Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Pudloslava je neurolog, sice ne detsky, ale mohla by poradit. ![]()
Ještě dodám, že jsem rodila ve 41.tt vyvolávane. Při normálním porodu došlo k alteraci ozev na 55 (cca 15 min.), takže jsem nakonec rodila CS. Apgar 8-9-10.
Rodila jsem ve stejnem tydnu jako vy, maly sel nakonec VEXEM, Apgar take stejny jako vase mala, co si pamatuji, tak lekavy byl take hodne, stacilo se vedle nej treba vysmrkat a to ne moc hlasite a lekal se. Hlavicku si nepamatuji, ale hodne preferoval levou stranu a pravou zaostaval…Cvicil chvilinku Vojtovku a srovnal se. Dneska ve 3 letech pohodovy, zdravy kluk…
Chapu, ze se nervujete, ale doktorka vas poslala na neurologii i pro svuj klid, nechce nic zanedbat a tak budte rada. Je tady spousta diskusi, kdy detsky lekar,,nekonal" a pak se neco zanedbalo.
6 tydnu, to je malinka slecna, vyvoj se bude pohybovat ruznou rychlosti…musite ten tyden vydrzet, neurolog povi vice a pokud by se neco objevilo, je spousta moznosti, jak to resit…
Drzim palce ![]()
@Petája Preferoval jednu stranu, jako ze min treba zvedal ruku, pozdeji se na ni dival, sahal na hracky? Mala 10 tydnu taky vyrazne vic pouziva levou stranu, je to videt i na faldikach. Mam strach, aby nemela neco s mozkem. Neurolog rekl, ze je hypotonicka a moc ji neprohlizel…
@e008 Ano, pretacel se jen nalevo, porad otacel hlavicku jen do leva, vse bral levou rukou, ta prava strana byla viditelne slabsi - uprednostnoval tu levou. My moc faldiku teda nemeli, ale malemu to bylo videt na svalech na zadickach. Detska dokt. si toho na kontrole hned vsimla a poslala nas na rehabku. Taky byl ve veku vasi dcerky…Chodili jsme k soukrome rehabilitacni, hodina teda 300 korun (chodili jsme jednou tydne, pak jednou za 14 dni), ale musim rict, ze se nam fakt venovala a perfektne se na nasi navstevu pripravovala. Hodne musel cvicit doma. Meli jsme postupne snad 4 cviky z Vojtovky a vysledky byly videt strasne brzy videt, snad po mesici? Vojtovka neni nic prijemneho, maly ze zacatku brecel a ja s nim, ale postupne si zvykl…A priznam se, jak se maly lepsil, tak jsem to trochu i flakala…Nase detska nas na neurologii neposlala…
@Pudloslava Prosím, můžete poradit, i když jste neurolog pro dospělé? Co si o tom myslíte, co by mohlo malé být? Ještě navíc hodně plazí jazýček a šilhá. Na neurologii jdu až za týden, přes víkend nevydržím ![]()
Je mi lito, ale nedokazu vam poradit. Nemyslim si, ze by spekulace na zaklade slovniho popisu tehto priznaku mohla vest k nejakemu smysluplnemu zaveru, vysetreni neurologa bude zasadni.
Muze byt treba „jen“ hypotonicka. U DMO jsou nestandardni novorozenecke reflexy. Ja byla u neurologa a ten reflexy vubec nezkousel. Pritom jsem ho upozornovala, ze fyzio se nezdali reflexy. Napriklad mala nemwla hledaci reflex, podle toho co jsem nasla na internetu, by to byl poskozeny mozkovy kmen…
@e008 A jak jsi nakonec dopadla? Ten poškozený kmen? Jaké měla malá další příznaky?
Dr mne rekla, ze jine vysetreni neni treba, kdyz mela mala apgar 8-9-10. A moje „diagnoza“ je jen vyctena z netu, nezabyvala se tim. Za mesic jdeme znovu, tak se zeptam znovu.
@Anonymní píše:
@e008 A jak jsi nakonec dopadla? Ten poškozený kmen? Jaké měla malá další příznaky?
Na jednu stranu vas chapu, dela vam to velke starosti, ale nemuzete myslet hned na nejhorsi…Muze to byt cokoli, uvidite co vam rekne neurolog a podle toho se dal zaridite. Spousta veci se da napravit, se spoustou veci se da zit - temer bezpriznakove. A takhle male deti delaji pokroky nekdy temer nepredvidatelne…Nesmite na to tolik myslet, at to neprenasite na malou, drzim palce ![]()
Pridam vlastni zkusenost. Ted jiz s odstupem casu. Ted je malému 1,5roku. V podstate bez nasledku. Ale jako kojenec taky záklanel hlavu a stavěl se na ni. Byl drazdivy a lekavy. Prohybal se. Bylo to nasi spatnou manipulaci. Poradim Nenosit vzprimene, nedrazdit oblast za hlavou na urovni usi, spise nosit v klubicku a nebo na tygra atd. Musela jsem s nim cvicit. Potom mel diky tomu i slabe brisko- svaly, takze mel problemy s vyprazdnovanim, s pretacenim atd. Zkuste se zamerit na toto, take pro vetsi pohodu techto drazdivych miminek je dobra perova zavinovacka. Preji hodne stesti
Ahoj,
Syn (10 mes.) trpi na benigni paroxyzmalni torticolis. Je to hodne vzácné, tudiz lekari maji malo zkusenosti, coz chapu. K neurologovi samozrejme chodime, ale rada bych jeste neco konzultovala s jinym lekarem. Popr.neni tu rodic, jehoz ditko by to take melo?
Diky. ![]()
Ahoj,
prosím o radu. Mám holčičku 6 týdnů, byli jsme u dětského na kontrole a nezdálo se mu, že pořád zaklaní hlavičku. Hlavně vleže. Na bříšku ji pak nechtěla vůbec zvednout, což už by prý měla umět. Je i hodně lekava, na to se mě speciálně ptal. Poslal nás na neurologii s tím, že se uvidí, víc mi k tomu nechtěl říct. Na neurologii jdu až za týden, tak nemůžu vydržet. Můžu se zeptat, co to může znamenat? Může jít i o DMO? Díky moc