Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj maminky jsem strašně zoufala mam holčičku jmenem Sarinka bude ji 10července 2měsice.a ma reflux nekojim davam ji nutrilon comfort.Začalo to tim že jsem ji davala mličko a čajik grgla si ale pokažde třeba blinkla nebo tak neohližela jsem na to děla to každy.ale přišla situaace kdy se mi začala dusit bylo to poprve taky jsem nebrala ohled myslela jsem si že ji zaskočilo ale pak asi o tyden později znova jely jsme na pohotovost a tam mě poslaly do nemocnice.a měla reflux musim davat co 3hodiny mličko a zahustit nutritonem!!byla v pohodě dneska katastrofa!!uplne bolesti břicha grglalo ji tam!!a njake křeče a ted slinta mam ještě maleho kluka ma 5 let a u něho to neznam!!!ja už nevim jak jsem psychycky z toho hotova!!!
nevim co čekat!!zkuste mi prosim poradit
Naprosto si umím představit jak jsi zoufalá.
Měla jsem něco podobného. Natálka se mi poprvé dusila ještě v porodce, což bylo štěstí, přiběhla sestra a pomohla jí. Rovnou mi pak ukázala co mám v takovém případě dělat. No, pak se mi malá „topila“ skoro 1× týdně. Šla jí z pusinky taková čirá pěna, jakoby napěněné sliny, i s žaludeční šťávou. Když se to stalo, byla jsem vždy na infarkt.
V hlavě mi letělo číslo záchranky, ale nikdy jsem jí nemusela volat. Během chvilky to přešlo. Bylo to způsobeno silným refluxem, časem to zmizelo úplně.
Takže co jsem dělala já: Všechno napolohovat ať má hlavičku výš. Měla jsem podloženou postýlku, přebalovák, matraci v kočárku…prostě všechno.
Když jsem viděla že se „topí“ (nevím jak jinak ten stav popsat, lapání po dechu, divné zvuky, vykulené oči, roztažené ruce…) hodila jsem si jí hrudníčkem do levé ruky, ležela mi jakoby hrudníkem na dlani, hlavičku trochu níž a pravou rukou jsem jí plácala po zádech. Takhle mi to ukázala ta sestra v porodce a fungovalo to. Jen nevím jestli jsem ti to popsala pochopitelně…
Mlíko jsem teda ničím nezahušťovala, kojila jsem. Ona ani tak neblinkala po jídle mlíko, občas malilinko, ale spíš se jí to v bříšku honilo a nějakou dobu po jídle se občas „topila“ v těch žaludečních šťávách, nebo co to bylo.
A ještě teda doporučuju poradit se znovu s doktorkou… Přeju pevné nervy a ať to brzo zmizí, ještě si živě vybavuju, jak jsem z toho byla vystreslá já.
Také jsme řešili problém, dokonce byly v nemocnici, na vyšetření, ultrazvukem měla potvrzen reflux, také jsme zvedali hlavičku, nemohla jsem jí nechat na vteřinku samotnou… a trvalo to asi do 8mi měsíců, tak to ze dne na den ustalo, ale ještě se to i po roce vracelo jednorázově. A do dnes (skoro 3 roky) se nám stane, že ještě ublinkne. Bylo to strašný, to vychrstla i celá flaška, také jsem zahušťovala nutritonem, ale stejně to pokračovalo. Pak jsme přestali zahuštovat kolem tich 8mi měsíců a mlíčko pijeme dodnes.
TED JSEM PROBREČELA uplne ma to same strka si tedka dlan do pusy a uplne slinta!!a taky se mi stava že ma u pusi takove bublinky tak ji zvednu vždycky a přejde to jojo chapu to jak to mysliš na ttu dlan!!je mi hrozně psychyka uplně v dupě!!!ted ma ještě bolesti břicha prdi a taky po mliku ji tam uplně grgla!!čím to je?kdy to zmizi??bojim se že se zhroutim kdy to přešlo u male??
taky to mam zvyšene ja ji to mliko musim zahuštovat ale jsem fakt hotova jsem an to sama jak jit ak je vždycky!!a dneska od rana neklidna večer uplne brečela dlan v pusince!!!a uple sliny i jak ji nechavam grgat tak slinta!!na co se mam zeptat doktorky byly jsme i v nemocnici tam my řekly zvyšena poloha musi odgrgavat.mliko pomalu.řeknu ti je to na opavu!! ajak kolikrat usne za 10minut se vzbudi a kuli na mě oči uplne a jak by se ji ty štavy vracely tak ji zvednu a zase si grgne mam to hodně přes den než v noci!!:-((ani ven sni nemůžu řve v kočarku a jak si ji kontrolovala v kočarku??je mi na vybuleni pořad brečím!!bojim se že se mi udusi!
![]()
taky zahuštuju nutritonem ale zda se mi že to pořad pokračuje strašně se o ni bojim!!!a moc..a pak tuhou stravu už neblinkala??je to maras ja jsem uplne na nervy!!!kdy to přejde a jak si poznala že to přešlo??a zase se vratilo?? ![]()
Ahoj Romi,měly jsme úplně stejný problém,kolikrát jsem to taky obrečela,nemohla jsem si malou vůbec pochovat,strašně zvracela už od porodnice,úplně gejzíry(narodila se 35 +5tt)Měla žloutenku,nechtěla jíst a když už se najedla taky vyzvracela 3 x tolik
Přesně jako píšou holky- podkládat vše,dobře odkrknout,nám nepomáhalo,musela po krmení ležet,nesmělo se s ní vůbec hýbat,jinak se zblila,zvracelai tři hodiny po krmení- bylo to strašné,ale tak z a ty tři měsíce to polevilo,v půlroce úplně ustalo.Teď už nezvrací
Vydrž,zlepší se to,jestli přibývá,tak to bude dobrý,pokládej jí na boček i v kočárku,ať jí to nezaskočí a neboj samo se to určitě zlepší ![]()
jo a ještě mě napadlo,že jí hodně pomohlo takové to kojenecké cvičení-tam jsme chodili právě od těch 3 měsíců!Asi posílila svalíky a začala mín blinkat ![]()
Ahoj.T mě fakt mrzí.Úplně jsem si na to živě vzpomněla.Měla jsem to u obou kluků.Ten starší ublinkával už od narození,ale spíš se tím dávil.Vyděsil mě několikrát k smrti,protože zůstával úplně mimo.Samozřejmě jsme několikrát skončili v nemocnici.Měla jsem také všechno vypodložené.A koupila jsem si monitor dechu.
Skončilo to tak po půl roce.
Ten mladší byl prvnívh 10dní po narození celkem v pohodě,ale pak,jako když mávne kouzelným proutkem,lítaly z něj gejzíry.Po všm a pořád.Taky jsme skončili v nemocnici.Měla jsem strach,aby nebyl odvodněný,ale naštěstí dobrý.
Měla jsem ho také podloženého.Zahušťovali jsme čím se dalo,ale prostě smůla.Museli jse počkat.Trvalo to taky skoro půl roku,než se úplně zabrzdil.Měli jsme nahozené všechno,pračka jela nonstop,všechno oblečení jsem měla minimálně 5krát víc,než ostatní.
Ale to je fuk.Co bychom neudělali pro své milované bobánky,že?
dRžím pěstičky,ať vám to brzy skončí.Mě hodně pomohla ta hlídací podložka-monitor.Byla jsem klidnější. ![]()
Romcidlo, u nás to přešlo asi v 5ti měsících, přibližně. Jak píšou holky, že jim mimča blinkaj mlíko, že všechno vyhodí, tak to u nás nebylo ani jednou a přitom se mi dusila žaludečníma šťávama, vždy když už měla mlíko strávený. Taky hrozně krkala. Ještě jsem si vzpoměla, že nám trochu pomohl SabSimplex.
Jinak jak ses ptala jak jsem jí hlídala… V kočárku sama nikdy nebyla (např. že by spala na balkoně) Nespustila jsem jí z očí, doslova. Bydlím s malou sama a v lehátku jsem si jí brala i do koupelny, když jsem šla do sprchy a ona zrovna nespala v postýlce, kde byl monitor dechu. Když jsem šla na wc, nezavírala jsem dveře, abych jí pořád slyšela.
Ona naštěstí když se topila, tak se jakoby snažila plakat, a díky tomu vydávala takové skřehotání, takže bych jí slyšela.
No, drž se. Já taky byla na nerv, když jsem jí musela nechat hlídat někým jiným, trnula jsem strachy, že se to stane a hlídající to nezvládne… A okolí si myslelo, že přeháním. Až pak jednou moje mamka byla u toho a málem to s ní seklo jak jí to vyděsilo.
