Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj ![]()
Za pár dní letíme na dovolenou k moři, konkrétně do Řecka, Zakynthos a já začínám řešit, co tam dcera bude jíst. Je jí 9m a jí dá se říct vše, ale já si nemůžu vybavit, co mají v hotelech pro malé děti a zda je to pro ně vůbec vhodné. Potřebovala bych poradit, co jste svým dětem dávali vy. Jde mi asi především o snídani a oběd. (Večeři mít budu a k svačině nějaké ovoce, banan problem nebude ![]()
A také, co prodávají pro prcky v obchodech? Ať nemusím např. přesnídávky tahat od nás. ![]()
A kdyby jste měli nějaké další tipy, tak klidně sem s tím. ![]()
9mesicni je moc male na nejake testovani, co lze a co ne. Urcite vem sklenicky z CR
Vezla jsem jako jistotu skleničky (talířky) i pro 1,5 letého syna na Rhodos. Nakonec jsme si tam vystačili s těstovinami a zeleninou k obědu, a nebylo to potřeba, ale u 9 měsíčního prcka bych tedy rozhodně neexperimentovala, nehledě na to, že i když to bude baštit, je to vše hodně solené, kořeněné a pro kojence ne příliš vhodné. Jinak v obchodech se dětská strava obvykle sehnat dá, ale zase - nemáte to ozkoušené. Raději si to vážně vemte z ČR.
Ročnímu jsem vezla skleničky. Nakonec nebyly potřeba, protože jedl hodně ryby a zeleninu a všechny jsem si je odvezla. Taky poletime za 14. dni do Recka s 9M a skleničky určitě beru. U nej fakt experimentovat nebudu. A v tom kufru ti těch par sklenicek zabírat místo nebude. K snídani můžeš dávat jogurt.
Jako, že ti dítě v 9 měsících jí vše, co ostatní, takže slané, kořeněné, smažené, mastné??? Já bych teda tak malému dítěti rozhodně nedávala to, co v hotelu nabízí. Koupila bych skleničky. Něco se dá koupit i tam, pokud je v blízkosti nějaký větší obchod, ale to ti doproručuju zjistit. A je otázka, jakou tam mají značku.
V tomto věku jsem synovi vzala z domova kaši k snídani (takovou tu, co člověk zalije horkou vodou, do toho třeba rozmačkat banán), k obědu a večeři skleničky, na které byl zvyklý. Svačiny ovoce, jogurt, max. ovocná kapsička zase z domova. On mi ještě v tomhle věku ale myslím moc nesvačil. Jinak v hotelu, kde jsme byli, tedy speciální dětskou stravu neměli, ale na požádání nám vařili k večeři pro malého zeleninové příkrmy. Bylo mi jich trochu líto, protože stejně většinou nic nesnědl a vraceli jsme to zpátky
![]()
Loni v řeckém hotelu měli i přes den pro děti ovoce, saláty, jogurt s medem a tak.
Jinak já jsem do roka nedávala vůbec žádnou sůl a i do dvou let to hodně hlídala, takže bych určitě normální dospělácké jídlo nedala.
@MartinkaD25 Teď jsme byli. Sebou jsme měli skleničky k obědu na každý den, na večer kaši. Vezli jsme i svou kojeneckou vodu, tu tam nevedou. K snídani jsme dávali bílý jogurt a svačiny ovoce. V našem hotelu měli jen meloun a pomeranč. Ale nebxl problém ovoce koupit. Kojeneckou stravu ve skleničkách v obchodě tam mají, myslím Nestle to bylo, ale nic moc výběr, my jsme nezkoušeli. Jinak dětskou výživu lze vzít do palubního zavazadla, pokud je v originàlním balení. Takže do toho malého kufru se v pohodě vejde jídlo na týden i všechny věci pro dítě.
Sklenicky koupíš i v Řecku, mají tam taky děti. A dokonce i stejné značky. Letadlem to tahat je hloupost.
@inkakřivák Souhlasím. V tomto věku jsme v Řecku nebyli, byli jsme na Maledivách, kde tedy samozřejmě na ostrově sámošky nejsou
Jinak v Řecku o rok později už jsme nic svého netahali…
My jezdíme každý rok, nakupujeme si na snídaně, tak celkem znám nabídku. A fakt není problém požádat v restauraci o ohřev skleničky nebo mixnuti zeleniny.
Tak jasne, že nejí dospělácká jídla, ale myslela jsem to tak, že třeba brambory a těstoviny jí chutnají. Jen si už nepamatuji, jak to tam připravují dětem. Hlavně jsem se o to nikdy nemusela ani zajímat, až teď. ![]()
Snídaně vyřešíme jogurtem, ten jí ráda. Jen tedy ten oběd. Skleničky moc nemusí, má rada omáčky, co vařím já.
ale teda pár jich vezmu, popřípadě mrknu, co tam mají v obchodech.
My jsme aktuálně v Řecku, taky mám malé dítě co mi doma ji skleničky. Vzala jsem jich asi 6 že je tady dokoupime a to byla chyba. Nikde nejsou, takže bych vše vezla z domova. Sehnali jsme pouze ovocnou kapsičku v Lidlu a jeden oběd od 7 měsíců. A že jsme těch obchodů prošli, tak bych na to moc nespoléhala.