Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Sveho casu mi jich namerili az 19% ze vsech tepu, v noci dokonce 1 normalni uder, 1 extrasystola, nekolik hodin v kuse.
Bylo to v souvislosti s panickou poruchou, jak jsem se uzdravila, zbavila se stresu, tak posledni mereni bylo do 5% KES, coz uz se neresi.
I kdyz jsem jich mela hodne, zila jsem, dychala, nezadychavala se.
Srdce neni stroj, obcas proste bouchne blbe. Ablaci se resi az nad 20% KES (pokud to vubec jde).
Ja jich porad musim mit par set denne a neresim.. kdy ji citim, staci se uvolnit a odezni. Vic jsou citit v klidu na levem boku.
Ale trvalo mi, nez jsem si na ne zvykla a prestala sebou cukat..
Pokud ti na holteru nic nenamerili, tak mas obcas nejakou, to je fakt normalni a zbytecne to prozivas.
Pokud ti ale jr u ni na omdleni nebo fakt omdlis, tak to res..
Já se i toho neumím uvolnit. Když ležím, tak se hned posadim a nadechnu se. Potom si hned nahmatám puls na krku. Než jsem psala tento příspěvek, tak jsem poprvé v životě měla ten pocit 2-3 sekundový (delší než obvykle, taková pauza s chvěním srdce). Tak mě to zase úplně vyděsilo. Já si nejsem jistá, jestli mi to začalo v těhu září 2019 - červen 2020. Ale to si vybavují fakt jen výjimečně ty pocity. Nemohu si vzpomenout, jestli jsem je neměla i před tím…
I naprosto zdravý člověk extrasystoly má. Pokud se při přiměřené zátěži člověk nezadýchá, nebo z toho nemá motolice, nebo tachykardii a vyšetření dopadnou dobře, není potřeba to z hlediska kardiologie řešit.
Mě to občas klepne, že se rozkašlu (mám trojitý bypass a nasazený betablokátor, poruchu štítné žlázy - doporučil bych kontrolu jejich hormonů - a mám i jiné dobroty). Okolí si kvůli tomu kašli občas myslí, že mám covida.
![]()
Situaci může navodit i stres, nebo nevyspalost, případně apnoe při spánku.
Nejdřív tedy sebezpytování v těhle věcech, případně viz slunečnice přede mnou. ![]()
@M_Vladim Přeji Vám hodně zdraví a sil🍀
Stres je u mě na denní pořádku. Navíc jsem teď začala mít i úzkosti, které mi hodně ovlivňují život (nechodím ven). Se spánkem mám problém už cca 3 roky. Já spím třeba 8h denně, ale usínám až kolem 3-5h ráno. Podle hodinek spím většinou jen hodinu a čtvrt tvrdým spánkem. Což samozřejmě není dobře. Jenže když usnu kolem 22-23h, tak si moje tělo myslí, že jsem si jen zchrupla a po hodině max 2h se probudím a nejde mi už usnout.
Aha…takze resit uzkosti.
Mne se arytmie rozjela prave s nimi a trvalo několik let, nez se všechno vrátilo do normalu.
A presne, pokud z toho clovek nema motolice, nahlou ztratu vedomi..jen obcas nejakou KES..tak stejne nasadi jen nejaky betablokator a budu pripadne cloveka sledovat.
A co mám dělat, když se mi to při vyšetření nikdy neukázalo. Chci, aby to bylo potvrzené, kdyby se mi náhodou někdy něco stalo nebo aby mi mohli nasadit nějaké léky, nebo s tím prostě jen pracovat nějak. Prostě ať to mám raději v záznamech a vědělo se o tom.
A co má dělat doktor, když nic nenajde?
Musí se řídit nálezem, nemůže si něco jentak cucat z prstu a už vůbec ne nasadit léky. Nemusela to být nutně extrasystola, ale i barykardie, nebo jiná porucha.Taky by mohl člověka zabít.
