Jestli léčit endometriozu?

60
1.2.22 19:02

Jestli léčit endometriozu

Dobrý večer,

dnes jsem byla na preventivní prohlídce u svoji gynekoložky a po tom co mi řekla si nějak nevím rady.
Máme ta sebou dva cykly IVF a ještě jednoho mrazáčka schovaného. Radila jsem se s paní doktorkou co dále jestli zkusit ještě nějaké vyšetření, které by pomohlo vyjasnit proč se stale nedaří. Když jsem jí řekla, že mám jeden vejcovod neprůchozí, tak mi sdělila že mám nejspíše taky endometriozu. Na otázku proč mi neudělají v IVF centru vyšetření ať teda vím jestli ji mám nebo ne mi odpověděla že nejspíš ano ale to by se muselo laparoskopicky a stejně by to bylo k ničemu to vědět, protože by mě stejně poslali na IVF. Že i kdyby to věděli tak postup je stejný.
A teď jsem trochu googlila a cetla jsem, ze před IVF se doporučuje endometrioza alespoň trochu léčit. Tak mám strach abych něco nezanedbala a kvůli tomu se to zase nepovedlo. Omlouvám se za dlouhý román :) je tu někdo kdo to taky tak měl???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
371
8.2.22 20:53

Ahoj, mám také endometriozu a před IVF ji nijak neleci. Nejlepší lék na endo je totiž těhotenství. ALE rozhodně bych na tvém místě chtěla mít endometriozu potvrzenou, mě ji prvotně našli při kontrole průchodnosti vejcovodů a teď už je vidět na ultrazvuku. Asi bude záležet na tom, jak máš endometriozu velkou. Já mám jen mírnou, ale větší by asi chtělo prelecit. Já osobně ale o endometrioze moc dobře vím, kvůli bolestem, které mi způsobuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60
8.2.22 21:00

@Catherine22

Ahoj,
moc děkuji za odpověď, už jsem ani nedoufala, že se někdo ozve. Mě právě zaráží, že paní doktroka po OPU tvrdila, že píchla ve vejcovodu do endometria, ale že endometriozu jako nemám. Přitom všude píší, ze endometrium je sliznice v děloze a když začne pronikat jinam, je to endometrióza. Jsem z toho jelen. Už jsem kontaktovala jednoho pana primáře, tak uvidíme jestli se mi ozve zpět aby mě někdo konečně pořádně vyšetřil a já měla jistotu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9.2.22 08:35

@Hančee ahoj,ja endometriozu potvrzenou laparoskopii nemam. Zadne problemy, ani priznaky na ni neukazuji, az na neznamou pricinu neplodnosti. Pri opu mi doktorka taktez napichla pry endometrialni cystu s tim, ze mam endometriozu. Nikdo uz vic nezkoumal, pry, kdyz nemam jinak problemy, tak se to resi stejne jen pres ivf tehotenstvim. Pry snizuje sanci na uchyceni embrya :roll: ja mam 4 transfery za sebou a embrya se nechytly :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60
9.2.22 09:51

@Miracleelcarim
Ahoj,

Mě taky rekla paní doktorka, že nejlepší lék na endometriózu je těhotenství…no skvělá ráda že. Taky jsem právě slyšela, že snižuje šanci na uchycení tak by se s tím mělo asi něco dělat. To mě mrzí že stále nic… já zatím 3 transfery a jednoho mrazáčka máme schovaneho. Držím pěsti :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60
9.2.22 10:08

@Miracleelcarim

A můžu se ještě zeptat kam chodíš do IVF? Já na IVF clinic do Olomouce a potom zákroku co se to doktorce poradilo propichnou byla docela vyděšená a když jsem jí pak volala, že mám hrozný bolesti, tak mě poslala okamžitě do nemocnice a pak v průběhu dvou dnů mi ještě asi třikrát volala… asi věděla že něco pokazila…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9.2.22 10:39

@Hančee chodim do Prahy…ja zadne vyrazne bolesti nemela…spis nabeh na ohss, ale zvladla jsem to doma…me ceka posledni mrazacek a pak pripadne nove ivf :roll: tezko rict, proc se embrya neuchyti…ted se snazime o sourozence…prvni mimco mam z 1.ivf z 1.vkladu, tenkrat se na nic neprislo a ted diky te punkci v dalsim ivf asi ta endometrioza :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1127
19.2.22 18:59

Pan doktor Mára - Praha Apolinář

Skrz endometriozu mohu doporucit pana doktora Maru. :andel:
Je to nejen uzasny a empaticky clovek, ale hlavne skvely doktor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60
19.2.22 19:56

@Mik.Martina
Moc děkuji za zprávu. Jsem z Olomouce, takže Praha je trochu z ruky :( ale jsem objednaná k panu primáři Trhlíkovi, který má také skvělé reference. Jdu tam na konci měsíce a i po telefonu zněl velice sympaticky a mile tak snad mi už pomůže :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15
22.3.22 07:55

@Hančee Ahoj, za měsíc jdu na laparo s endo cystou a doktor se mě ptal, jestli při operaci může případně odstranit vejcovody, pokud budou hodně poškozené. Vysvětloval mi, že mohou obsahovat tekutinu, která zabije při IVF i jinak zdravé embryo… Byla jsem loni na průchodnosti metodou HyCoSy a vše bylo v pořádku, tak doufám, že mi je ponechají, chtěla bych to ještě přece jen zkusit přirozeně. Ale pro případ poškození jsem souhlasila s jejich odebráním s tím, že jedinou možností pak bude IVF. Nevím, zda Ti tento poznatek nějak pomohl, ale v každém případě držím pěsti, ať se po všech těch peripetiích konečně dočkáš zdravého miminka. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60
25.3.22 08:19

@Lady_MM
Ahojky, moc děkuji za reakci. Já jsem byla u toho pána doktora, který mě vysetril a říkala ze si myslí, že tam žádné velké útvary endometriózy nejsou a jestli tam je tak malá. A že to vyšetření laparo je hodně riskantní a že by do toho zbytečně neříkal. Máme zkusit ještě tak 2× IVF a kdyby se opět nezdařilo, tak se mám objednat a uděláme vyšetření. Takže jsem odcházela s pocitem, že se opět nic nevyřešilo… s tou tekutinou jsem ti ještě neslyšela a docela mě to vyděsilo tedy… aaach jo. Taky Ti moc držím pěsti ať se všechny dočkáme krásného a zdravého děťátka :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15
25.3.22 15:29

@Hančee Děkuji, nezbývá, než doufat. :) Co doktor, to názor, já podle expertního ultrazvuku mám krom cysty nález také minimální, ale s jistotou to lze určit právě až laparoskopicky. Vyděsit jsem Tě nechtěla, to mě mrzí. Pokud Tvůj doktor říká, že endometriózu s největší pravděpodobností nemáš, tak je to skvělá zpráva. :kytka: Asi to bude hodně i o štěstí a momentální konstelaci, zda se embryjko chytne nebo ne. :nevim: U mě hraje zásadní roli i věk a cysta prostě musí ven, tak nemám na výběr. Jinak bych do té laparoskopie taky dobrovolně nešla. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí