Jídlo u 11měsíční holčicky
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
jidlo u 11 mesicni holcicky
Ahoj.Mam par otazek, co se tyka jidla u me 11 mesicni dcery.Na obed ji koupim sem tam sklenicku, ale take varim. Jenze zatim jsem to vzdy delala tak, ze jsem napr. uvarila brambory, zeleninu a maso a to jsem rozmixovala.Ale v jejim veku uz bych mela asi zacit varit jinak, podle toho co jsem slysela.Uz muzu normalne na oleji oprazit cibuli a hodit na to maso atd? aby to jako uz melo nejakou chut? No proste uz ji muzu varit jako nam, jen nesolit a nekorenit? Porad mam pocit, ze to pro ni jeste neni. Takze mohu ji delat zaklad jidla na masle nebo oleji oprazit tu cibuli a pak klasicky dodelat? Pak jsem se chtela jeste zeptat, zda davate piskoty a jak casto a v jakem mnozstvi? a posledni vec. Casto ctu, ze davate ty kukuricne krupky.Chci je male take nabidnout.Jsou to nejake specialni zakoupene v lekarne nebo ty bezne k dostani v obchode, ty velke kukuricne, jak jsou slozene jen z kukurice?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@Jakusevova Jo jen ty kukuricne, teda z normos obchodu, ale ve zdrave vyzive maji i jine, pohankove, jahlove. Hlavne by mely byt bez soli. A co se tyce jidla, tak ja stale varim zeleninky s masem (na co zbytecne cibule opecená???) a radeji pridej misto masla olivovy olej.Ale ja treba davam malymu i ode me. Treba když je rizek, tak mu vykoušu to masicko a davam mu to rukou plus kasi nebo brambor.Nebo vsera jsem mela cinu a ryzi (delam jasminovou, je lepsi neslana),tak mu to maso nejak ocistim od ttoho sosu a s ryzeckou, ale to ji jenom ode me jako chutovku. Takze si myslim, ze pokud ji chutnaji zeleninky, tak var a nemixuj, ale davej kousky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Malému jsem v 11 měsících už některé věci jako nám - třeba hovězí s omáčkou a rýží nebo kuře na paprice, nebo špagety.
Jinak, ale někdy má klidně 4měsíční skleničku. Podle mě to není třeba tak moc řešit.
Mě se nechce vařit zvlášť, když vařím, dá si to naše, když ne, dostane něco z předešlého dne nebo skleničku.
Křupky se kupují v obchodech se zdravou výživou a malý má rád i ty dlouhé velké. Ano je to jen z kukuřičné mouky. Ale existují také z jáhelné, špaldové, rýžové…
Piškoty dávám občas. Zrovana tak jako jiné sušenky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já už moc dcerce skoro nevařím, malá jí v podstatě na oběd to, co já. Brambory, rýže, těstoviny + maso (třeba i na cibulce), většinou to dělám ve woku, se zeleninou, takže má nejen maso, ale i zeleninu. V týdnu třeba měla se mnou kapustu s bramborem a vejce (žloutek). Pro sebe se snažím vařit tak, aby mohla i ona. Sůl a koření minimálně. Jí mnohem ochotněji než rozmixované svoje nebo skleničky
a to jsem ráda, není moc jedlík. Kukuřičné křupky neslané, kupuji v lékárně. Dostává OBČAS i nějakou dětskou sušenku, ale to jen když vidím, že nic nejedla, třeba když roste zub, tak aby aspoň něco málo měla. Jinak na sváču malej bílej jogurt a ostatní jídla má věšinou ovoce a kaše. Snažím se jí dávat na snídani chlebik.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já si myslím, že tohle všechno je na tvém uvážení. My jsme od 8 měsíců baštili svíčkovou s knedlíkem a gulášek a žijeme. Já jsem první držela hodně zkrátka, ale ona nebyla tedy absolutně jedlík. Ještě na roce a půl byla hlavně kojená. A nejí do dneška (3 roky). Ale teď mám 9. měsíčního syna (který je teda otesánek) a tomu dávám v podstatě to, co máme my - jen to odeberu, než to jdu dochucovat, ale i tak mu to malililinko osolím, nebo ochutím kouskem másla. Jinak piškoty už taky jí, dávám mu je ráno k snídani do bílého jogurtu. Sní celý kelímek a do toho mu dávám 5 piškotů.
Na křupky ti už odpověděly holky.
Ale ještě jednou zdůrazním svůj názor - je to na tobě. Pokud nemáš dítě s velkým atopickým exzémem nebo alergií na nějaké potraviny, tak to je na tvém uvážení. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Skleničku jí klidně dej, tam jsou alespoň suroviny hlídané, narozdíl od žůžo zeleniny a masa z hyper-super. V tomhle věku jsem ještě dělala směsky ála sklenička, ale nevím, zda to bylo ku prospěchu věci, dítě nesnáší kousky a směsky vyžaduje i v patnácti měsících. Což je mi jedno, ze studia na Oxfordu ho to nevylučuje
.
Křupky kukuřičné, pohankové, rýžové, piškoty defacto nedáváme, občas má sušenku Sunarku nebo jablečné kroužky, ale v ne příliš velké frekvenci.
- Citovat
- Upravit
Naše dcera od 11. měsíců jí naprosto všechno. Samozřejmě v rámci možností zdravě a všeho s mírou, ale rozhodně nechodím nakupovat do zdravé výživy…chci, aby dcera byla naučená na běžnou stravu. Od roku jsme měli i doktorkou potvrzeno, že se může solit, kořenit (teda kromě těch smíchanin jako je vegeta a tak podobně) a v našem případě jsem ani jídlo nikdy nemixovala, vždy vše na malé kousíčky, do roku měla 8 zubů, takže kousání jí problém nedělalo.
- Citovat
- Upravit
Jo a jeste jsem zapomnela.Asi pred 3 tydny se male udely na pipce cervene malinkate tecky. Mazala jsem to Rybilkou.Ta mi na opruzeniny funguje, ale tohle se zhorsovalo, tak jsem koupila Imazol. Teprve ten zacal zabirat a po par dnech to zmizlo.Co myslite, ze to bylo? nejakej ekzem? mate zkusenost? byly to malinke jakoby vyrazky hodne cervene.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Aby to mělo chuť? Ale ty mixované „kaše“ ze zeleniny a masa samozřejmě jsou pro malé dítě chutove dostatečně výrazné. Dítě má mnohonasobne více chuťových receptorů než dospělý, časem se jednak redukují přirozeně stárnutím a druhak si je ničíme různými dochucovadly. Jedenáctiměsíční děvčátko už by mohlo zvládat pokrm pouze rozmackany vidlickou ale je to individuální. Máslo přidat můžeš, taky třeba zakysanou smetanu (batoleci verze svickove), kmín, celer je hodně výrazný.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dej na svůj pocit a nikam nespěchej. Nevidím jediný důvod, proč by jedenáctiměsíční dítě mělo jíst jídla na cibulkovém základě, já to nedělám ani své 17 měsíční, je to teprve pár týdnů, co začala druhý chod jíst od nás, málo solím, nekořením a pokud možno nesmažím vše na cibulce.
Co se týče másla, přidávám od začátku, považuju za zdravější variantu než rostlinný olej - i olivový.
Křupky, dala bych pozor, aby byly úplně bez obsahu soli, nejen nesolené, ale aby nebyla sůl přidaná do té kukuřičné melanže, se které se to vyrábí.
Jinak je to celkem jedno, některé jsou měkčí, některé tvrdší, některé lepivější. Já jsem koupila normálně v obchodě Natural kukuřičné křupky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit