Je tu prosim nějaký pěstoun?

55
28.8.23 13:24

Je tu prosim nějaký pěstoun?

Mohl by mne prosím někdo poradit chceme si vzít s manželem do pěstounské péče malé děcko, manžel má invalidní důchod a já pracuji, ale za 11 let jdu do důchodu, a mám obavy, aby jsme ho uživili, vůbec nevím, na co máme nárok, děkuji moc za srozumitelnou odpověď

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
65118
28.8.23 13:36
@lakoušenek píše:
Mohl by mne prosím někdo poradit chceme si vzít s manželem do pěstounské péče malé děcko, manžel má invalidní důchod a já pracuji, ale za 11 let jdu do důchodu, a mám obavy, aby jsme ho uživili, vůbec nevím, na co máme nárok, děkuji moc za srozumitelnou odpověď

Silně to vypada, ze chcete dite kvuli prispevkum.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
55
28.8.23 13:46

To určitě ne, ale bojím se, aby jsme na to v důchodu měli, zatím mám plat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
55
28.8.23 13:48

Kvůli penězům, ani nevím jakým, do toho nejdeme, chtěli jsme svoje, ale bohužel, a manžel chce pořád toho syna no

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32092
28.8.23 13:53

Za 11 let jdeš do důchodu? To už je to přes 50, ne? To chceš malé dítě do pěstounské péče? S manželem v invalidním důchodu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41140
28.8.23 13:54
@lakoušenek píše:
Kvůli penězům, ani nevím jakým, do toho nejdeme, chtěli jsme svoje, ale bohužel, a manžel chce pořád toho syna no

no, zrovna tento důvod pro pěstounství není úplně ok, obzvlášť 11let před důchodem :think: takže holčičku evidentně nechcete, chcete jen „někoho“ kdo naplní manželovi tužby po dědici…no, chudák dítko :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21805
28.8.23 14:00

To není zrovna ta správná motivace pro pěstounství.
Dost pochybuji, že projdete pěstounskou přípravou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5571
28.8.23 14:28

Ty to píšeš, jako kdybyste si chtěli vzít z útulku psa a když na to nebudete mít, tak půjde nazpět. Proč jste toto neřešili dřív?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4952
28.8.23 14:34
@lakoušenek píše:
Kvůli penězům, ani nevím jakým, do toho nejdeme, chtěli jsme svoje, ale bohužel, a manžel chce pořád toho syna no

To je ale zvláštní motivace pro pestoustvi. Věk kolem padesáti už je asi hraniční, ale nemožné to není. Jen teda počítejte s větším dítětem, maličké spíš ne.
A finančně to asi půjde, budeš mít plat pěstouna a dávky na potřeby dítěte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24788
28.8.23 14:46

Tak zásadně načerpej informaci o náhradní péči z oficiálních zdrojů, třeba zde
https://nahradnirodina.cz/
https://www.mpsv.cz/…rodinne-pece
https://www.pestouni.cz/
nemůžete jít do něčeho, o čem vůbec nic nevíte!!!
stejně budete muset projít sítem testů a přípravy, není to tak jednoduché, jak si zřejmě myslíš.. bude se posuzovat úplně vše (včetně vašich dluhů třeba) a do pěstounky počítej s tím, že půjde problémovější dítě nevhodné do adopce, tedy spíše starší a s nějakou diagnozou (ADHD přinejmenším)…+ složitou rodinnou anamnézou a formální věci (např. vydání OP, přestupy na jinou školu) bude nutné řešit se zákonným zástupcem nebo přes soud/ospod… nevím, jakou máte motivaci, ale pořádně si to rozmyslete..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1402
28.8.23 14:59

Já jsem adoptovana, bratr je v pěstounské péči. Pokud zažádate o dítě, nejspíš Vám nenabídnou miminko nebo dítě v předškolním věku (ačkoliv i babicky se starají o malé děti.. ). Budete muset projít testy psychologů a rukama sociálních pracovníků. Každý region má i své doprovodné organizace, do té se budete muset zařadit a pravidelně docházet a budete se muset účastnit seminářů. Moje máma tam chodí ráda, hodně vypráví, je tam i hodně starších lidí, kteří se starají o svá vnoučata apod. Většina těchto organizací pomáhá i s papírováním, mají svého psychologa pro náhradní rodiče i pro děti a pomáhají jak se dá. Samozřejmě chodí i na pravidelne kontroly. Moje máma je v částečném důchodu skoro celý život a na bráchu pobíra asi 12tisic. Ale do práce nebo na brigádu atd může chodit úplně normálně. Budete mít nárok i na různé slevy na dítě - sleva na tábory, na školu v přírodě atd.
Jen tedy z vaší strany motivace nic moc, chtít si osvojit dítě jen kvůli manželovi, že chce kluka, to mi přijde málo. S takovými dětmi je práce a chce to mít srdce a cit na dlani. Jestli se vám do toho nechce, tak to nedělejte. Holt se měl manžel víc snažit když byl mladší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
55
28.8.23 15:09

Děkuji moc za odpovědi, no musíme to pořádně promyslet, jinak už máme i vnoucata

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65118
28.8.23 15:22
@berua13 píše:
To je ale zvláštní motivace pro pestoustvi. Věk kolem padesáti už je asi hraniční, ale nemožné to není. Jen teda počítejte s větším dítětem, maličké spíš ne.
A finančně to asi půjde, budeš mít plat pěstouna a dávky na potřeby dítěte.

nebude mít plat pěstouna, nebude profi pěstoun.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4952
28.8.23 15:31
@vokishka píše:
nebude mít plat pěstouna, nebude profi pěstoun.

Tak odměna pěstounovi… nebo dlouhodobí pěstouni nemají žádný" příspěvek"a jen příspěvek na potřeby dítěte? Jsem myslela, že mají… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35772
28.8.23 15:33
@lakoušenek píše:
Děkuji moc za odpovědi, no musíme to pořádně promyslet, jinak už máme i vnoucata

Tak si užívejte vnoučata :nevim: v tomhle věku a navíc s nemocným chlapem vás dítě utahá :nevim: navíc nedostanete žádné bez problémů, nebo malé

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze