Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj, koukam, že v pondělí má kromě Zlaty jmeniny také Zlatomír. Je to neobvyklé jmeno, ale kupodivu mě neruší. Má takovy zvláštní nadech. A co třeba Astrid pro holku? Máte svoje favority mezi netradičními jmény? ![]()
@Takco píše:
Ahoj, koukam, že v pondělí má kromě Zlaty jmeniny také Zlatomír. Je to neobvyklé jmeno, ale kupodivu mě neruší. Má takovy zvláštní nadech. A co třeba Astrid pro holku? Máte svoje favority mezi netradičními jmény?
Znám jednu Astrid. České dítě. Ale žijí v zahraničí.
Jména s příponou -mir a -slav jsem si sama pro sebe vyškrtla ze seznamu možných jmen hned po svém prvním sexu. Jsou pro mne nestravitelná
Zlatomira bych teda nestravila. Ani tu Zlatu. Není to skaredy jméno, ale proste volat na dítě Zlato… pro me to není jméno, ale běžné oslovení mezi partnery. Stejný problém mám s Milenou a Milanem… Milenka je pro me neco uplne jiného než jméno. Miláčku a Milánku je taky to stejný. Z netradičních jmen mám dlouhodobě oblíbeného Metoděje, ale poslední dobou už to není tak netradiční. Dřív se mi. hodne líbil Aaron.
Astrid se mi moc líbí
Zlatomír nikoli
Viděla jsem to včera poprvé, další emiminí bizár ![]()
Jména končící na mír, sla/a a Božena typ považuju za téměř vyhynulá. Nikdy bych je dětem nedala, nikdy se mi nelíbila.
@Fiducia @ropucha 02 ono je to asi hodně ovlivněno tím, jak se s temi jmény člověk setkává. Já jich mam ve svém okolí, mezi kamarády, v práci asi 10, z toho jsou 4 deti, 3 skolkove… takže mi to nijak divné a rozhodně ani zastaralé nepřijde. Chtěla jsem dceru pojmenovat Miroslava, ale manžel odmítl.. přitom Miri, Mirinka, Miruška…nádhera.
@Takco píše:
Ahoj, koukam, že v pondělí má kromě Zlaty jmeniny také Zlatomír. Je to neobvyklé jmeno, ale kupodivu mě neruší. Má takovy zvláštní nadech. A co třeba Astrid pro holku? Máte svoje favority mezi netradičními jmény?
Zlatomír hrůza, Astrid není špatná, vím teda o jedné - spolužačka mojí matky 64 let
@Midaku píše:
@Fiducia @ropucha 02 ono je to asi hodně ovlivněno tím, jak se s temi jmény člověk setkává. Já jich mam ve svém okolí, mezi kamarády, v práci asi 10, z toho jsou 4 deti, 3 skolkove… takže mi to nijak divné a rozhodně ani zastaralé nepřijde. Chtěla jsem dceru pojmenovat Miroslava, ale manžel odmítl.. přitom Miri, Mirinka, Miruška…nádhera.
Miriam ![]()
Zlatomír asi ne, ale moc se mi líbí jména Vratislav a Svatopluk - Vráťa a Sváťa/Svatík. Z dívčích Lada nebo Ida, ale ani jedno by mi doma neprošlo. Oběma se nám líbí Scarlett, ale moc nám to neladí s typicky českým příjmením, takže si necháme zajít chuť ![]()
Mně spíš včera zaujal v kalendáři ZLATAN, to je pro mne zajímavé
ale já trpím na taková jména s balkánským přídechem ukončená na -an, jako třeba Vladan, Alan, Radan…
@Zeoli píše:
Astrid je značka kosmetiky. Takže ne.
Melo by byt zakazano pojmenovavat vyrobky a spolecnosti krestnimi jmeny. Treba Livie nebo Albert. ![]()
@Takco Jestli chcec neco opravdu netradicniho, tento tyden ma svatek Vlkoslav. Letos jsem ho v kalendari videla poprve. ![]()
@stinga píše:
Miriam
Ano, přesně to mě napadlo, líbí se mi to asi i víc než ta Miroslava, ale k našemu totálně českému příjmení se spoustou háčků a čárek se to prostě nechodí.
@Takco píše:
Co je netradiční
.
Líbí se mi třeba Grace, Mira, Saskye… Ty už asi nejdou hodnotit jako netradiční.
U těch klučičích se držím víc "doma "
Valerián, Vavřinec, Diviš… třeba.
Cizí jméno&české příjmení a naopak… To pak nevypadá hezky a ne všechno bude uchu lahodit. ![]()