Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Muze byt. Ono i tuky telo potrebuje
Jaky mas kaloricky prijem denne a jak moc sportujes?
Všeho moc škodí, ať je to cokoliv…
Taky se hlídám, ale zase nic nepřeháním. Řídím se podle toho, na co mám zrovna chuť, nic si neodpírám. Jak říkám: „Já jenom ochutnávám.“
![]()
Ale, pokud jsi tak „slabá“, že máš pocit na omdlení, tak je evidentní, že trpíš nedostatečným příjmem živin v potravě a ve spojení s tvými citovými nebo psychickými potížemi, by to všechno mohlo opravdu vyústit v problém, třeba i tebou už zmíněný jako PPP… ![]()
Obvykle si nedám třeba jen jablko, jak jsem často u anorexie četla, ale 1× denně (v malé porci) si dám to, na co mám chuť. Jídlo je pro mě jako odměna vlastně - neustále počítám, že když si teď dám šunku, tak už si ji nemohu dát odpoledne atd. - a k tomu ten běh, vím, že díky němu spaluju a tvaruju postavu, ale včera jsem uběhla 7 km a pak nastoupila do autobusu, že se svezu domů a fakt mi tam bylo docela zle. Když se nenajím a vydržím to, mám dobrý pocit. Naopak, když jím - výčitky. Nevíte, jak z toho ven? K psychologovi chodím, právě kvůli stavům v rodině. Ale tohle mě jako problém napadlo až teď.
@Anonymní píše: Více
Je to úplně ukázková anorexie. Vyhledej odborníka, který se PPP zabývá. Sama to nezvládneš.
@Asta135 píše: Více
Díky. Ve čtvrtek jdu na kontrolu ke své lékařce, tak ji o tom řeknu. Fakt mě to až do teď nenapadlo. Jsem hubená, v době (kdy jsem paradoxně byla šťastná) jsem teda měla o 30 kg víc, to jsem byla trochu oplácaná. Ale kdyby mě teď člověk viděl, neřekl by, že mám nějaký problém, hubenější jsem, ale ne tolik.
PPP je psychická nemoc, tj. změnou myšlení to začíná. Když už to jde vidět zevně (záleží na startovací váze a jak rychle člověk hubne, a jestli vůbec hubne), většinou je nemoc v dost „pokročilém“ stavu. Čím dřív se budeš léčit, tím lépe. ![]()
Určitě ti začínají chybět důležité vitamíny a minerály. To není dobré. Zkus to řešit co nejdříve. Je dobře, že si to uvedomujes. To je nejlepší cesta.
Pritel mi na to řekl, že si jen vymyslim další problémy a že mekáč jím (mám ten burger na 3× - večeře, oběd, večeře a pak si ho vyčítám), tak to asi nebude tak vážné.
Jídlo by jsi si neměla vyčítat. Jeden burger ještě takhle rozděleny opravdu moc není. A jestli za den jíš jenom tohle tak to je opravdu málo.
Přítel je pitomec. Není normální mít jeden hamburger na tři jídla a ještě si to vyčítat. A jídlo si nikdy nemáš dosadit na pozici odměny. To je špatný přístup. Naopak, když aktivně cvičíš, tak potřebuješ dostatečný přísun živin, jinak si ublížíš.
Tělo už ti dává signál, že to co děláš je špatně. Běhání je fajn, ale musíš tělu dodat i energii a jestli jíš jak jíš, tak je to průšvih. Taky si jídlo hlídám, nejím smažený atd. Ráno se nasnídám, pak oběd, odpoledne menší svačina a večeře. Tohle stejně dlouho nevydržíš, a je dobře že si uvědomuješ, že je něco špatně. Určitě to u lékaře řekni, a přítele neposlouchej. Opravdu máš problém.
Ako pisu ostatny je to silna podviziva, ktora moze mat trvale nasledky. Je super ze si to uvedomujes a cim skor to ries. To ze sportujes a udrzujes sa v kondicii je velke plus, ktore ti trosku pomoze. Ale urcite to musis riesit skor ako sa stane nieco horsie.
To ze jes take blbosti ako burgre z mekaca si kludne mozes (alebo nemusis) vicitat ale dolezite je aby si jedla plnohodnotnu a vyvazenu stravu! Ak aj trosku priberies nic si z toho nerob. Svaly su tazke a tym ze teraz mas obrovsku podvizivu si telo bude chvilku robit tukove zasoby, ale ked udrzis normalny rezim zdravej stravy tak sa telo tychto zasob rado vzda a dostanes sa na prijemnu vahu, ako plus vdaka sportu budes aj vyzerat dobre.
Z toho co si pisala mi zostalo uplne zle, s tak malym prijmom potravy by som ani oci nedokazal otvorit…
Nemozem hovorit za ostatnych, ale ako som tu pisal v inom prispevku hrkotajucu kostru (aj ked stale potiahnutu kozou) fakt vedla seba (ani v posteli) nechcem.
Chci se anonymně zeptat, zda když řeším kalorie a sleduji je u všeho, co jím, koukám na ně v krámu, abych si nekoupila něco tučného, aktuálně jím 1×, max 2× denně… k tomu hodně běhám, dnes jsem zažila po běhu stav, kdy mi bylo na omdlení a zarazilo mě to. Řeším spoustu problémů, v rodině jsem hodně odstrkovaná a když nic jiného, chci alespoň vypadat dobře, nicméně z tohohle už mám strach.