Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
My máme Thule 4 a jsem spokojená. Malá má 9 měsíců a 70 cm a vejde se tam i s podzimním fusakem. Na zimní fusak budeme přecházet do sporťáku. Nákup dávám do košíku běžně a bydlíme na vesnici, takže silnice jsou tankodrom, polňačky, louky, výletu na Šumavu a vše jsme projeli. Oproti 3 mi vyhovuje i to, ze je kratší a jezdí se s ním dobře i babičkám. A před koupí jsem si prolezla skoro všechny kocarkynna krámě a šel mi nejvíce do ruky. Ale nejsem vysoká ![]()
My máme jak Thule Urban Glide 2, tak i o něco menší „městský“ kočár (Roan Bloom), který ale taky nějaký lesopark a štěrkovou cestu dá, nemá úplně pidi kolečka, a prostě oboje má něco.
S Thule se lépe manévruje (je skvělé, ze se dá ovládat jednou rukou) a dá se jít i do většího terénu a brzda na rukojeti je úplně super i při sjíždění menších kopců, když je třeba mokro/listí, ze si přibrzdíš a nemáš pocit, že jak tě táhne kočár vpřed, tak ti na tom mokrém podklouznou nohy. Stejně tak když je občas potřeba sjet někde schody, tak s ruční brzdou to jde hezky hladce.
Na druhou stranu, do toho městského nacpu rozhodně mnohem víc věcí a já teda rozdíl v celkové velikosti v mhd/výtazích apod. vnímám poměrně dost, jak mám to srovnání. Navíc ten městský měl mnohem propracovanější korbu (a taky větší, pro dítě pohodlnější) - u Thule mi u korby v létě hodně chyběla větrací/nakukovací okénka. Vlastně ta Thule korba je oproti konkurenci hodně basic a ještě malá (ale možná to u novějších modelů změnili?). A podobně u sporťáku. V Thule je dítě v takovém divném pololehu, sice se dají dokoupit neoriginální doplňky, aby dítě sedělo úplně rovně, ale dceři se i tak v Thule líbí méně. Navíc u menších dětí docela chybí ta možnost otočit si ho ve sporťáku k sobě, což koneckonců není špatné ani u batolat, když jde člověk třeba dlouho proti slunci a dítěti svítí do očí a přitom odmítá jak čepičku, tak sklopenou stříšku
, nebo když už se v kočáru zlobí, ale chodit samo ještě nechce, tak někdy pomůže si ho otočit a komunikovat s ním.
Takže vlastně, kdybych měla kupovat kočár zas, asi bych hledala něco podobného Thule jen pokud jde o jeho jízdní vlastností, ale jinak bych hledala, aby to mělo spíš ty vychytávky toho městského… Nevím jak je na tom ten TFK, ale parkovala ho sousedka na chodbě a někdy blokovala náš kočár a když jsem s ním popojížděla, tak jezdil taky pocitově moc hezky.
Jinak, já taky byla vždy hodně aktivní, před dítětem jsem běhala czechmana, beskydskou sedmičku a podobný šílenosti a bohužel musím říct, ze s příchodem dítěte si to ani po roce úplně nesedlo, že bych se k něčemu podobnému, nebo vůbec pravidelnému sportu, vrátila a častěji ve výsledku jezdím tím městským no… A teď jsem zas těhotná, tak Thule nevím kdy/zda někdy vyuziju naplno…
My máme Thule UG2, ale využili jsme jen jako sporťák. Nikdy se mi nestalo, že by něco neprojel. Kde jsem v bahně ztrácela boty, kočár jel statečně dál. Šutry ani kořeny mu problém nedělaly. Ale ve městě se mi s ním zas tak dobře nemanévrovalo, je dost široký a na některé chodníky se ani nevešel. Nicméně jsem s ním byla ve městě všeho všudy jednou nebo dvakrát, žijeme na vsi, kde lišky dávaj dobrou noc a chodník žádný nemáme.
Máme ještě Gesslein, ale ten už používám jen s korbou, protože ji má fakt obrovskou a pojme moje dlouhé děti i se zimním fusakem (syn ve 4 měsících má 70 cm…). Gesslein je ostatně dost držák, jezdí v něm už třetí dítě, nachodíme denně 10-15 kilometrů v různém terénu. Jednou za čas ho vezmu vapkou, promažu kola a jezdíme dál. Než jsme pořídili Thule, používali jsme Gesslein i jako sporťák a byl super. Nebýt toho, že bych chtěla, aby přežil pro ještě jedno dítě, tak bychom možná ani Thule nekupovali.
@andrasteia Vyzkoušeno nemám. Jen co jsem tak četla a vím, že to existuje. ![]()
@Kryptozoo Taky mi přijde. Ve městě vidím převážně Thule a proto jsem psala, že je to spíš designová a značková záležitost. My bydlíme na vesnici a celkově, když jsem viděla ve skupinách TFK, tak do terénu převažuje právě on. ![]()
@Noku teď u TUG3 ta stříška je úplně jiná, je fakt vychytaná. Má okýnko, kde můžeš kontrolovat dítě, větrací otvory, které se dají zapnout zipem a i v zimě můžeš sklopit stříšku.
Pořiď si nositko a můžeš v běhání po horách pokračovat. Na cyklistiku vozík.
Máme Hartan Rock It Outdoor a zbožňuju ho, doslova! ![]()
Jinak mezi známymi je to teď samé TFK.
Teda já nevím, jak tu píšete, že Thule zabere v autě hodně místa - my si ho pořizovali právě proto, že jde složit do tvaru „nákupní taška na kolečkách“ - úplně na placku, jdou sundat kola, kufr máme průměrný… Byl to tedy Thule Glide, nevím jak jde složit Urban G. - ten má víc lidí a ani mi nepřijde tak dlouhý, Glide to přední kolo má už hodně vystrčené, ale do MHD se s tím díky tomu právě suprově najíždělo, zvlášť když bus přijel tak, že tam byla větší mezera od úrovně ostrůvku. Já na Thule nedám dopustit teda. Hlavně jsem ho ocenila pak s 2. dítětem, když to 1. šlo za ruku (nebo pes na vodítku), šel krásně vézt jednou rukou bez zatáčení na všechny světový strany
a projel fakt kde co - sníh, štěrk, les, písek, kořeny… Ale fakt je, že jsme ho kupovali už jen jako sporťák pro 8měs. nesedící dítě. Od mimina jsem na mladší měla Gesslein (tank, ale stabilní a taky šikovný - 3 kola, přenosná taška, když se vyndala, byl z toho sporťák a nikde vám nepřekážela pak doma korba, vše šlo vyprat, ale jsem malá, tak neodhadnu, jak je pohodlný pro vyšší postavu, muž taky nemá 2 m), s tím jsem byla spokojená, ale je těžší a hůř skladný.
Asi bych volila spíš Tfk, ten sporťák je pro dítě mnohem pohodlnější. My od roka měli BOB Revolution. Designově katastrofa, ale jinak ovládání a do terénu super. Jinak na malé miminko je do terénu nejlepší nějaká hluboká klasika. Kde jsou odpružená čtyři kola. Třeba Emmaljunga. Nebála bych se pořídit z bazaru.
Mame TFK Mono a je bomba. Projede i to, co vypada, ze projet nejde (kořeny, kameni, bahno…). Thule jsme zkoušeli v prodejně, a právě tam jsme se nakonec rozhodli pro TFK. Ale je to každého volba, nám se zdál TFK lépe ovladatelný a lepsi na manipulaci. Není tak dlouhý a široký je tak, ze se vejde do dveří. Thule je o malinko širší díky zadním koleckum, ale sedacka pro dítě je širší u TFK
kdyz maly nechtel byt v korbicce a uplne nesedel, jezdil uz ve velkem sportaku v uplnem lehu. Nicméně do města vozím v aute nonstop skladný obyc Valco a TFK skládáme a vozíme jen na delší cesty, nebo výlety. Po OC stačí Valco a kolem domu jezdíme vše s TFK
takže i takhle se to dá řešit, pokud je místo na druhý kočárek
My máme bugaboo Fox 5: vychytaný je velmi, lehký, krásně ovladatelný. Zvládne lesní i polní cestu. Problém je štěrková cesta, ne, že by ji neprojel, ale že se dítě příliš natřásá. To bude ale asi problém u většiny kočárků. Uzavíratelný koš má, to záleží na edici. A nakonec je malá stejně nejraději v šátku.
Jsem moooc ráda, že byla založená tahle diskuze, protože sama řeším stejný problém! Čekám první miminko v únoru, začala jsem si tedy dělat první průzkum na internetu a nedávno jsme se s manželem zúčastnili menšího veletrhu kočárků v Ostravě v babyplace, abychom to trochu rozsekli.
Nejsme žádní velcí sportovci, manžel semtam běhá, já jezdím na bruslích, každopádně bydlíme v historickém menším městě, takže tu jsou všude kostky a kopce, proto moje požadavky byly ruční brzda (celá rodina bydlí různě po kopcích a stačilo mi 1× vést cizí kočárek dolů bez brzdy a věděla jsem, že brzda bude požadavek numero uno
), dále úložný prostor pod kočárkem, odpružení kočárku, úplný leh/sed.
Nevím jestli to pomůže co jsem zjistila v různých diskuzích, na fb a nebo osobně na prodejně každopádně -
Ale zase pozitiva - největší sezení ve sporťáku, dle infa od prodávající se dá otočit směr jízdy sporťáku (což je docela unikát u trojkolek), bytelný třeba i pro onen mamma board, uveze největší váhu.
Každopádně já osobně ho po referencích a osobním povození zamítla, ale třeba by zrovna ten byl pro tebe ten pravý ![]()
Ruční brzda, velký koš, odpružení super, úplný sed i leh přímo v základu. Rovnou ti napíšu rozdíly - korby jsou stejně velké tam nic nevymyslíš (a obě korby mají jen kukátko v tom stínidle, některé kočárky mají totiž ty korby, kde když mimčo „pase koníky“ tak jim lze udělat průhled i přímo v té korbě, aby nekoukali do molitanu což je nebaví), mají jiný druh ruční brzdy (klasická X otáčecí), mají jiné rodičovské madlo - madlo je podle mě lepší u Thule (větší/bytelnější), Thule má menší prostor pod kočárkem na věci ale zase úplně uzavíratelný, Cybex má dosti větší, ale je to zeshora otevřené (ale lépe se tam dostává přímo z boku díky nezávislým zipům), Cybex má ve sporťáku lepší odvětrávání ale někdo se boji, že je to zase nepraktické na zimu, dětské/přední madlo má Thule přímo od výrobce zatímco Cybex nemá zatím žádné jen nějaké univerzální, největší rozdíl který hnal mě byl právě onen úplný sed/leh. Cybex ho má, Thule ne, u Thule si musíš koupit novorozeneckou vložku nebo co, aby jsi aspoň trochu ten leh udělala, + udělat sed - musíš to vycpávat, nebo dávat jakési tyče/pásky dozadu. Někdo tedy řeší i tak, že páře něco na tom kočárku ale to mi přijde už docela extrém (proti gustu žádný dišputát samozřejmě).
Ve zkratce, když jsem tyhle kočárky postavila vedle sebe a zkoušela, jízdní vlastnosti mi přišly totožné, ale rozhodl ten sed/leh protože očekáváme dlouhé dítě skrz naše geny.
Za mě doporučuju najít si všechny kočárky co tě zaujaly, najít si obchod kde je všechny mají a sama si je oťapkat. Potom si je vzít na projížďku alespoň krátkou (kolikrát to fakt stačí, aby člověk viděl jak se který kam vleze, jak je těžký, jak se s ním manipuluje). A budu ráda za případné info i pro sebe, protože sama ještě nejsem na 100% rozhodnutá a vítám všechny rady a recenze
![]()
Tedy ten Cybex vypadá parádně.
Jen ta rukojeť je taková zvláštní, ale možná to je jen o zvyku.
Jinak abych jen nekritizovala Thule, tak my vybrali Hartan Viva a projel všechny možné terény, má ruční brzdu, manžel co má přes 190cm a předlouhé nohy o něho nezakopával, měl nastavení tvrdosti podvozku, možnost otočit sporťák..
Ve sklepě čeká jestli se povede druhé dítě ![]()
Tfk mono air! Nejsem si jistá, myslím, že už se nevyrábí přesně tento model, ale z bazaru klidně, vydrží opravdu hodně. Korba dostatečně prostorná (mám nadprůměrně velké dítě narozené na jaře, takže i pak s fusakem a oblečené se vejde v zimě), z korby udělàm sporťák pro čerstvě sedícího prcka a pak vyměním za sportovní korbu, která vydrží i pro velké dítě, co jiné kočáry přeroste. Měřím 176 cm a madlo je nastavitelné, projede jakýkoli terén, ale narozdíl od Thule se vejdu v paneláku do výtahu a v mhd v pohodě, jen třeba sklopím madlo. Asi je těžší, ale neskládám ho ani do auta, vejde se do kufru, za mě pecka, kvalitní, bytelná. S druhým dítětem oceňuji, že ho ovládám jednou rukou, jen na zabrždění bohužel potřebuju obě ruce, ale už jsem to taky vychytala (pomůžu si bradou a pod
). Na první dítě jsem měla zvlášť houpací hluboký kočár Inglesinu (pro dítě naprosto perfektní, ale těžký na ovládání, je potřeba obou rukou) a pak sporťák Valco Snap 4, ale i když ho hodně lidí opěvuje, pořád se nám rozbíjela brzda, měnili jsme jí snad pětkrát, do terénu taky nepoužitelné a dítě ho velice
brzo přerostlo.. Ale jedině tento model, třeba Tfk adventure je za mně už moc velké a těžké na ovládání, a třeba nové combi bych taky nevzala kvůli korbě.