Nefér výpověď

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
6.10.15 00:39

Nefér výpověď

Dobrý den,

nemám v plánu se nijak zanítit do okolností, tudíž dám jasný dotaz:
Může mi zaměstnavatel dát výpověď „na hodinu“ na poradě před dalšími cca 7 spolupracovníky?

Vím, že tato výpověď bude mít v podniku především demonstrativní účinek, ale nelíbí se mi, že mě bylo takto zatraceno a poníženo před mými kolegy.

Případně nevíte který institut tento problém řeší?

Za jakoukoliv odpověď děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6.10.15 01:01

Čili jakmile byla před kolegy pouze ústní a písemnou poté obdržím písemně mezi čtyřma očima, nijak poškozen jsem nebyl?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16986
6.10.15 04:00

@Karel Petráň take je mi to lito.
@monrom uz poradila hodne.
Za me jen to, ze v ramci zachovani sveho dusevniho klidu, sveho zdravi a sve dustojnosti… vykaslete se na „pomstu“. Pokud je to bezduvodna vypoved, tak tomu zamestnavateli muzete jen „podekovat“, ze vztah s Vami neprodluzuje a projevil se ve vsi krase uz ted. Pokud se mate citit ponizene pred nekterym ze spolupracovniku, tak za to take nestoji. Protoze normalni kolega si musel predstavovat sebe na Vasem miste a citit s Vami, ne skodolibe si uzivat pocit supa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
6.10.15 07:33
@Karel Petráň píše: Čili jakmile byla před kolegy pouze ústní a písemnou poté obdržím písemně mezi čtyřma očima, nijak poškozen jsem nebyl?

ona ani ta písemná nemusí být předána mezi čtyřma očima, někdy je z hlediska zaměstnavatele naopak žádoucí, aby byla předána přede svědky. řešili jsme to s mým ex, jeho zaměstnanec si odmítl výpověď převzít, tak na ni ex jenom dopsal něco ve smyslu „dne toho a toho odmítá osobní převzetí“ + k tomu přihodil podpis svůj a několika svědků, před kterými tu výpověď předával, a když pak následně došlo k tahanicím o platnost výpovědi, tak to bylo shledáno jako vyhovující a dostatečné a bývalý zaměstnanec měl smůlu. konečně, pokud se písemnost doručuje na pracovišti (což je z hlediska zákona správně), tak se dá očekávat, že u toho předání mohou být ostatní zaměstnanci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
112
6.10.15 07:34

Tak hlavně „výpověď na hodinu“ se dává opravdu v jen velmi mimořádných případech :

Zaměstnavatel může (ve smyslu ust. § 55 odst. 1 zákoníku práce) pracovní poměr okamžitě zrušit jen tehdy,
a) byl-li zaměstnanec pravomocně (vykonatelným rozhodnutím soudu) odsouzen pro úmyslný trestný čin k nepodmíněnému trestu odnětí svobody na dobu delší než 1 rok (tento trestný čin tedy nemusí být spáchán v souvislosti s výkonem práce, ale nesmí jít o trestný čin toliko nedbalostní a uložený trest nesmí být jen podmínečný – podmínečně odložený na určitou zkušební dobu; rovněž nestačí jen vzetí zaměstnance do vazby), nebo byl-li zaměstnanec pravomocně odsouzen pro úmyslný trestný čin spáchaný při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním k nepodmíněnému trestu odnětí svobody na dobu nejméně 6 měsíců,

1. porušil-li zaměstnanec povinnost vyplývající z právních předpisů (a to z obecně závazných jako jsou zákoník práce, předpisy prováděcí a související nebo speciální, jakož i z předpisů vnitřních) vztahujících se k jím vykonávané práci zvlášť hrubým způsobem. (Takové porušení není zákoníkem práce definováno. Pojem „porušení povinnosti vyplývající z právních předpisů“ je obsahově širší než „porušení pracovní kázně“. Vždy je nutno vycházet z konkrétních okolností každého jednotlivého případu, z doby, situace, pracovního zařazení i osoby zaměstnance. Je třeba přihlížet k míře zavinění zaměstnance, ke způsobu a intenzitě porušení povinností a jeho důsledkům pro zaměstnavatele, tomu zda zaměstnanec způsobil svým jednání zaměstnavateli škodu apod. Významná je rovněž skutečnost, zda jde o ojedinělé porušení, anebo o recidivu.

Za zvlášť hrubé porušení povinnosti lze určitě považovat např. odcizení či poškozování majetku zaměstnavatele nebo jiných zaměstnanců, fyzické napadení zaměstnavatele nebo jiného zaměstnance, dlouhodobější neomluvenou absenci apod.

Také záleží na tom, jestli Ti ji zaměstnavatel opravdu dá - pokud jsi žádný z uvedených bodů neporušil, musí jít buď na dohodu anebo na klasickou výpověď z důvodů uvedených v zákoně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4009
6.10.15 08:21

U nas ve firme se dava vypoved na hodinu pred ostatnimi bezne. Nazvou to nadbytecnost, odevzdej veci, sbal se, prijde ti 6 mesicni odstupne a cau.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31
6.10.15 09:45

No já se taky bojím, že to nebude nijak napadnutelné. Kamarádku taky takto „demonstrativně“ vykopli a pomoci se nikde nedovolala. Je mi líto :/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33018
6.10.15 09:56
@evill píše:
U nas ve firme se dava vypoved na hodinu pred ostatnimi bezne. Nazvou to nadbytecnost, odevzdej veci, sbal se, prijde ti 6 mesicni odstupne a cau.

Pokud to probíhá, tak jak popisuješ, tak je to nezákonné. A jako odejitý zaměstnanec bych asi dost prudila, aby to mělo náležitou formu. V tomto případě písemná výpověď dohodou s definovaným odstupným ve výši 6 platů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101531
6.10.15 20:09
@Svistice píše:
Pokud to probíhá, tak jak popisuješ, tak je to nezákonné. A jako odejitý zaměstnanec bych asi dost prudila, aby to mělo náležitou formu. V tomto případě písemná výpověď dohodou s definovaným odstupným ve výši 6 platů.

Ono to tak taky na 99% bude… a upřímně, s šesti platy bych klidně šla…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33018
6.10.15 20:23
@j.a.n.i1 píše:
Ono to tak taky na 99% bude… a upřímně, s šesti platy bych klidně šla…

Ja taky, ale chtěla bych to mít na papire.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33018
6.10.15 20:27
@monrom píše:
Při výpovědi na hodinu si asi někdo těžko vymůže odstupné ve výši 6ti platů…

Tady se ale nejedná o výpověď podle paragrafu… viz příspěvek @evill

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101531
6.10.15 20:50
@Svistice píše:
Ja taky, ale chtěla bych to mít na papire.

Jo, to já taky, na druhou stranu nemyslím, že by s tím měl zaměstnavatel problém, on zas potřebuje papír, že to bylo dohodou :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101531
6.10.15 20:51

@monrom No, ono vyhodit někoho v souladu se zákonem na hodinu není tak jednoduchý, jak dost lidí tvrdí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4009
8.10.15 22:01
@Svistice píše:

Vsak to maji na papire…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19784
10.10.15 20:48
@Svistice píše: … bych asi dost prudila, aby to mělo náležitou formu. V tomto případě písemná výpověď dohodou …

„Výpověď dohodou“ je nesmysl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat