Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj,nevíte kde bych našla seznam jedovatých rostlin?Abych se,než prcek začne lézt ,jich eventuelně mohla zbavit,nebo je přesunout do „vyšších pater“.Na zemi mám převážně Draceny.Nevíte některá konkrétně tuto rostlinu?Děkuji!
nevím , ale vím , že prýje jedovatý Oleandr a Pfilodendron
čauky
Lime
PS: dracénu doma mám anevím , že by byla jedovatá
To bude těžké,nejsem odborník na květiny.Ale na zemi mám 3× Dracenu,pak rostlinku,co kvete jako kala-bílé květy,palmičku a takový břečťan-pne se po drátku dokola.To asi moc nepomůže,kdyžtak se zítra pokusím najít přesné názvy v encyklopedii.Ale ta Dracena by mi zatím stačila ![]()
A ještě vlastně klivie-to jsem se právě dočetla z příspěvku Evulky,že je jedovatá a ten břečťan taky,tak půjdou do pryč ![]()
Ještě je jedovatá Diffenbachie, ale nevím, jestli to píšu dobře…
Difenbachie je jedovatá proto, že když se dostane do pusy list a rozkouše se, tak obsahuje malinké osténky, které se zapíchají do jazyka a uvolňují nějakou látku, která způsobí, že jazyk napuchne a člověk se může udusit. ![]()
Tohle si pamatuju ještě ze školy, takhle brutální situace mi prostě utkvěla v hlavě. M.
Ahoj, jak popisuješ tu rostlinku, co kvete podobně jako kala, tak to máš asi na mysli lopatkovec (Spathiphyllum - nechce se mi hledat, jak se to píše, tak aspoň přibližně
) - ten jedovatý není, aspoň co já vím.
Ale kromě té Diefenbachie (stejný případ s gramatikou
) je jedovatá ještě Aglaonema, její příbuzná. Má podlouhlé tmavě zelené listy se světlým stříkáním, které může být různě výrazné. Že by byla jedovatá i klívie, tak to jsem fakt netušila. Musím se na to taky mrknout, kdybychom náhodou měli mít rostlinožrouta
.
Spathiphyllum (lopatkovec) jsem ted nasla, ze jedovaty je. Takze jdou na nejaky cas do komory spolecne i s toulitkou. Hlavne ze mam jednu kytku v loznici a druhou v detskem pokoji, kde si mrnous hraje.
![]()
Na toto téma jsem psala diplomku a dělala seznam jedovatých pokojovek. Souhrnné informace jsem tenkrát nikde nenašla, tak jsem hledala, volala apod.
V praxi to je hodně rostlin, co má člověk doma (hlavně tropické rostliny) - dieffenbachie, lopatkovec, tchýnin jazyk, kroton, klívie (tuším, už je to pár let, ne vše mám v hlavě). Pozor na pryšce (od těch, co vypadají jako kaktusy až po vánoční hvězdu) - mohou potřísnit kůži po utrhnutí listu nebo části rostliny.
Pokud byste chtěly, můžu to zkusit někde pohledat. Ale psala jsem DP, kde jsem dělala program pro děti na prvním stupni a informace tam jsou pro ně zjednodušené. Tak bych se nerada dostala pod drobnohled biologů (i když jsem to obhajovala na katedře biologie).
Kalanchoe je take jedovata. Posledni dobou se mi to zda jako oblibena pokojovka, proto to pisu.