Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj maminky prosím poradte mam chlapečka 7 měsícu a 14 dní a nevím jak mu mam davat jidlo sme na UM od 3 mesíce začala sem i s příkrmy ovocnyma a maso zeleninka.Davam rano v 6 120 mlika pak v 9 30 90 mlíka pak ve 12 oběd maso zelenina v jednu 110 mlíka na spaní v 16 ovocná přesnídavka v 19 kaše 70 ml a v osum 110 mlika mam pocit že mu toho mlíka davam malo večer když dam víc tak se poblinka vyletí to z neho tryskem.a budí se večer tak ve 12 a to mu dam 150 už sem řikala že ho to noční odnaučím.
Ahoj borufko,
No tak my jsme taky na umělém od třetího měsíce. Náš je ale hroznej jedlík a musím ho krotit. Dávám Nutra Defense a dávám to maximum, co tam mají na krabici, což je 210ml na jednu dávku a klidně by si dal někdy i víc…
Každopádně, náš denní jídelníček vypadá většinou takhle:
4h 210ml UM
7h ovocná přesnídávka (sní celou skleničku)
10h 210ml UM
13h masozelenina (sní celou skleničku)
16h 210 UM
19h 210 UM
Kaši nedávám, protože je hodně velkej jedlík a myslím, že nemá zapotřebí dostávat prázdné kalorie (72cm, 9.660g, 6měsíců a 14 dní)… doktorka nám říkala, že jako třetí máme zavést jogurt. Chci se jí na to na příští prohlídce ještě zeptat, protože tady snad nikdo jogurt takhle malýmu dítěti nedává… ![]()
A můžeš mi ještě prosím říct, jestli Ti pije vodu nebo čaje a kolik? Protože já toho do něj nic moc nedostanu a mám strach, aby neměl málo tekutin. Tak by mě zajímalo, jak jste na tom vy,když Ti vypije v podstatě polovinu mlíka co mě…
ahoj,
adamovi bude v sobotu 8 mesicu,prikrmy davam posledni mesic(do te doby byl plne kojeny.
5h-kojeni
9h-ovocna presnidavka(cela sklenicka)a kojeni
12h-zeleninomasova presnidavka(cela)
15h-kojeni
19h-kojeni
obcas nejaka krupka a susenka.
taky mi vubec nechtel pit,natoz z flasky(neumel to),tak jsem koupila chytry hrnicek a nejdriv jsem mu davala neredene stavy od Hippu,ty mu chutnaly,jsou sladke,pak jsem je zacala redit a ted do nej dostanu i caj,myslim za tak v prumeru 200ml denne.
jinak adam taky neni zadny hubenour,ma 76cm a 11200g.
kasi bych mela zacit davat vecer az ted. a jogurty mi rikala pani doktorka az tak od 10mesice.
tak tem nasem hladovcum zdar:-)))
jinak borufko-s tim UM neporadim,nemam zkusenosti(kolik si vytahne z prsa nevim:-))… ale jestli ti nejak extremne neplace hlady a pribira,tak bych to asi neresila..
já teda myslím, že toho mlíka má tak akorát, měl by mít minimálně půl litru na den, podle mě se Ti to zdá, protože ho pije sice méně, ale zase docela často a klidně bych pomalu zaváděla ten jogurt
jinak malá má ráno jogurt(nebo 120ml kaše), pak cca 150ml mléka, oběd masozelenina, na odpolední usnutí cca 150ml mléka (to ale ne vždy..), svačina ovocná přsnídávka, kolem šesté posledních pár dní plátek chleba s lučinou nebo zbytek oběda a na usnutí 210ml mléka, v noci by pak vypila mléka klidně sud, ale dostává tak těch 210ml
a do toho vypije přes den aspoň 200ml čaje, vody, šťávy… ![]()
bily jogurt - od 6,5 mesice?
Ahoj holky, já tak trochu závidím pravidelnost v jídle. Náš prcek má 6,5 měsíce a moc pravidelně teda jíst nechce
zatím dáváme jenom obed - kolem 12 hodiny - nekdy sni celou misku a chtel by jeste, jindy ani tu misku neda… ALE jsem rada, že se tady zminujete o tom jogurtu… Já byla na 1/2 rocni prohlidce a MUDr. mi rekla, ze mam zacit se zeleninou a po 14. dnech muzu pridat bily jogurt (activia) s ovocem. samotne ovoce az po tom, co si na nej zvykne s jogurtem. Ale vsechyn „moudre knihy“ pisi, ze bily joigurt davat az cca od 8. mesice. Jak to mate vy? rada bych prckovi uz ten jogurt dala pristi tyden - tzn. skoro v 7. mesici…
a muzu se zeptat, jake jogurty jste kupovaly-co se osvedcilo? diky za typy , hezky den!
Aleno, vidíš, mě se dětská o jogurtu ani nezmínila
jinak začla bych dávat tak mezi tím 7-8.měsícem..já ho malé začla dávat, jelikož mi začla trošku bojkotovat mléko…obecně se doporučuje bílý jogurt, klasický ne nízkotučný, co jsem slyšela tak Activie, Hollandia, Choceňský,…My dáváme Hollandii a mě se třeba hrozně líbí tou konzistenci, je taková hutnější a malé moc chutná ![]()
Ahooojky,
my máme nastavený režim a funguje, jí pravidelně a to takhle:
6 hod - 210 ml UM
9.30 hod - 210 ml UM
12.30 hod - oběd ( masozeleninový/zeleninový )
15.30 hod - Ovoce/bílý jogurt s přesnídávkou
19 hod - 240 ml UM …pak mi spinká celou noc ![]()
Bílého jogurtu bych se nebála, mě doktor od půl roku doporučil.
