Jít na pracák nebo ne?

2249
6.10.15 11:58

Jít na pracák nebo ne?

Ahojte!
Blíží se konec rodičovské dovolené a protože jsem se z místa, kde jsem pracovala odstěhovala na druhý konec republiky, budu si muset hledat novou práci. Bývalý zaměstnavatel mi sice vyhcází masimálně vstříc a můžu si něco přivydělat z domu, ale pochopitelně to není žádná sláva. Navíc je mi jasné, že hledání práce nějakou dobu zabere a taky, protože původně jsem učitelka, budu asi hledat učitelské místo, takže pokud se zadaří, nástup bude tak od září příštího roku.
Takže zvažuji přihlásit se na pracák, jenomže jsem na pracáku nikdy nebyla a vlastně nevím, co mě čeká a taky mám strach, abych pak neměla nálepku „ta neschopná z pracáku“. Co myslíte, je dobré si hledat místo a být registrovaný na pracáku? A jak mi můžou pomoct? Jaká je výše dávek a je možné si přivydělat?
Díky za rady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3992
6.10.15 12:07

Na pracak jít musis…někdo za tebe musí platit pojištění ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
6.10.15 12:26

A jakou máš teď smlouvu? Něco si přivydělat můžeš, ale kolik nevím :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2249
6.10.15 12:53

Mám normální smlouvu na dobu neurčitou, ale teď jsem na rodičáku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
6.10.15 12:56

Takže soc a zdrav je za tebe placený. Tak to na pracák nemusíš. Jestli jsi na rodičáku, tak by tě tam ani nevzali

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6997
6.10.15 13:06

Zkoušela bych se poptat v okolních školách, jestli někoho nepotřebují už od pololetí, jedna známá u nás taky právě takhle bude nastupovat a synovi se předloni taky učitelky střídali v průběhu školního roku, když jedna odcházela na MD.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
6.10.15 13:07

Pokud vidíš reálně (a asi jo, takhle na začátku školního roku), že by se místo jevilo zase až od září, tak bych na pracák šla. Pět měsíců budeš mít podporu (nepočítej ale s žádnou slávou, mám za to, že je to snad něco okolo 3500 Kč) plus sociální a zdravotní, přivydělat si můžeš něco do (pokud se nemýlím) 4800 Kč a můžeš si třeba udělat nějakou rekvalifikaci, popř. dovzdělat se ke svému oboru, to se ti neztratí.

Edit - na úp samozřejmě po skončení RD.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2249
6.10.15 13:48

@Netopirek Jenže rodičák mi za chvilku končí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
6.10.15 14:08

Aha, tak pak na pracák. Zkusila bych třeba i mimoškolní aktivity DDM a pod. alespoň prozatím

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3711
6.10.15 18:16
@kessi22 píše:
Na pracak jít musis…někdo za tebe musí platit pojištění ;)

Nemusím, může si ho jako samoplátce zaplatit sama…

@Emilie píše:
Pokud vidíš reálně (a asi jo, takhle na začátku školního roku), že by se místo jevilo zase až od září, tak bych na pracák šla. Pět měsíců budeš mít podporu (nepočítej ale s žádnou slávou, mám za to, že je to snad něco okolo 3500 Kč) plus sociální a zdravotní, přivydělat si můžeš něco do (pokud se nemýlím) 4800 Kč a můžeš si třeba udělat nějakou rekvalifikaci, popř. dovzdělat se ke svému oboru, to se ti neztratí.Edit - na úp samozřejmě po skončení RD.

Pokud ti bude vyplácena podpora, tak si nemůžeš přivydělat nic. Pokud podporu mít nebudeš, můžeš si přivydělat polovinu minimální mzdy.

Zase tu někdo píše pěkné hlouposti.

Já bych zkusila hledat místo ve školách v okolí - třeba někdo bude odcházet (MD/RD, důchod) či nějaký dlouhodobý zástup za nemoc. Pokud nenajdeš, pak je otázka jak jste na tom finančně. Chceš se plácat a nechat se deptat pracákem? Sice budeš mít podporu, ale minimální a jen po určitou dobu. Nebo si najdeš místo jinde, mimo obor na tu chvíli. Určitě budeš mít víc než podporu, žádné omezení. Neříkám, že musíš za kasu, určitě se najde i něco lepšího., ale záleží, co by si tak jinak chtěla.
Jinak pracák jako takový ti práci nenajde, max. za tebe zaplatí právě odvody ZP, dostaneš podporu (jen díky tomu, že máš na ni nárok).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2249
7.10.15 12:42

Díky všem za odpovědi. Trochu jsem taky hledala info na netu a je to přesně tak, jak píše @zvidavajanca Takže se na celý slavný ÚP vykašlu a budu to řešit brigádama i kdybych měla jít na pokladnu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3711
7.10.15 22:36

@alviola
:palec:
Fandím ti! A držím palec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek