Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
Za sebe mohu doporučit značku Firkon Vesta. Jsou multifunkční. Mají jak hlubokou korbu, tak i sportovní korbu. Kočárek má i další vychytávky: brašnu na uchycení u rukojeti, stojánek na pití, spodní brašnu na další věci, pláštěnku do deště i moskytiéru na léto. Další výhodou je polohovatelná matrace u hluboké korby a i polohovatelná sportovní korbička. U ní je zároveň i polohovatelná spodní část na nohy podle délky dítěte. Za mě další výhodou jsou velká nafukovací kola, takže v pohodě zvládne i terén a ne ty titěrný kolečka, která se zaseknou hned v první dlažební kostce. Brzda je nožní, takže taky super a snadno zamknete jednou nohou. Hezky se vejde do auta. My máme Škoda Scala a vejde se v pohodě. Složí se na placku i s kolečky, sundá se jen brašna a korbička samozřejmě. Sportovní korba lze taky snadno rozměrově upravit, aby se to hezky vešlo. Ležící korba moc nejde, tu jsme dávali vcelku na spodek a vešlo se to do kufru jen tak tak.Jo a ještě jsem zapomněla dodat, že rukojeť je nastavitelná. Takže třeba já jsem malá, mám 163 cm a mám ji v poloze 1, přítel má 180 cm a má ji v poloze 2 nebo 3 a můj táta, tedy děda dcerky, měří 190 cm a má rukojeť v poloze 3, takže paráda i v tomto a nikdo se u kočárku nehrbí. A i cena je za mě přijatelná. Se vším všudy nás vyšel na 12 415 Kč. Přidávám odkaz: https://www.firkon-kocarky-hak.cz/…FIRKON-VESTA
Příspěvek upraven 27.09.25 v 12:24
@Ada22 píše: Více
No můj názor byl stejný, manžel taky říkal že je to „jakoby tam bylo něco navíc“. Prý je to pro, že je to sportovní kočárek a že prioritně je to udělané tak, aby šel pohodlně ovládat jen 1 rukou (při běhání atd).
Jako zase musím říct že se skvěle upravuje sklon toho madla, ale jinak jak jsem psala, u Thule je prostě bytelnější/lepší pocitově. Ale při skládání velká výhoda, že se hodně ohne kamkoli, takže kdo třeba řeší výtah v paneláku, že by se nevlezl, tak super že se to ohne úplně skoro dovnitř a najednou je člověk o 20-30cm kratší. Ale za mě nutno vyzkoušet, nesedne to každému ![]()
@884135 píše: Více
Ano, je dlouhy, ale za nadmerny bych ho nepovazovala. Nikdy mi nikdo nic nerekl, jezdim teda jen parkrat za mesic, casteji vlakem, klasickym, ne nizkopodlaznim a taky nikdo ani nepipnul.
@gechitka píše: Více
Jen technická -Firkon není česká značka.
Jinak zrovna Vestu jsem měla na první dítě a nesnášela jsem ho od první do poslední chvíle ![]()
Se sporťákem jsem vyjela přesně jednou a když jsem se vracela, byla jsem tak zoufalá že jsem ho zaparkovala rovnou u popelnice.
Bylo to levně zpracované hrkátko, věčně rozbité, duše v kole jsem měnila snad co měsíc. Neustále sám odbočoval doleva i když byl kvůli tomu 2× v servisu. Špatně se sním manévrovalo.
Když bych si řekla že to byla jen smůla a měla jsem vadný kus, tak jako jo, dítě by to odvezlo ale za mně neobstojí srovnání s lepšími kočárky stran materiálů a provedení.
Jak jsem pak vzala do ruky kamarádčin, málem mně kleplo jak skvěle a lehce může kočárek jezdit ![]()
@evik737 hele já bych ten otevřený koš u cybexu viděla jako velkou nevýhodu pokud bys ten kočár měla často skládat a někam s ním autem přejíždět, protože při složeni a uložení do auta se ti z něj budou věci sypat. pokud ho neplánuješ skládat často, tak to tolik nevadí.
