Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Nad Justýnou jsem taky váhala.
Dokonce jednu znám a nikdo ji teda, jak tady někdo psal : Jusťo neříká. Říká se ji Justy, nebo Týno, Týnko a za mě je to jméno moc fajn.
Jasmína také nezní špatně, ale něco mi na tom jméně vadí a nedokážu říct co ![]()
Jasmina mi prijde jakoze maminka mela rada telenovely… no a po precteni knizky Markyza de Sadeho Justyna, aneb prokleti ctnosti… bych nedala ani tu Justynu
Vzdycky, kdyz to jmeno vidim, tak si na to vzpomenu ![]()
Justýna. Umím si to spíš představit na velké holce, dospělé ženě, staré ženské než Jasmínu.. Jasmína je tak pro mimino, škokové dítě.
Si řekni, jestli se chceš radši jmenovat Jasmína nebo Justýna teď v tvém věku. Myslím, že si nevyberes.
Máme Justýnu, říkáme jí Justýnko, Justý. Justo jí říká jen jeden příbuzný s maďarskými kořeny. Jinak jí tak nikdo neříká. Jasmína byla moje krásná spolužačka, měla plavé vlasy až po pas a celkově byla fakt krásná, takže to s orientem spojené nemám, pravda, bylo to tehdy dost nezvyklé jméno. Mně se líbí obě, Justýna mi připadá taková víc praktická holka do nepohody a Jasmína jako jemná princezna. Těžký výběr ![]()
@Ivusha1 píše: Více
Nechápu, co je na tom špatně a proč by s tím měli něco dělat. Je to normální zkrácenina jména a není to nic hanlivého. Na rozdíl třeba od Kačeny/Káči, nad kterou se nikdo nepozastaví.
Za mě taky Justýna, ale obě jména jsou hezká. Jen mi přijde, že ta Jasmína se pak v dospělosti hodí spíš pro nějakou jemnou, štíhlou éterickou ženu. A nikdy nevíš, jestli dcera taková bude.
Na tréninku máme Justýnu, nikdo jí neřekne jinak než Justo, což mě přijde hrozný, ale jak tu čtu, tak Jusťa je ještě horší.
Jasmínek znám několik, pouze z minority, z většinové populace žádnou. Ani se mi to nelíbí.
Justýna se mi líbí, v této verzi.
Lepší je Justýna. Jasmína mi evokuje arabské jméno, které se do našeho prostředí nehodí.
Justýna je krásne
Jasmina se mi hned vybaví ta Rytmusova vypatlaná nána ![]()
My máme Justýnu.
Je to originální, méně časté, ale zase ne úplně střelené…Původ jména a jeho význam se nám také líbí.
Dceři jsme jako malé říkali Justýnka, jako miminku Sisinka, dneska ji oslovujeme Justý, spolužáci Justo, nebo Jusťo. Líbí se jí všechny varianty.
Ve škole i školce byla vždycky jediná toho jména.
Jasmína je takové arabské. Navíc mi to připomíná rostlinná jména jako Jiřinu, Violu, nebo Růženu ![]()