlo bříško úplně celé a bylo tvrdé jako kámen a bolelo to. Tvrdnout mi začlo před dvacátým týdnem. Mě v nemocnici hospitalizovali, neboť jsem byla ve 24týdnu otevřená na dva prsty, čípek krátký, bříško mi tvrdlo 20× každou hodinu, měla jsem kapačky magnézka, pak 4× denně po dvou tabletách magnézka. Pak asi 3 týdny antibiotika pro rozsáhlou poševní infekci a pak mi udělali cerkláž a vydržela jsem do termínu.
Ale já bych neřekla,že je tvrdnutí normální, jak tu někdo psal. Mě říkal doktor, že jako ano, ale záleží kolikrát za den a v jakém je člověk týdnu. Pokud je to do deseti tvrdnutí po 35týdnu, tak v pohodě. Pokud jako já krátce po 20tém týdnu a tvrdnutí je každou hodinu až 20× a bolestivé, tak to normální není.
Uvidíš u doktora, jestli to tvé tvrdnutí má nějaký vliv na porodní cesty a doktor ti řekne, co a jak. ![]()
Ahojda, mně začalo tvrdnout břicho v 18.tt a tvrdlo zhruba do 24.tt, pak se to díky dávkám magnézka upravilo. Při tvrdnutí cítíš stažení (jakoby se to uvnitř smrsklo) a na pohmat je břicho tvrdé (nejvíc podbříšek). Pokud je to do 10ti tvrdnutí denně, je to ok. Na gyndě Ti napíšou magnézkové tablety a budeš brát podle frekvence nejspíš 3 - 6 denně. Pokud je to víc než 10 stahů za den, tak můžou i hositalizovat, ale nemusí… Záleží na průběhu těhu. Nejvíc jsem měla cca kolem 15ti stahů za den (obvykle večer). jistilo to šest magnézek (3× denně po dvou). Taky jsem to v prvním těhu neměla. Dtahuje se to kvůli nedostatku hořčíku a může se to projevit mj. křečemi v nohou (lýtkách).
Mně začlo tvrdnout břicho v18tt,začlo to večer,a v podstatě až do dalšího dne dopoledne to v podstatě neustalo..i v noci,když jsem se zvedala na wc,jsem to cítila..netvrdl mi jen podbřišek,ale v podstatě jsem měla pocit cementové desky od spony stydké až téměř k pupku..taky jsem se bála,že tvrdnutí jednou nepoznám,poněvadž malou pneumatiku na bříšku jsem měla,ale když to přišlo,spolehlivě jsem to poznala..na gyn.amb mi po prohlídce změřili čípek,ok,a napsali Mg,že to přejde..já Mg. také považuji za placebo,ale je pravda,že zaúčinkovalo,a v podstatě nepřetržitě stažená děloha si dala do3dnů říci,a tvrdne jen občas..ale pořád je to i víckrát než30krát za den..ve22tt..nicméně-neotvírám se a vše je ok..lékaři to ale určitě řekni,a Mg.dlabej..víc udělat nemůžeš..no,a nenamáhat břišní stěnu,třeba cvičením,či taháním nějakých břemen..