@Kryptozoo Aha, tak to jsem nevěděla, že to není česká značka. Teď jsem se podívala a je to polská značka. Já jsem s ním tedy nadmíru spokojená.
Bydlíme na vesnici, takže klasický kočár s malými plastovými kolečky zde není vůbec myslitelný. Jezdíme s ním v terénu denně, malá má 2 roky, a píchlý byl pouze jednou, a to s ním jezdíme i do lesa i přes polní cestu, na ní jsme jednou píchly.
Na kočárky jsme se byli osobně dívat a vyzkoušet v Plzni v Babyboo a pak v kočárky Chmelařová a byl za mě jednoznačně nejlepší.
Ano, aretace předních koleček by mohla být lepší, zvláště při vyjíždění se s ním trošku hůř manévruje, než se kolečka srovnají, ale pak jede krásně. Mně tedy vůbec nezatáčí. Aretace se dá i vypnout, to zase používá tchýně, ta to nemá ráda a byla zvyklá na staré kočárky. Dost tlumí nárazy, což pro mě bylo stěžejní, a dále velikost korbičky. Některé kočárky za 20 000 Kč a více byly za mě nevyhovující. Drnkaly jak blázen a korbička dost malá.
Se sportovní verzí jsem tedy spokojená, dcera v něm jezdí asi od roka, jak začala sedět. Může se dát jak po směru jízdy (dítě se dívá dopředu), tak i proti směru jízdy ( dítě se dívá dozadu na maminku). Taky jsme ho využili i jako klasický houpák, když byla holka malá, protože byla dost uřvaná a třeba v obchodě to dost pomohlo, když jsme stály ve frontě a nejezdila jsem, tak jsem aspoň houpala, aby byl klid.
Co by mohly vylepšit je to otáčení korbičky, že by se třeba nemusela celá korba vyndavat a otáčet, ale jen přehodit snadno rukojeť na druhou stranu, a tím by se nemuselo vůbec manipulovat s korbičkou. A pak dále ty přední kolečka při výjezdu, to je opravdu občas nepohodlné, to ano.
Ale jinak jsem s ním velmi spokojená, proto předávám svou zkušenost dál, a že jsem v obou obchodech projela snad všechny kočárky. Nevím, jestli vůbec hovoříme o stejném kočárku ![]()
@Noku píše: Více
No vidíš, tohle mě třeba vůbec nenapadlo, moc děkuji za dobrý point!
Autem asi tolik neplánuju jezdit, ale narovinu kdo ví že jo
takže určitě přidám jako další bod k zamyšlení při výběru ![]()
Vzhledem k tomu, že kočárek Thule 3 mám už víc jak rok, tak jenom upřesním nějaké info zde. Mám sportovní verzi a nemám žádné originální doplňky, není to třeba. Tašku, organizér tam dáte bez problémů i od jiných výrobců, pláštěnku jsem kupovala do 200 kč z Rossmanna a je k nerozeznání od originální, ochranu madla nebo čehokoliv jiného nemám a nic není zničené.
Uzavřený koš je dobrý na těžký terén, kdy se nebojím, že něco vytřesu a taky jsem ho hodně ocenila, když jsme jeli lanovkou.
Polohu úplně do lehu nepotřebuji, ono to skoro v lehu je a syn tam spí krásně.
Co opravdu ale oceňuji, tak je stříška, která jde sklopit téměř až k nohám, což fakt oceňuji, když svítí sluníčko a dítě spí. Větrání má taky moc dobře řešené. A super je, že můžu kočár zabrzdit nohou. Jako držet dítě, kočár a ještě se snažit zabrzdit rukou kočár chce fakt hodně úsilí (sestra má TFK a s tímhle hodně bojovala). Jinak mi kočár přijde dost široký, syn tam vlezl v zimě v kombinéze a v zimním fusaku úplně v pohodě.
