Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše: Více
Tak proč tu otravuješ s diskuzí, když ti vadí, jakou dostaneš odpověď?
Když jsem byla těhotná já, udělala jsem si jeden test, ten vyšel pozitivní. Zavolala jsem Dr a ta mě objednala za 3 týdny. Mezitím jsem normálně fungovala a žádný testy nedělala.
Pokud nemá ženská jiný problém, bolesti nebo krvácení, tak prostě musí vydržet. I kdybys běžela na pohotovost, nic neuvidí a stejně budeš muset čekat do toho 6. - 7. Týdne, kdy je vidět srdeční akce.
Jinak doktorka bude mít určitě zástup, takže můžeš jít tam…
@Velryba černá tady jsem tušila, s čím přišli, protože sestřička se hromadně ptala všech nově příchozích. Já chápu, že měli o něj strach. Ale bylo to větší dítě, jen trošku oteklé ucho mělo. A stejně jako já věděli, že maminka přišla s pomalu novorozencem, který má horečku a potíže s dýcháním. A chlap by šel nejradši před takové dítě, jen aby nemusel čekat. Příště se s angínou bude u praktika cpat před seniora s bolestí na hrudi. Trošku přemýšlet by občas neškodilo
Mimochodem maminka to děťátko přivezla sama autem, a druhé zvracející o něco méně než moje přijelo záchrankou. To jen k tomu, že každý má tu hranici jinde. Zakladatelka zbytečně plaší, ale když jsem byla na začátku těhotenství, taky jsem byla nervózní. Jestli je všechno jak má být. Tak by jí kontrola třeba pomohla psychicky, když tak blbne s testama.
Necti blbosti, podle carky se mimodelozni nepozna. Mas pozitivni test=jsi tehotna. Zadne dalsi testy nejsou potreba. K doktorce staci kolem 7-8tt, pokud nemas nejake problemy (bolesti, krvaceni).
@Mall126 píše: Více
Taky nechápu. Já si udělala jeden odpo, krásné //, i když druhá byla slabší,, druhý z krabičky jsem udělala ráno a pak jsem se domluvila, kdy mám přijít na kontrolu. Co víc bych měla dělat ![]()
Nevím, co je dneska za módu dělat ideálně 2 testy denně a dumat, zda je to duch, nebo o kolik je druhá čárka silnější. Jsou dvě? Jsou, tak co víc řešit
Pokud je jedna, počkám pár dní a zase udělám test…
@Liška32 neřeším zakladatelku, jen že těžko poznat z aktivity dítěte, jak na tom je - spíše obecně, protože jsem tu podobný názor četla několikrát. Také už jsme předběhli výrazně mladší děti. Tak to zkrátka je.
@Mall126 píše: Více
No jo no, ne každý je tak skvěle vyrovnaný jako ty. Čekáš pochvalu, nebo proč to sem píšeš?
Zakladatelko, někdy síla testů může na něco poukazovat, ale těžko to vydedukujes, když nemáš srovnání. Když jsem měla anembryomolu, HCG rostlo, ale pomalu (odebírali na gynekologii před revizí dělohy), přitom čárky na testech byly normálně silné. U mimoděložního roste pomalu také, ale podle me se i přesto dostane brzy do určité hodnoty, kdy se opět čárky na testu jeví normálně. Když jsem měla biochemické těhotenství, tam byla čárka slabá, postupně se vytratila a přišlo krvácení a konec. Jediné, co má vypovídající hodnotu, je měření HCG v krvi laboratorně a samozřejmě utz. Držím pěsti!
@Dahlia0409 píše: Více
To není móda, to je normální strach nebo nervozita. A ten strach nevypovídá o kvalitě člověka snad, to mi zas přijde jako móda e-mimina hned hanit každou ženu, co testuje víc než je „ok“. Ta žena, co hodně testuje, není o nic míň než ta, která si udělá jeden test a v klídku čeká několik týdnů na první utz. A ten strach taky může být založen na nějakem nepěkném podkladě.
