Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Já znám Jonáše Šefčíka. Žije tak už přes 30 let a nikdy si nestěžoval ![]()
Mně se moc líbí spojení jména Lukáš s vaším příjmením. Nevidím v tom problém.
Mně to přijde hrozný a je to na celý život ![]()
Jakékoli jiné jméno nekončící na Š. Michal, David, Petr, Pavel…
Takhle bych to nedala, ale pokud bys to rozbila nějakým druhým, tak proč ne. Třeba Lukáš Jan Šimáček nebo Jiří… Něco krátkýho prostě. Pokud nechcete dvě, tak Lukáše bych nedala.
V dospělosti mu zkráceninou budou říkat jen kamarádi, oficiálně to bude pořád ušišlané ![]()
Třeba v tv Jakub Bystřický… tam rodiče taky moc nepřemýšleli ![]()
Mně se taky moc líbí Lukáš, ale máme ušišlané příjmení, tak to nešlo.
@simackova.el píše:
Já mám trošku strach ztoho R tam. Manžel je Jiří mluví dobře ale to R Ř mu dělá při vyslovování trošku problém.
Aha, tak v tom případě opravdu třeba Michal, David, Hynek, Jan, Daniel, prostě něco bez toho Š…
Nedala bych, je to jako jedoucí mašinka - ššššš
ale znám i kluka, kterému křestní končí na slabiku, na kterou začíná příjmení.. ![]()
Řešila jsem něco podobného, líbila se mi klučičí jména jako Tadeáš, Tobiáš nebo Matyáš, ale příjmení nám začíná na Š a znělo to fakt blbě…tak jsem nakonec vybrala jiné jméno a jsem spokojená a mladej taky ![]()
@simackova.el no je to dost ušišlané. Kamarádka řešila podobný problém a vyřešila ho tak, že jméno dítěte nekončí na Š, ale na S (LukaS, TomaS, MatyaS…).
@simackova.el Nebála bych se toho. Alespoň se může podepisovat jedním slovem:
Lukášimáček
mně se to líbí a vůbec to nezní krkolomně.
Z hlediska výslovnosti je to prostě nesmysl… Při výslovnosti totiž musíte říct buďto Lukáš/znatelná a artikulovaná mezera/Šimáček nebo to vyslovit jako souvislé a to: Lukášimáček. Nicméně zas tak často to vyslovovat nebude a může říkat já jsem Šimáček Lukáš ![]()
Je to krkolomné, špatně se to vysvětluje. Nedala bych. Hledala bych dál ![]()
Není to ideální kombinace, ale nepřipadne mi to zase jako nějaká katastrofa. ![]()
Pokud se vám jméno Lukáš moc líbí a žádné jiné pro vás není tak hezké, tak bych jej prostě dala.
Představovat se může nejdříve příjmením a potom jménem, vždyť to tak dělá spousta lidí, nehledej v tom zakladatelko zásadní problém, protože to ani není. ![]()