Zdravím
![]()
Matýskovi je skoro 7 měsíců a máme to takhle ( jo a s příkrmy jsme začali ve 4 měsících)
ráno mlíko 180ml
svačina jogurt ( bílý s přesnídávkou nebo bez, jak kdy)- asi tak půlku
oběd - maso-zelenina ( velká sklenička)
svačina mlíko 180ml
večeře - kaše 150ml, nebo mlíčko s kaší - to vypije i 250ml
S tím jogurtem mi to řekla doktorka úplně stejně jako Alče S.
nechodíme ke stejné? ![]()
Takže bych se toho nebála.
A čaje vypije tak 150-250ml
Koele, to jsi me potesila, ze davas uz taky jogurt! my mame 6,5 mesice a zatim davam jen zeleninku. zacali jsme az v pul roce. ted pridam maso a od 7. bych chtela prave ten jogurt - ale zatim mi to vsichni vyvraceli, ze je to brzo. dokonce mi nejaka mamca rikala, ze ho davala az od 10. mesice a ohrivala ho - tak nevim, jestli ty „zive kultury“ v jogurtu z toho mely radost? ![]()
koale, jak jsi to dokazala, ze mate tak pravidelny rezim? to opravdu bastite jen 5× denne? a co v noci? my nekdy taky 5× jindy i 8×. je to otesanek - snad se to brzo nejak upravi. Vstava i v noci na kojeni - nekdy 2× jindy i 5×. Zacinam ho podezrivat, ze je to zvyk a ne hlad
i mudr. to rika… takze jogurtu se bat nebudu - snad mu bude chutnat! jaky kupujes?
Alčo já se tomu jogurtu sama divila, když mi doktorka řekla, že ho mám dávat, říkala mi to dokonce už v 5 měsících, ale nějak se mi do toho tak brzo nechtělo, tak jsem počkala do 6 měsíců.
Jinak Mates ho fakt miluje, kam se hrabe ovoce
A s tím režimem, to si tak nějak mladej udělal sám. Dokud jsem kojila, tak jsme ale taky vstávali v noci. Celou noc prospí ani ne měsíc, asi vlastně od tý doby, co má zavedený všechny ty příkrmy. Tak vás to brzo určitě taky čeká ![]()
Jo a je to taky pěknej Otesánek, on dokonce jí, jí, jí dokud se nepoblinká, takže jsem musela vychytat ty správný dávky, aby toho bylo dost a ne moc ![]()
jo a dělá takový ty slastný zvuky u každýho jídla…takový jako mmmmm, tak bude asi velkej gurmán
A vaříš, nebo skleničkuješ? Já jsem se zatim k vaření nějak nedokopala, občas nějakej ten brambor s mrkví ![]()
Stejně jsi šikulka, že ještě takhle kojíš, já musela začít dokrmovat nutráčem už ve 3 měsících, tak šlo pak kojo do kelu.
Ahojky Kkkristýnko tak mě malý moc nevypije ,davam mu vodu ale on mě to spíš kouše než pije,tak nevím esi nemá malo tekutin..Dneska sem uvažovala že mu dam kaši o pul sedmé a kopila sem si mlíko na noc tak uvidím,připadně mě že ma odpoledne po te přesnídavce hlad.My mame 74 a važíme asi 8120 g nebo tak nejak a vaříš mu nebo kupuješ skleničky??? Jana
Holky teda tolik odpovědí sem nečekala
naš doktor je pravě takovej opatrnej i když ho nekojím od 3 měsícu tak podle nej sem začala moc brzo..lepek mě řekl že mam davat až v 9 měsíci,,a najogurt sem se neptala .Maly mě papa ty ovocný přesnídavky kupuji vše od hami,akorat mlíčko mam nutrilon a kaše ruzné.Dneska sem si říkala že mu to ovoce odpoledne nestačí tak mu dám dřív asi o pul sedmé kaši a potom mlíčko na noc,když to ma hned po sobě tak vypije na noc pak jen 110 mlíka a když mu dam víc tak se pobluje,Pravě že podle toho co píšou na krabici tak mě teho mlíka moc nevypije.skusím mu to přeonačit. Jinak díky za rady
kkkristýnko vy se mate že toho vypijete tolik toho mlíčka
to my tedy moc ne a s tou vodou je to taky na nic spíš mě to kouše budu mu muset koupit jinou flašu..ale dneska mu toho mlíčka se snažím přidavat protože mam pocit že čím jee větší tak má hlad a že to co mu davam tak mu nestačí.Tedka mu chcu i na oběd dat vetší skleničky protože by jedl a jedl..uvidím ale postupně mu budu přidavat ![]()
Koale akolik ti toho mlíčka tedka vypije??ja taky nevařím mě se nějak nechce davam skleničky hami
borufkoMates má mlíčka jen 2×180 ml, pak mlíko v kaši, nebo z toho mlíčka z kaší ( to kdyžtak zkus, Matýskovi to strašně chutná - vypije ho celý a je to 250ml, dělaji různý - ovocný, sušenkový, medový, rýžový)a pak ten jogurt a doktorka mi řekla že to stačí.Taky mi to přišlo málo.Ŕíkala že na těch krabicích přeháněj, že tolik mlíka už děti nepotřebujou, chtěji aby to maminky co nejvíc kupovaly.
Kupujeme taky hami, ale ještě víc hipp. Kupujeme je v Rakousku, tam vyjdou levněji asi euro za tu velkou ![]()
A myslim že váhu má pěknou ![]()