Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj všem,
mám dost specifický dotaz. Je gramaticky správně věta: „Vlak, o jehož zpoždění jsme nevěděli.“ správně? Podle UJČ je 6. pád skloňování zájmena „jenž“ pouze „o němž“: http://prirucka.ujc.cas.cz/?… , tak jsem možná něco přehlídla
díky moc.
No já třeba chápu, že ten 6. pád je třeba: „Vlak, o němž jsme mluvili.“ Ale ten předchozí příklad bude asi jiný pád a já to nějak nepoznám :/
@ewanka Nejde podle mě o tvar slova „jenž“, ale o tvar slova „jeho“. Ale také nejsem češtinář. Nicméně „jehož“ se mi zdá v pořádku.
Je to v pořádku. Jde o jeho zpoždění. Němž je v tomto případě blbost. Jedná se o zpoždění, ne o vlak.
Koho čeho zpoždění - zpoždění vlaku. Já bych řekla, že to je druhý pád a tedy „jehož“ je správně
@andelka83 aha,takže v tomhle případě se to přivlastňuje k tomu zpoždění a ne k tomu vlaku? Jsem z toho jelen
@ewanka Je to správně, není to 6. pád, ale 2. Vedlejší věta, když nahradíš zájmeno podst. jménem, by zněla „O (vlaku) zpoždění jsme nevěděli.“ Z toho vyplývá, že je to 2. pád, předložka patří ke slovu zpoždění, ne k zájmenu.
@ewanka já nevím úplně přesně podle čeho se to řeší, ale určitě je to správně. Zpoždění vlaku, o němž jsme nevěděli. By byla další možnost.
Je to napsane spravne.
Ktery vlak? Ten, o jehoz zpozdeni jsme nevedeli.
„Nemz“ me napadlo v pripade jine vety, treba - Ktery vlak vam ujel? Ten, o nemz jsme vubec nevedeli (ze podle radu jede).
Me spis zarazilo (pardon),ze tohle nekdo muze resit
Brali jsme to v 5.tride…:-) Ale uz je proste asi dnes jina doba a cesky jazyk se asi uz tak poctive neuci
. Pani ucitelka Zackova od nas by me zabila, kdybych neumela priradit „jehoz“ ke slovu „vlak“ a „zpozdeni“
(zpozdeni koho ceho vlaku, tudiz jehoz zpozdeni)
@yourlady děkuji za pohlavek. Věděla jsem, že bez toho, aby si tady někdo nahonil ego to nepůjde ![]()