Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím všechny, jdu k vám pro radu?
Mám 13-měsíční dceru, kterou neurolog posílá do lázní na rehabilitace kvůli opožděnému vývoji hrubé motoriky. Do 12 měsíců ležák, pak se začala plazit, ale podle MUDr. špatně, přitahuje se rukama. Nepoužívala kolínka, nohy jako by vůbec neměla. Nicméně mezitím, než jsme vyřídili lázně, což trvá poměrně dlouho, malá udělala velké pokroky. Začala si sama stoupat, chodí kolem nábytku, vyleze po schodech, sedne si. Je asi zbytečné někam s ní jezdit, ale už máme doma předvolání na konkrétní termín a mně už je líto to zrušit. Máme jet hned na začátku ledna, ale to už možná bude chodit, tak mám i obavy, co mi tam řeknou…
Vůbec nemám zkušenost s lázněma, nikdy jsem tam nebyla. Pokud bude malá OK a nebude potřebovat intenzivně cvičit, tak jestli nás pošlou domů nebo tam budeme moci zůstat a víceméně si ten pobyt užít… Jen by mně zajímalo, jak byste to řešily vy…
Díky za názory ![]()
Já nevím, upřímně…Já jsem takhle státní lázně rušila, protože jsem otěhotněla, potřebovala jsem řešit těhotentsví…vyšetření apod. Navíc bych musela nechat dceru doma a odmítli mi dopředu sdělit, jestli mi povolí zkrácený pobyt- měsíc.
Před tím jsme byli ale v soukromých lázních dvakrát, to bylo bezvadný, až na tu cenu. tam mi dítě opravdu rozchodili a přístup- jelikož je to soukromé a platíš si to- naprosto dokonalý
Ahoj já být tebou tak bych jela pokud ti v tom nic nebrání, určitě tím nic nezkazíš.
Do kterých lázní máte nastoupit? Já bych taky jela. To, že by vám zkrátili pobyt kvůki pokrokům dítěte, nehrozí. Když už máte lázně schválené, můžete zde absolvovat normální délku pobytu i s rehabilitací.
Ať se dceři daří.
Pokud nenecháváš doma druhý dítě nebo prostě nemáš nějaký důvod zůstávat…
Pro mě teda bylo šílený, že mi neřekli dopředu jestli je možný zkrácený pobyt- ten měsíc…
No a třeba naše neuroložka mi vždycky to podávala tak, at se připravím na to, pokud pojedu do Janek, že por někoho je to dost nepříjemnej zážitek a už tam nikdy nejede…
Někdo zase jezdí rád…
Slyšela jsem od maminek, že prý tam už nelze vzít sourozence?
Ahoj, s lázněmi na pohyb nemám zkušenost, ale s mladším synem jsme už 2× byli v Kynžvartu (alergie, astma, ekzémy, imunit.deficit…).
Po 1. i 2. pobytu se syn dost zlepšil, já tam byla s ním a pokud by nezdražili regul.poplatky, případně pokud zkrátí pobyt (byli jsme na 5týdnů), jeli bychom rádi znovu.
Na rehabilitaci se mu plně věnovali, syn i já jsme byli spokojení.
O staršího syna (8let) jsem se nebála, ale stýskalo se nám, na víkendy k nám s tatínkem jezdili a denně jsme si telefonovali.
Horší byl návrat domů- úplná skládka.
Takže, pokud Ti to lékaři nabízejí, určitě to nedělají zbytečně, zvláště jestli to pojišťovna schválila a využila bych to- samozř.jestli Tě doma nedrží další prcek, práce, nebo finance.
Díky všem za odpovědi
Máme jet do Jánek. Je pravda, že délku pobytu stanovenou nemáme, to asi určí až tam na základě vyšetření dítěte…
No každopádně teda pojedeme ![]()
Jo, to vám řeknou při příjmu…a to mě právě odradilo a nevím, kdy se tam dostaneme, když nechtějí zdravého sourozence. Asi až za několik let. Tak držím palce, at se vám tam líbí a at jsou pokroky ještě větší
Byron,
existují ještě jiné lázně, kam můžete vzít i zdravého sourozence. Např. Klimkovice u Ostravy, léčebna v Košumberku, dětská léčebna v Boskovicích nebo lázně v Teplicích v ˇčechách.
U nás se sourozenec řešil, že sis jeho pobyt buď zaplatila, nebo přes dětskou lékařku- napsala ho taky na lázeňský poukaz. Ale u ekzémů a onemocnění průdušek to dnes je asi snadné.
Jestli se zakladatelka rozhodla, že pojede, hlavně ať si to užije a pomůže jim to!
![]()
Jana Martinková píše:
Byron,
existují ještě jiné lázně, kam můžete vzít i zdravého sourozence. Např. Klimkovice u Ostravy, léčebna v Košumberku, dětská léčebna v Boskovicích nebo lázně v Teplicích v ˇčechách.
Byron, nemáte zač, ještě můžete vyzkoušet lázně ve Velkých Losinách nebo dětskou léčebnu v Metylovicích (okr. Frýdek-Místek).