Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím,jaké máte zkušenosti s jednáním při zápisu do MŠ. U zápisu mě i více maminkám řekli,proč vůbec zdržujeme,když jsme na rodičáku, nebo těhotné. Mě rodičák končí 9.9.2012 a moje práce se bez školky jaksi zvládnout nedá. Jednu maminu dokonce vyhodili,dost nevybíravým způsobem, vedla dvojčátka k zápisu s ooobrovským pupíkem, kde snad měla další dva prcky nebo hodně velký mimi. Jak ven ze začarovanýho kruhu MÁTE HLÍDÁNÍ NEBO ŠKOLKU? NE TAK TO VÁS NEZAMĚSTNÁME… MÁTE PRÁCI? NE? TAK VÁM DÍTĚ DO ŠKOLKY NEVEZMEME.
Správně by letos neměli při zápisu přihlížet na to, zda matka pracuje nebo je na mateřské. Dle ombudsmana je to diskriminační a školka je zařízení pro děti ne pro pracující rodiče. Některé mateřské školy to dodržují, jiné ne. Ale i tak by se měli chovat slušně. Jak to řešit, neporadím - je to opravdu začarovaný kruh.
Hodně záleží na vedení školky, jak má nastavená pravidla.
U nás je hlavní kritérium věk dítěte a samozřejmě trvalé bydliště dítěte a min. jednoho rodiče. Práci ani další těhotenství nebo mladšího sourozence neřeší.
u nás taky nikdo nezjišťuje, jestli matka pracuje nebo je doma s dalším dítětem a myslím, že je to správné ![]()
tak u nas se dokladá potvrzení,že budete nastupovat do práce
![]()
Já co vím, tak u nás nebrali ani děti skoro 4,5 roku v době zápisu, pokud jejich matka byla doma s mladším. I přes doporučení ombudsmana.
Jinak k zápisu mohly jenom děti narozené do konce srpna (k 1. září budou mít 3 roky). I tak nevzali asi 60% dětí. Co vím, maminky to tu řeší soukromými školkami (které už jsou taky skoro plné), nebo prarodiči, pokud jsou poblíž. Některé si platí paní na hlídání, aby nepřišly o práci. A všechny doufají, že příští rok jim dítě už vezmou.
U nás jsou kritéria: předškoláci,děti zaměstnanců pracující ve školství,3-5 let oba rodiče tp a pracující (doložit smlouvou),3-5 let jeden rodič tp a matka zaměstnána (doložit smlouvou), 3-5 let jeden rodič tp a matka doma… otřesný
Jinak potvrzeni o tom ze od zari nastoupim do prace mi psala máma jelikoz má ŽL,jmenuje se jinak takze nikdo nevi ze je to moje mama, ale i tak mi rekli ze pokud nemam smlouvu ze jsem v dobe zapisu pracujici tak je nic jinyho nezajima a jsme posledni v poradi na prijeti.
Tak u nas se me reditelka neptala na nic, normalne dcerku vzala, rikala jsem ji, ze jsem na RP a v pohode.
A jinak jen u nas ve tride min.8 deti ma mladsiho sourozence(v kocarku).
Školka je vzdělávací instituce ne hlídací, takže třeba u nás jsou přijímány děti podle těchto kriterií: předškolák - trvalý pobyt - sourozenec ve školce. To jestli je rodič doma na rodičáku nebo těhu je u nás každému fuk. Letos se nevešlo 26 dětí zatím.
V našem případě se dívali pouze na věk, absolutně nic kolem je nezajímalo.
Jak koukám, tak bohužel mám smůlu na to ,že je tu školka se špatným vedením. Podle mě by to měli tak dělat první předskolaci a pak mladší bez ohledu na to jestli se pracuje nebo je s dalším mrnouskem doma. Do skolky ji chci dát kvuli kolektivu a ne na hlidaní,ano bez skolky se moje prace delat skoro neda,ale není problem vzit neco jinyho. nebo si prohazet smeny na vikendy nebo na noci. ale mě zaráží to jednání jakym oznamili: jste ted doma máte smůlu do skolky nepujdete.
U nás to tedy taky neřešili.Ale i tak nás nevzali brali děti jenom do dubna víc místa neměli a my jsme v červenci.
Musím tedy říct že minulý rok byla kamarádka taky u zápisu jí řekli že proč tam vůbec chodí a a ni jí nedali přihlášku. Ted mohla mít klidně i jeden bod navíc že dávala přihlášku loni.
V naší školce byla jediné kriterium věk dítěte, takže na úkor zaměstnaných maminek šly i děti co mají maminky doma..
Já do práce jdu zítra a naštěstí mi dceru od září vzali..
Ale je to školka od školky..
Ano je to začarovaný kruh - nemám práci nemohu mít školku..nemám školku nemohu najít práci.. ![]()
Ještě dodám, že se srpnáci nedostali - at už maminky pracují nebo ne..prostě věk byl nejdůležitější a mladý se holt nečapali ![]()
Bylo to spravedlivé pro děti, ale pro pracující rodiče nikoli.
Příspěvek upraven 31.05.12 v 20:03
Je to diskriminační, ale upřímně? jedna věc mě zaráží, každý ví, jak se bojuje o místo ve školce, když je ženská sama a zoufale potřebuje nastoupit do práce. Mě se tohle stalo, mladého mi nevzali, o práci jsem přišla. A přesně proto, že mamči, co měli 3leťáka a malé mimčo, tak tu školku dostaly.. Nepřijde Vám to taky kapánek nefér. Teď mám mladého ve školce, kde jsou jasná kritéria přednosti (předškoláci, věk 4+, oba pracující rodiče s trv. bydlištěm v místě, věk 3+, samoživitelé, dopoleďňáci s trv. bydlištěm a pracujícími rodiči… takto odstupňováno, nakonec jsou rodiče, co jsou na MD, RD anebo pečují o mladší dítě, těm taky řekli, že nemají vůbec podávat přihlášku. Školka velká, 145 dětí, letos odmítli 38, celkem mazec..
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.