Jedná se o angínu?

AnnJa01
2.4.25 11:06

Jedná se o angínu?

Dobrý den,

Vypadá to na angínu nebo jen viróza?

Děkuji

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2481
2.4.25 11:10

To na angínu nevypadá vůbec.. Mandle jsou krásně růžové, bez čepů. Dcera zrovna vyfásla ATB, teplota, bolest v krku a výstavní čepy na mandlích :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7365
2.4.25 11:22

Nemyslím si. Nic tam nevidím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9741
2.4.25 11:36

Zatím bez ATB. Antibiotika nejsou analgetika. Mnoho pacientů má spojeno bolest v krku = streptokoková angína = nutná ATB. Naprosto drtivá většina všech bolestí se obejde bez ATB, kdybych měl být přísný, tak takřka úplně všechny (a to včetně streptokokové angíny, výjimku by tvořili imunokompromitovaní pacienti).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27683
2.4.25 12:24

@lucije28 včera jsem byla s dítětem u mudr, bolest v krku, únava, ale mandle čistý, bez čepů, bez horečky, a víš co test udělal mudr jen pro svůj klid a angína to je, kdyby ho neudělal tak jí nepoznal takže ani čepy nejsou záruka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14723
2.4.25 12:32
@ka2ka píše: Více

A to udělal streptest?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27683
2.4.25 12:34
@Janča6 píše: Více

jo myslím, že se to tak jmenuje :think: syn na anginy trpí takže proto ho dělal i když měl krk čistý

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14723
2.4.25 12:53
@ka2ka píše: Více

Jenže to neznamená, že má streptokokovou angínu 8o Může jen mít streptokoka v krku bez toho, aby byl nemocný. Třeba u nás doktorka na základě pozitivního streptestu píše ATB i na chřipku :zed:

Příspěvek upraven 02.04.25 v 13:51

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2481
2.4.25 13:35

@ka2ka - každý dle svého uvážení… mne je to vcelku jedno, že Tvůj syn dostal ATB. Ale neznám nikoho, kdo má angínu a nemá bolest v krku, čepy a teploty…
Některý Mudr. dělá stěry vždy, bez ohledu na stav pacienta…
Upřímně, někdo má pozitivní strep testy a ATB nepotřebuje

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14723
2.4.25 13:39
@lucije28 píše: Více

Mně to zas tak jedno není. Takové nadužívání ATB podporuje vznik bakterií odolných vůči ATB. A to mě děsí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2481
2.4.25 13:50

@Janča6 to jest pravda, ale nemůžeme rozhodovat za ostatní.

Na druhou stranu je občas těžké odporovat lékaři, který udělá streptest, který je pozitivní, a nasadí ATB. Asi by bylo lepší se řídit stavem dítěte. Bolest v krku může být jen při nachlazení. Nebo třeba počkat den, dva, jak se to bude vyvíjet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14723
2.4.25 13:59
@lucije28 píše: Více

Já bych odporovala. Ale je fakt, že se mi to zatím nestalo. K lékaři kromě prevencí téměř nechodíme. Ani při čtyřicítkách s bolestí v krku.

Před cca měsícem a půl jsem teda dceru k pediatře vzala, protože měla velmi těžkou laryngitidu (v 8,5 letech první v životě). V ordinaci jsme strávily 50 minut, lékařka dceru opravdu pečlivě vyšetřila. I ten streptest udělala, byl negativní. Ale jsem si jistá, že i kdyby byl pozitivní, tak by ATB nenasazovala, dokud nebyl hotový výsledek výtěru z krku (ten byl po 2 dnech a negativní). A to vzhledem k dalším okolnostem.

Naopak jindy jiná dcera s kašlem a vodovou rýmou, CRP myslím 14, čistým poslechem byla dle celkového stavu lékařkou poslána na RTG plic. A byl to bakteriální zápal plic.

Takže věřím, že tato lékařka by ATB na chřipku s pozitivním streptestem nepsala (a já bych tam s dítětem nešla). Ale je u nás jiná, která alespoň vloni několika dětem známých předepsala ATB právě na chřipku jen proto, že měly pozitivní streptest. A kdybych z nějakého důvodu u této lékařky byla, tak bych proti ATB v takovém případě protestovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9741
2.4.25 14:43

Strep-test je zlo, nerozliší asymptomatické nosičství a masivní kultivační nález. Když se strep-test udělá v případě absence klinických známek streptokokové angíny (horečky a současně bolesti v krku a současně hypertrofické mandle a současně povlaky / čepy na mandlích), tak se ATB napíšou často na virózu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85
2.4.25 20:59

@Doctus diky za prispevek, taky resime streptesty u syna, 4 roky, pokud ma nalez v krku a zaroven crp nad 60 a pozitivni strep test a horecky tak tam jsou atb v poradku? Je tezke odporovat v nekterych pripadech doktorce. Cili mame vyzadovat u priznaku a pozitivniho strep testu jeste i CRP? Dekuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9741
2.4.25 22:02

@Krous33
Více informací než jen CRP by nabídl i krevní obraz. Kultivaci pojišťovna nezaplatí, když se provede strep-test. Raději tedy kultivaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí