Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj všem, chtěla jsem se zeptat, tady z příspěvků čtu, že asi každá těhulka užívá nějaké vitamíny, já neužívám teď nic, na začátku sladkovodní řasy tablety, teď sypu mořské řasy do jídla, kvůli jodu, nebo pšeničné klíčky do oves. kaše. V rozborech mi nic nechybělo, mam alergii na mlec. bilkovinu tak mleko ani mlecne vyrobky nemuzu, lekar ale rekl, ze pokud jim pestrou stravu neni potreba nic doplnovat… Tak by me zajimalo, jestli se tu najdou i nejake nastavajici maminky, ktere vitaminy neberou… Uvazuju ale o vapniku…
Nejsou. já si tedy brala tak jednou dvakrát týdně železo, to je ale spíš profesní deformace. ![]()
Příspěvek upraven 03.08.12 v 13:52
Ahoj, vitamínům absolutně nevěřím, brala jsem jen na začátku a pak jsem dobře jedla, a nic jsem nebrala. Obávám se, že ve vitamínech jsou nechutné přídavné látky, o které nestojím.
Ahoj, já jsem nikdy žádné vitamíny nebrala a mám spoustu kamarádek, které taky ne.
Evi, já jsem v prvním těhu brala jen kyselinu listovou, nyní při druhém těhu ji beru taky. Jiné vitamíny jsem neřešila, snažila jsem se o pestrou stravu. Jen jsem měla ještě předepsaný jod od dr. kvůli štítné žláze.
Neni to nutnost, vitaminy obecne slouzi jako nahrada zdroje vitaminu za stravy u lidi, kteri z nejakych duvodu (dieta, alergie) nemuzou prijmout vitaminy z klasicke stravy. Pokud to nekdo vylozene „vnucuje“, ma z toho odbytu nejaky baksis. Kamarad dela obchodaka ve farmacii a doktorum za odmenu nacpou i notebook, aby tyhle doplnky stravy propagovali
Jinak ja nebrala taky nic. Jim vsechno a nedostatek vitaminu se v organismu vesmes projevi az pri dlouhodobym nedostatku.
Tak já sice už nejsem nastávající maminka, ale jedla jsem před otěhotněním jen kyselinu listovou, pak ještě tuším první dva měsíce těhotenství, to už si nejsem jistá, jinak jsem vitamíny nejedla, pouze jsem pila mladý ječmen a syn byl zdravý a bez problémů, takže si myslím, že vitamíny nutnost nejsou, pokud jíš zdravě atd.
Mně doktorka řekla, že pokud nehodlám rodit pětikilové dítě, tak se mám na nějaké vitamíny vyprdnout…brala jsem první trimestr kys. listovou a teď před porodem železo…
Ja bych zkusila Gravimilk, cokoladovy je moc dobry, v tehotenstvi jsem to neznala a piju az ted co kojim
@Eviika taky jsem nic nebrala (s výjimkou železa, když dr. zjistil nedostatek) a všechny děti v pořádku. Na umělý vitamíny nevěřím.
Taky sem nic nebrala, jen tu kyselinu listovou, ta je důležitá pro to mimčo, snižuje vznik VVV, brala jsem jí 1.trim
Samozřejmě, že nejsou, jediný prokázaný význam má listovka během prvního trimestru, stojí pár korun. A v tomhle období, kdy všude dozrávaj tuny nádhernýho ovoce a čerstvý zeleniny, mi přijde raději místo toho zobnout umělou tabletu jako totální zhůvěřilost. Pokud nemá těhotná prokázanej nedostatek čehokoliv nebo vše, co pozře, okamžitě komplet nevyzvrací. Nebrala jsem nic, těhotenství bylo pohodové, dítko se narodilo zcela zdravé a v termínu a ani moje tělesná schránka nijak neutrpěla.
Já tedy brala Calibrum Baby Plan, a pak Calibrum mami, ale to od den. A pak železo, pač trpím na chudokrevnost. A taky magnézium.
Doktor mi taky říkal, že po vitamínových tabletách může být velké dítě.
Kluk měl 3,5 kg.
Asi nutné nejsou - určitě ne pro ženu, která nemá potíže. Já je brát musím, potřebuju velké množství listovky ve štěpené formě. Pro některé to může být taková ta berlička, že pro dítě dělají opravdu vše co můžou a jsou na tom tak psychicky lépe. V tom mi to taky pomohlo. Neublíží. četla jsme, že to o velkých dětech jsou jen domněnky a není to nijak prokázané, jeden doktor to říká druhý, že to je blbost…
@Eviika Nutností nejsou, pokud ti doktor nezjistil z krve deficit nějakého minerálu (vitamíny stejně zjistit neumí). Ale pomůžeš tím farmaceutickému průmyslu a lékárnám zvýšit zisky - takže je to vlastně taková charita ![]()
No.. Já osobně jsem v minulém těhotenství nebrala nic a tenkrát mi i sestry u gynekologa při vážení řekly, že ty multivitamínové preparáty docílí akorát jediné - zhoršují těhotenské nevolnosti.. ![]()
Teď kojím a zároveň jsem znovu těhotná - doktor mi nařídil železo, ale na můj dotaz, proč, mi už uspokojivou odpověď nedal, takže na to taky házím bobek, zpočátku jsem jedla kyselinu listovou, ale tu už taky ne. Poctivě piju zelený ječmen, objednala jsem Chlorellu a doma zasypávám jídlo mletými řasami. Takže jod, železo a další věci budu mít v cajku..
Vápník bych vůbec neřešila - je ve všem, co jíš a upřímně - ještě jsem člověka s nedostatkem vápníku neviděla (krom důchodců, u nichž je to způsobeno špatným vstřebáváním, nikoli nedostatkem). ![]()