Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Holky prosím o radu, jsem poprvé těhotná a aktuálně začínám 18tt. Zatím celé těhotenství naštěstí probíhá v pořádku, ale asi před týdnem jsem poprvé ucítila zvláštní pocit v podbříšku, jakoby mi tam z ničeho nic vypoukla boule velká asi jako větší mandarinka
Docela mě to polekalo ale nebylo to bolestivé, spíš příjemný pocit, jakože už cítím pohyby. Když jsem pak ale hledala na netu nebo se ptala známých zda jsou toto pohyby miminka tak jsem nikde nic podobného nenašla
Od toho prvního zážitku se mi tato mandarinka objevuje častěji, nejvíce aktivní bývá dopoledne, za den ji cítím asi tak maximálně 10×
Neměla jste prosím některá něco takového podobného? Na další vyšetření jdu až za 14 dnů.
Buď ráda že ty pohyby cítíš tak brzy.
Já jsem vyšší tt než ty a mám miminko asi docela líné probudí ji leda tak sladké ![]()
@Borumalka píše:
Holky prosím o radu, jsem poprvé těhotná a aktuálně začínám 18tt. Zatím celé těhotenství naštěstí probíhá v pořádku, ale asi před týdnem jsem poprvé ucítila zvláštní pocit v podbříšku, jakoby mi tam z ničeho nic vypoukla boule velká asi jako větší mandarinkaDocela mě to polekalo ale nebylo to bolestivé, spíš příjemný pocit, jakože už cítím pohyby. Když jsem pak ale hledala na netu nebo se ptala známých zda jsou toto pohyby miminka tak jsem nikde nic podobného nenašla
Od toho prvního zážitku se mi tato mandarinka objevuje častěji, nejvíce aktivní bývá dopoledne, za den ji cítím asi tak maximálně 10×
Neměla jste prosím některá něco takového podobného? Na další vyšetření jdu až za 14 dnů.
Jakože to jde i vidět a máš tam bouli?
Já když jsem teda začala cítí pohyby tak to na začátku bylo spíš takový jako lechtání, bublinky v břiše apod. Ty větší pohyby byly až později.
@JancaS84 vidět to není ale cítím to a když si na to místo pak sáhnu tak jde cítit i pohmatem, cítil ji i přítel když mi dal ruku na břicho. Vždycky zůstane tak 10 vteřin a pak je zase pryč. A cítím ji pokaždé na jiném místě v podbříšku
Právě to mi říkal každý že je to spíš jako šimrání nebo bublinky. A podotýkám že nejsem ani žádná vychrtlinka, spíš oplácanější a bříško se mi teprve začíná pomalu ukazovat.
Ja jsem teda prvni pohyby citila jako takove tukani zevnitr, na urovni lemu od kalhotek v tomto tydnu. Nic se mi nevyboulilo, to prislo az o dost pozdeji. Ale muze byt, treba ma miminko dlouhe nohy a protahuje si je ![]()
@karkuš píše:
Ja jsem teda prvni pohyby citila jako takove tukani zevnitr, na urovni lemu od kalhotek v tomto tydnu. Nic se mi nevyboulilo, to prislo az o dost pozdeji. Ale muze byt, treba ma miminko dlouhe nohy a protahuje si je
No opravdu bych to popsala jako když se na chvíli mimčo natlačí na jedno místo a pak si zase odplave
Ale dle UZ není veliké a vlastně ani nemá být po kom ![]()
@Borumalka píše:
@JancaS84 vidět to není ale cítím to a když si na to místo pak sáhnu tak jde cítit i pohmatem, cítil ji i přítel když mi dal ruku na břicho. Vždycky zůstane tak 10 vteřin a pak je zase pryč. A cítím ji pokaždé na jiném místě v podbříškuPrávě to mi říkal každý že je to spíš jako šimrání nebo bublinky. A podotýkám že nejsem ani žádná vychrtlinka, spíš oplácanější a bříško se mi teprve začíná pomalu ukazovat.
Není to spíš tvrdnutí dělohy?
@Borumalka jo, muže byt. Já prvního cítila pohyby nějaký 18tt a manžel až nějak 22-23. Druhé 16tt a triletak cítil přes ruku a byly viditelné už v 18tt a to jsem tlusta nad 100 kg. Holka je peknej rarach ![]()
Ty první pohyby jsem také měla cca 17+. Ale jak píší ostatní, byly to „bublinky“ v dolní části břicha. Šimrání. Mě to přišlo, jak kdybych měla v břiše nějaké rybičky, které tam plavou a doráží a ťukají na tu břišní stěnu ![]()
V tomto týdnu má dítě cca 200g. Velikost papriky (od hlavy k patě cca 14-16cm) - píší chytré servery. Ono se to různě liší.
Napadlo mě totéž, co ivašot… tvrdnutí dělohy. Měla jsem ho už asi od 20tt, a protože jsem neměla skoro žádné břicho, bylo to jako, když vyskočí zaoblená boule.
Ale možná ti tam metá kozelce, že se ti vyboulí taková boule… ![]()
Pohyby jsou spíš jako ťuknutí uvnitř břicha, tvá mandarinka nevím, co je ![]()
@Mutlice píše:
Ty první pohyby jsem také měla cca 17+. Ale jak píší ostatní, byly to „bublinky“ v dolní části břicha. Šimrání. Mě to přišlo, jak kdybych měla v břiše nějaké rybičky, které tam plavou a doráží a ťukají na tu břišní stěnu
V tomto týdnu má dítě cca 200g. Velikost papriky (od hlavy k patě cca 14-16cm) - píší chytré servery. Ono se to různě liší.
Napadlo mě totéž, co ivašot… tvrdnutí dělohy. Měla jsem ho už asi od 20tt, a protože jsem neměla skoro žádné břicho, bylo to jako, když vyskočí zaoblená boule.
Ale možná ti tam metá kozelce, že se ti vyboulí taková boule…
No jako našla jsem si něco o tom tvrdnutí dělohy a docela by to i odpovídalo ![]()
Akorát to prý je jako když se samovolně stáhnou svaly na břiše a to takhle nemám, jen se objeví na pár vteřin ta boule. A stávalo se ti to i když si neměla žádnou fyzickou námahu? Děje se mi to třeba i večer když ležím v klidu u televize.
@Borumalka píše:
No jako našla jsem si něco o tom tvrdnutí dělohy a docela by to i odpovídalo
Akorát to prý je jako když se samovolně stáhnou svaly na břiše a to takhle nemám, jen se objeví na pár vteřin ta boule. A stávalo se ti to i když si neměla žádnou fyzickou námahu? Děje se mi to třeba i večer když ležím v klidu u televize.
Nic necitis, kdyz se ta boule objevi? Tohle byl takovy stah svalu jakoby, ale celkem jemne bezbolestne. Me tvrdlo bricho porad, fakt casto. Nemuselo to byt po namaze. Nejak v tom tretim trimestru jsem dostala horcik, ktery jsem brala dlouhodobe. Jinak rodila jsem v terminu. Treba jsou to u tebe pohyby. Nevim ![]()
@Mutlice píše:
Nic necitis, kdyz se ta boule objevi? Tohle byl takovy stah svalu jakoby, ale celkem jemne bezbolestne. Me tvrdlo bricho porad, fakt casto. Nemuselo to byt po namaze. Nejak v tom tretim trimestru jsem dostala horcik, ktery jsem brala dlouhodobe. Jinak rodila jsem v terminu. Treba jsou to u tebe pohyby. Nevim
No právě že mi to nepřijde jako stah svalů, těžko to popsat
Prostě mám najednou něco navíc pod kalhotama
jako by mi někdo pěstí zevnitř zatlačil do břicha směrem ven, bez bolesti. Jen to chvíli tlačí a pak zmizne. Někdy víc nalevo, někdy uprostřed, pak zase napravo. No budu se muset poptat doktora.
Dcera mi taky delala boule od cca 17tt, mám dokonce natočeno na videu
A je to čím dál větší divoška ![]()