Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Vím, že je to hrozné téma, ale potřebuju názor odborníka - vysvětlit větu: Došlo k přerušení spojení mezi spodinou lební a prvním krčním obratlem s mozkolebečními poraněními.
Jako laik bych řekla, že jde o zlomený vaz a tím pádem okamžitou smrt, ale pak si říkám, jestli to není „jen“ poranění, které by mělo za následek ochrnutí…
Prosím kdo je laik jako já, ať se nevyjadřuje, potřebuju jistotu…
Není to asi úplně happy téma na emimi, ale vím, že sem pár dr. chodí.
Laicky - zlomeny vaz. Podle meho neslucitelne se zivotem. Na tehle urovni jen o ochrnuti koncetin jit nemuze.
Uff, díky, snad si mi ještě vyjádří doktor, ale v tohle doufám.
Podle toho popisu neni jasne, jestli doslo k preruseni michy. Nejspis teda jo. Nic vic k tomu nemas?
Jsem Dr., ale zase v téhle oblasti se nevyznám, lebka a pátež je spojená kostmi, klouby, vazy a uvnitř probíhá mícha, takže záleží co všechno bylo poškozeno. Třeba nalomená kost, protrhnutý vaz, nemusí být neslučitelné s životem, záleží do jaké míry je poškozená mícha- protože právě v oblasti spojení lebky a páteře jsou důležité centra pro život ( dýchaní, srdce). Z tvé vety to vypadá, že došlo k uplnému přerešení asi? V tom případě je možné, že hrozí smrt nebo ochrnutí, takhle z jedné vety se nedá udělat závěr. Třeba nějaký chirurg nebo ortoped by se vyjádřil přesneji.
Ono právě je to jen tato věta…Pak je výčet dalších zranění, ale to už s tím nemá nic společného, protože tohle bylo první a pak teprv následovala ta další…A já právě doufám, že tohle bylo smrtelné a ostatní už posmrtné. O míše tam není ani slovo, jen tohle prostě…
Pokud dojde k zlomení vazu je smrt okamžitá
chápu tak že asi někdo měl nehodu když máš výčet všech zranění
takže asi tak
Ono ještě jedna věc - chápala bych, kdyby za touto větou bylo, že to byla bezprostřední příčina smrti. Jenže on je tam pak ten výčet ostatních zranění a pak teprv, že příčinou smrti bylo polytrauma, což jsem pochopila, je nefunkčnost více orgánů…Proto jsem na vážkách, jestli to byl skutečně zlomený vaz a ptám se.
Banánice ano, jednalo se o smrtelnou autonehodu.
Jasně to se tak ale píše vzdy výčet všech zranění a pak že zranění není slučitelná se životem
Tak díky, to mě uklidnilo, jestli to vůbec v tomto případě jde…Ale jo, jde.
Tak v tomto případě šlo určitě o okamžitou smrt a nemusíš se bát, žeby trpěl. Nemohl utrpět různé traumy a až pak by se mu zlomil vaz, hlavně u autonehod, kdy se všechno děje rychle a velkou silou. Mrzí mě, že máš takovouhle skušenost. V tomhle případě si to člověk ani neuvědomí, je to rychlé a bezbolestné(doufám).
Uklidnily jste mě, přesně v to jsem doufala, že to ani nezaregistroval…Jde především o to, že vyletěl z auta, konkrétně traktoru a skončil pod jeho koly - to jsou ta ostatní zranění…A my o tom musíme furt přemýšlet a uklidňujeme se, že tím nárazem (on 15km/h, kamion co do něj zezadu napálil 90km/h) si zlomil vaz a pak už nevěděl, že na něj jeho vlastní traktor jede…
Aaa, vím, je to morbidní, ale člověk to má v té palici prostě furt, co když,,, proto jsem napsala sem, abych měla jednou provždy jistotu.
@xangel87 já bych se nechtěla vyjadřovat nějak necitelně nebo ubližovat. Jen mě napadlo, že když mi umřel táta, který měl hodně let nemocné srdce a spoustu dalších komplikací, tak mě fakt, že usnul a zemřel poklidně ve spánku, naplňovalo i při velkém žalu zvláštním klidem. On se totiž celý život bál, že bude umírat dlouhou dobu v nemocnici.