@starfish_at_night píše: Více
No a co by ti měli říkat? Paní, máte obří kočár, překážíte?
Já jezdím často MHD a tady v Brně má Thule pomalu každá druhá a fakt s tím jezdí dost z nich jak s tankem. Já taky neměla nijak malý kočár (Joolz Geo3), ale stále zabíral méně místa. No ale co se překážení MHD týče, tak nejvíc jsem to zažila u cyklovozíku, ten zabral pomalu celou tu plošinu pro dva kočárky v šalině. ![]()
@Murasaki píše: Více
Treba
To, ze tobe Thule v saline prekazi, neznamena, ze prekazi vsem, proto mi to prohlasebi prijde ponekud odvazne a zbytecne ![]()
A to, ze nekdo jezdi s kocarkem jak s tankem nesouvisi s tim, ze je to Thule.
@starfish_at_night píše: Více
Tuhle má ale opravdu tu šířku zbytečně velkou, nepoměrně k prostoru pro dítě. Oproti TFK je to široká kráva a fakt je v MHD na prd.
Na první dvě děti jsme měli TFK a velká spokojenost. Po X letech jsem si na třetí pořídila Thule a už třetí rok si nadávám, že jsem opět nešla do TFK. Kdybychom věděli, že budeme chtít ještě další mimino, tak Thule prodám a jdu do TFK. Thule - nemá držák pod nožičky, nejde do lehu, nejde do sedu, díra mezi kočárem a stříškou, věčně problémy s předním kolečkem, krátké pásy na poutání dítěte ve sporťáku atd… A výškaTFK ok, mám muže vysokého téměř dva metry.
Ahoj,
mám zkušenost s TFK mono air combi 1, bugaboo donkey (dvojkocar) a Thule. Všechny mají své plusy a mínusy. Dokud se miminko neposadí a nerozleze (většinou 6-9 mesicu), předpokládá se používání korby. Moje děti v tom ale nevydržely. Nosila jsem a když bděly, tak jsem je dávala na bříško do kočárku, aby pásly koníky a rozhlížely se. Z toho plyne, že je fajn mít výhledové okénko, jako má cybex, aby dítě nemuselo zaklanet hlavu. TFK má korbicku mělkou, dítě přes okraj vidí, Thule hlubší, dítě vidí až když se vyhoupne na 4. Pak přejdete ke sportovnímu sezení, kde TFK jde posadit do úplného sedu s naprimenymi zády, Thule má takový pololeh. Starší ten pololeh nezvládal, pořád se dral do sedu, takže by nemohl být nikdy připoutaný v tom Thule. Mladší to nějak snese, ale odvareny z toho teda není. TFK i Thule jsou pro vysoký pár ok. Když nakonec stejne nosíte, tlacit k tomu TFK je pak dobrý kardio. TFK ale zvládne naloženou tašku na riditkach a to teda dost cením. Thule se prevazuje (možná už to novější modely vychytaly?). No, zkrátka mi z toho vychází spíš TFK, ačkoliv i to Thule je super. Všude jsou nějaké kompromisy, ale záleží i na temperamentu miminka, nejen na aktivitě rodičů. To jsem chtěla svým shrnutím říct. ![]()
Jinak bugaboo ten terén taky zvládá hezky, neměla jsem v podstatě nikde problém. Kdyby měl ruční brzdu, tak doporučím i na brusle. K brzdam mě ještě napadá, že Thule má i ruční i dole na úplné zabrzendi a to mi v MHD u TFK dost chybělo.
@Pseudomatka píše: Více
Nerozporuju, kdybych jezdila MHD vic a pesky min, tak Thule neporizuji.
Sirka kol mi prijde v terenu ok, ale porovnani s Tfk nemam.