Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Helinda552 píše:
Ahojte holky,
stále s manželem řešíme jméno pro druhého chlapečka, kterého čekáme. První se jmenuje Jonáš. Jaké jméno byste daly k prvnímu vy?
Asi podle toho jak moc jména mají lícovat?
Jak moc na tom lpíš… Nabízí se klasika Jonáš a Tomáš, Lukáš, Matyáš, Tobiáš, apod.
![]()
Nebo shoda prvního písmena a Jonáš a Jakub, Jan, Jáchym, Jonatán…
A nebo dokonalá shoda J- a -áš a to Jonáš a Jeremiáš
![]()
@Taka Máme Víta a normálně mu říkáme Vítku. Původně jsem chtěla Vítka, ale zase, že by se v 50 představoval jako Vítek, mi přišlo dost ujetý. Taky bych se nechtěla představovat jako Martinka nebo Kateřinka jenom proto, že Kateřina a Martina jsou tvrdé.
@lleennttiillkkaa To je naprosto jasný s tou zdrobnělinou. Ale mně se musí jméno líbit i v základním tvaru… A to bych právě u Víta i Vítězslava váhala, přestože Vítek/Víťa se mi moc líbí ![]()
@Helinda552 píše:
Ahojte holky,
stále s manželem řešíme jméno pro druhého chlapečka, kterého čekáme. První se jmenuje Jonáš. Jaké jméno byste daly k prvnímu vy?
Jelikož je Jonáš hebrejské jméno, tak bych volila něco stejně starého, ale českého. Třeba Vlastislav, Ctirad, Zbyněk, Dušan, Bohdan.
@Taka píše:
@lleennttiillkkaa To je naprosto jasný s tou zdrobnělinou. Ale mně se musí jméno líbit i v základním tvaru… A to bych právě u Víta i Vítězslava váhala, přestože Vítek/Víťa se mi moc líbí
Znám jedného třicetiletého chlapa Vítězslava a říká se mu Víťa. A já osobně jsem mu říkala Vítězslav.
@Eame píše:
Jonáš a Jáchym se mi také líbí. 🙂
Jméno Jonáš jsem zvažovala u syna, ale bohužel příjmení je také na J takže se to nehodilo a syn se jmenuje Andrej.
Klidně bych dala jméno na J, i když příjmení na J začíná. Nemyslím, že by se to nehodilo. Spíš se nedoporučuje volit jméno, které končí stejnou hláskou jako začíná příjmení, což je váš případ.
Nic ve zlém.
@Morrígan Ní_Boii já dokonce původně Vítezslava chtěla, ale termín jsem měla na den přesně na jeho svátek, proto jsme zvolili Víta.