Na srdeční rytmus má vliv bloudivý nerv a ten je pochopitelně ovlivňován neurologickou kondicí a o vlivu stresu vzniklého z různých důvodů jsme psali. Čili začít tam. Pokud na to člověk sám nestačí, tak si vyžádat pomoc psychologa. ![]()
To není napsáno jentak „z voleje“. Po operaci nás v nemocnici klinický psycholog všechny obcházel a zjišťoval kondici. A druhá: dbali na to, abychom se dobře vyspali i za cenu podání léku. ![]()
@M_Vladim bradykardii určitě nemám, jelikož mi bije srdce většinou kolem 80-100 tepy za minutu. Já to spíš myslela tak, že bych chtěla, aby se to konečně ukázalo i při tom vyšetření. Slyšela jsem, že jsou i holtry, které mohou být daný třeba na měsíc, tak jsem spíš myslela něco takového. Kde by byla větší jistota, že něco zaznamenají. Jelikož když mi dělají EKG v nemocnici, které trvá tak 2 minuty, tak mi opravdu nikdy nic nezjistili a pochybuju, že někdy zjistí..
@It_is_what_it_is píše:
@M_Vladim bradykardii určitě nemám, jelikož mi bije srdce většinou kolem 80-100 tepy za minutu. Já to spíš myslela tak, že bych chtěla, aby se to konečně ukázalo i při tom vyšetření. Slyšela jsem, že jsou i holtry, které mohou být daný třeba na měsíc, tak jsem spíš myslela něco takového. Kde by byla větší jistota, že něco zaznamenají. Jelikož když mi dělají EKG v nemocnici, které trvá tak 2 minuty, tak mi opravdu nikdy nic nezjistili a pochybuju, že někdy zjistí..
Je zbytečné dokazovat extrasystoly, už jsem psal, že je mají i zdraví lidé. Pokud je člověk cítí, tak je prostě má. ![]()
@It_is_what_it_is píše:
A co mám dělat, když se mi to při vyšetření nikdy neukázalo. Chci, aby to bylo potvrzené, kdyby se mi náhodou někdy něco stalo nebo aby mi mohli nasadit nějaké léky, nebo s tím prostě jen pracovat nějak. Prostě ať to mám raději v záznamech a vědělo se o tom.
Já na to taky nemám papír. Ono se to ani nijak neléčí, pokud jich není nějak přespříliš.
Zdravím, asi 4 roky mám takový zvláštní pocit v srdci. Jakoby se mi na sekundu zastavilo srdce (udělalo si pauzu) a potom silně škubne a bije dal. Kdysi jsem to měla jen výjimečně a v poslední době jsou častější. Strašně mě to vždycky vyděsí a mám neskutečný strach. Byla jsem asi 4× na EKG a jednou jsem měla 24h EKG holter. Bohužel v tu chvíli jsem nikdy tu pauzu a škubnutí neměla, takže EKG nález byl vždycky normální a nic nezjistili. Na sonu srdce mi byla zjištěna lehká nedomykavost předního cipu mitrální chlopně. Nic víc mi k tomu neřekli jen, že za 5-10 let na kontrolu. Teď to budou 2 roky.
Kdysi jsem ten „pocit“ mívala tak 1× za 2 měsíce, potom 1× za 2 týdny až měsíc a teď třeba 2× za den nebo co pár dní. Někdy je to mnohem intenzivnější a to snáším špatně a v poslední době mi přijde, že mám hodně i takové náznaky (slabé, ale jdou lehce cítit). Ty naštěstí ještě překousnu, i když nad němi musím přemýšlet potom.
V poslední době mi přijde, že to mám při výdechu, co jsem tak zaznamenala. Mívám je jen v sedě nebo v leže. Jednou jsem mi stalo, že se mi to stalo ve stoje a to se mi zatmělo před očima. Jsem hodně vnímavá na celé své tělo, takže hned všechno cítím.
Nicméně jsem pátrala sama, když mi nic nezjistili, a nejvíc mi to sedí právě na extrasystoly.
Proto bych se chtěla zeptat, zda má někdo diagnostikované extrasystoly a projevuje se mi to stejně nebo podobně jako mě.
Také by mě zajímalo, co vám na to pomáhá a jak se jim nejlépe vyvarovat. Přivádí mě to k šílenství 🙏🏼