Jeva píše:
Romcidlo, u nás to přešlo asi v 5ti měsících, přibližně. Jak píšou holky, že jim mimča blinkaj mlíko, že všechno vyhodí, tak to u nás nebylo ani jednou a přitom se mi dusila žaludečníma šťávama, vždy když už měla mlíko strávený. Taky hrozně krkala. Ještě jsem si vzpoměla, že nám trochu pomohl SabSimplex.Jinak jak ses ptala jak jsem jí hlídala… V kočárku sama nikdy nebyla (např. že by spala na balkoně) Nespustila jsem jí z očí, doslova. Bydlím s malou sama a v lehátku jsem si jí brala i do koupelny, když jsem šla do sprchy a ona zrovna nespala v postýlce, kde byl monitor dechu. Když jsem šla na wc, nezavírala jsem dveře, abych jí pořád slyšela.
No, drž se. Já taky byla na nerv, když jsem jí musela nechat hlídat někým jiným, trnula jsem strachy, že se to stane a hlídající to nezvládne… A okolí si myslelo, že přeháním. Až pak jednou moje mamka byla u toho a málem to s ní seklo jak jí to vyděsilo.
Ona naštěstí když se topila, tak se jakoby snažila plakat, a díky tomu vydávala takové skřehotání, takže bych jí slyšela.
Tak pod tohle bych se mohla podepsat- nebydlím teda sama- ale manžel je stále v práci- tak jsem ji přesně všude brala sebou!!!a všichni si taky mysleli,že přeháním- dokud to neviděli sami-přesně,pak se děsili!!!Jo Sab taky trochu pomohl!
Ahoj,nam je 15 mesicu a malej to mel reflux od narozeni do roka jeste ted si nekdy ublinkne.Mela jsem z toho tez hotova vse co jsem mu dala tak mi to vyblinkal uplne cely byli to az proudy uz jsem si snim nevedela rady a porad jsme chodili k doktorce nebo po nemocnicich.Davala jsem mu sunar taky s nutritonem a pokazde kdyz jsem ho nakrmila at uz v noci nebo pres den tak jsem ho drzela hodinu hlavickou nahoru a davala jsem ho do zvyseny polohy at v postylce tak v kocarku a bylo to o neco lepsi.Take nam to prestalo jak se rika ze dne na den ale bylo to hrozny dusil se mi,kdyz blinkal tak mu to teklo i nosankem takze se nemohl vzdy nadechnou bylo to opravdu strasny ale zvladli jsme to.Tak preju hodne stesti at to zvladnete taky ![]()
PRAVĚ ŽE mi řekly v nemocnici že ji mam krmit co tři hodiny jako krmila jsem ji před dvanactou a ted by zase měla krmit a ještě mi plive ty štavičky mame uplně to same taky mi nezvrací..ale bříško ji boli a grgla ji v tom a pak se ji ty štavy vraci taky pořad hlidam.Ale chi se zeptat mam ji krmit co 3 hodky když to pomalu ještě nestravi a mam ji zase dat stovku??pak ma křeče jako!!!tak mam počkat až si řekne sama??v noci tohle neděla nechavam ji spat a jak jsem ji dnes zbudila na mliko za ty třy hodky a něco tak to mi neděla odgrgne si a v pohodě tak proč to děla přes den je to tim co tři hodky??mam počkat až si řekne??o mliko???
![]()
Já Natálku ze začátku musela kojit dokonce po 2 hodinách, to bylo kvůli nízké váze a nepřibírání. Jak začala hezky přibírat, tak jsem jí pak kojila když si řekla, což bylo cca po těch 3 hodinách. Nejkratší interval mi doktorka doporučila 1,5 hodiny,dřív radši nedávat,potkávalo by se v žaludku nové a natrávené mlíko. Ale to bylo u kojeného dítka, nevim jak rychle tráví umělé mlíko.
Asi bych klidně ten tříhodinový interval dodržela. A taky se jí to stávalo jen přes den, v noci ne ![]()
A zkus jí koupit ty kapky SabSimplex. Už si to přesně nepamatuju,ale má nějak rozpouštět bubliny v trávicím traktu, nebo co. Nám trochu pomohl.
ahoj ja ji davam ten sabsimplex musim se domluvit z doktorkou sedi ji to lepší no budu davat interval 3 a půl hodky nebo ty 4 nebo jak si řekne no ale pořad se bojim je njaka bleda.no je to holky hrozne mam přesně to co ty ach jo bobek..asi to tak budu dělat uvidime jak přibíra na vaze nevim ted nják no..