Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Proc hned kazdy resi zdrobneliny? Nechapu. My taky nepouzivame zdrobneliny, alespon se dite nerozbreci az ho nekdo oslovi opravdovym jmenem
Rafaela je pekny jmeno, pokud se ti to libi, tak dej! Lepsi nez ty vylozene cesky uchylarny co se vraceji do mody Bozena, Zofie, Marie atd atd.
Je to krasne jmeno. V Anglii je ted objevene, pouziva se i Raphaella ![]()
Libi se mi jmena podle andelu, jeste je napriklad Seraphina, nebo Seraphine..
Neptej se cechacku, protoze u nas je hodne lidi sto let za opicemi.
Podporuji pry ryze ceska jmena, netusice ze vetsina z nich je hebrejska, latinska nebo pochazi z arabstiny… Dej jmeno z lasky, ktere se ti k diteti libi a ktere bude hezke a bude odrazet to, co od nej ocekavas. To je proste prirozene.
@tessa2323 píše:
Jmeno se mi nelibi ani trochu.. A jak by jsi ji oslovovala? Rafko, Raficko, Rafinko… To je des besJmeno tak jedine na psa, to by bylo ok
Jak by ji mela oslovovat? Rafaela, neni prece Bozena.
Strasny. Jak z nejake lacine telenovely ![]()
A nevim, co je divného na tom, ze se lide ptaji, jak ji bude oslovovat?
Nebo jako vy nepouzivate zdrobneliny? Nebo babicky a ve skolce. Samozrejme, ze ano.
A jako Rafi nebo Raficko je desny.
Me vzdycky napadnou rafani od Disneye nebo pes.
Znam chlapecka toho jmena. Ten ho tedy dostal dle tenisty…
@Ghanaian Princess
No to mam tak rada, takove kecy.
Jiste Cesi jsou hloupi a 100 let za opicemi a vsude jinde je trava zelenejsi.
Vzdy mam radost, kdyz potkavam nejake takove vlastence
![]()
@AndelaCerna píše:
Proc hned kazdy resi zdrobneliny? Nechapu. My taky nepouzivame zdrobneliny, alespon se dite nerozbreci az ho nekdo oslovi opravdovym jmenemRafaela je pekny jmeno, pokud se ti to libi, tak dej! Lepsi nez ty vylozene cesky uchylarny co se vraceji do mody Bozena, Zofie, Marie atd atd.
taky nechápu tu potřebu aspoň deseti zdrobnělin
nevim co k tomu ty lidi táhne, už jsem se na to ptala v pár diskusích o jménu a nikdo mi neodpověděl. ![]()
navíc si myslím, že každý jméno má aspoň jednu zdrobnělinu a pak snad stačí zkrácené jméno… Eliška - Eli, Markéta - Marki ![]()
@AndelaCerna
Co je strasneho na Marii? ![]()
To me tedy opravdu pobavilo.
Jeste ta Bozena, dejme tomu, ale Marusky se snad objevuji ve vsech generacich.
@zudina píše:@debra.morgan píše:
ale to neni uplne spatna asociace… jsou horsi(lina, timotej nic jinyho me ted v rychlosti nenapada, ale je jich vic)Proc me se timotej libi
ja chci synovi dat timothy (mame cizi prijmeni)
tak o Timothym jsem nepsala nic. Psala jsem timotej a to je šampon.
@Luca82 píše:
@AndelaCerna
Co je strasneho na Marii?
To me tedy opravdu pobavilo.
Jeste ta Bozena, dejme tomu, ale Marusky se snad objevuji ve vsech generacich.
Mě se Mařena taky nelíbí, představím si tlustou máňu z vesnice, co neumí do pěti napočítat ![]()
@Luca82 píše:
@Ghanaian Princess
Vzdy mam radost, kdyz potkavam nejake takove vlastence![]()
@debra.morgan já to ted do debaty napsala. Prostě proto, že ve škole a hlavně v pubertě se oslovuje zkratkama jmen. ![]()
Mám známou Oldřišku, říkají jí Olinka i když je to už 50-tnice. V práci to bylo divný, nevěděla jsem jak říct „dones to Oldřišce, Olince?“-to jsem nechtěla použít, protože je to paní v letech a aby používali zdrobnělini cizí lidé mi nějak vadí.
Takže „dones to Olině“?jak říkám není Olga, to mi taky přišlo divné a tvrdé…„dones to Oldi, Oli“?to zní taky blbě, ne?
Takže já mám třeba raději když to jméno jde pěkně skloňovat, všichni lidi jej potom můžou použít jak potřebují, dle situace a postavení toho člověka. Aby třeba naprosto cizí lidé neříkali paní v letech zdrobnělinou jako by jí znali odjakživa.
@Luca82 píše:
@Ghanaian Princess
Vzdy mam radost, kdyz potkavam nejake takove vlastence![]()
So do I
na takové lidi mám úplnou kopřivku
Mám kamarádku Italku. Jelikož Italové všechno zkracují tak ji říkají Raf, někdy Rafi a u nás ji říkáme Ela