Každý má něco, někomu nejde čeština, jiný se nevyzná v historii nebo neumí vařit, někdo zas testuje ![]()
@Catalinn píše: Více
Tak já třeba rozumím, že má zakladatelka strach a tak testuje a testuje a chce slyšet ujištění, že je vše ok… Ale jak už tu někdo psal, těhotenství je strašně dlouhé, občas člověk necítí pohyby, občas se stane, že se objeví špinění atd… Prostě budou stresovější chvíle, než jestli je čárka dostatečně silná. Když to řeknu blbě, teď je v ní možná shluk buněk. A může to dopadnout jakkoli. Ale co bude dělat, až tam bude mimino a něco se ji nebude zdát? Bude každý den šílená strachy? Prostě by se s tím měla umět naučit pracovat… A fakt nestresovat kvůli testům. Těhotná je, jestli se cítí dobře a nekrvácí, k čemu hledat problémy, kde nejsou?
@Velryba černá píše: Více
Já s tebou souhlasím, pořadí pacientů určuje vždycky lékař, právě proto, že má nějaké povědomí, některé pacienty třeba i zná, nebo o nich ví z předchozího telefonátu. Nemůžou si pacienti určovat pořadí podle toho, jak přišli. Ale v případě, který popisuju, by to snad mohlo dojít i pánovi, že tam je někdo, kdo má závažnější potíže. To já vím, že ne vždy dítě vypadá blbě. Ostatně i to moje, které do sebe za 24 hodin dokázalo dostat 200 ml kulíška a jinak naprosto nic, si odpoledne hrálo jakoby nic. Já jen popisovala konkrétní případ z pohotovosti, kdy to bylo všem jasné, i doktorce tedy, která vzala přednostně to miminko, protože bylo fakt špatný.
@Catalinn píše: Více
No, někdo haní ty, co testují až zbytečně extrémně, jiný zase haní ty, co napíšou svůj názor a svoji zkušenost.. ![]()
A tím, že o tom bude zakládat dvě diskuze denně, tomu nějak pomůže?? Bohužel, ani 50 testů denně jí nemusí uklidnit a nevypovídá to o ničem. Těhotenství je buď a nebo.
Příspěvek upraven 18.08.24 v 09:46
@Liška32 lidem se tam nechce čekat a dost často si neporadí s banalitami, pak to takhle vypadá.
Zajdi si do laboratoře, nech si udělat hladinu hcg a obden znova, když už teda takhle plašíš. Na pohotovost opravdu ne, to by v tomto případě bylo zneužití zdravotní péče. Každý test reaguje jinak, každý má jiné množství barviva, nedá se z toho nic vyvozovat. To, co děláš, je naprosto zbytečné a nesmyslné.
@Velryba černá píše: Více
Je to tak. Osobně jsem zažila - zácpu trvající 5 dní (ve 2 hodiny ráno), zadřenou třísku, pána, který nechtěl jít v pracovní době ke svému praktikovi, a jednou záchranku pro mladíka, který měl angínu a myslel si, že přijede sloužící praktik (večer
) aby mu předepsal antibiotika a hrozně se divil, že přijela rychlá
A samozřejmě vytažení klíštěte, ale tam dejme tomu, že je to na nějakém blbě přístupném místě třeba…
Opak jsou lidi, kteří nechtějí obtěžovat za žádnou cenu a mají infarkt, mrtvici nebo rodí někde na dálnici ![]()
Já absolutně nechápu, proč řešíte jestli si někdo zajde nebo nezajde na pohotovost o s blbostí. Platíme si zdravotní? Platíme, tak i kdyby byl někdo na pohotovosti 20× denně, může to byt všem jedno ![]()
@Liška32 no takhle vždycky čumí lidi na nás, když nás berou přednostně, protože dítě obvykle mluví, klidně si i hraje.