Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky.
Jsem na konci druhého měsíce a mám stále svých 60 kg. Moje mamka celej život hubeňour, babi jakbysmet. Nyní má mamka kolem 50 kg…před náma dětma měla taky těch 60…jenže babi přibrala u obou dětí 22 kg a mamka skoro 30 u všech třech děti (30 u mě, 25 brácha,25 ségra).
Jsem aktivbi sportovec. Běhám závodně. Samozřejmě v tehu nebudu závodit ale cvičím, plavu, hybu se…
Otázky zní…do jaké míry jde o ziv. Styl a jako roli hrají geny??? Priberu stejně jak mamka a babi?
Ony obě tvrdí z jedly normálně. Nesportovaly ale byly dost aktivní…mamka s náma běhala z práce do práce… Po porodu se hned vrátily na původní váhu.
Vidíte u vás nějakou linii nebo jste měly tehu odlišné od svých mamek? Díky za zkusenosit
@den93 na moji máme bys těhotenství nepoznala, já její těhotenské oblečení neoblékala ani v 18. Já nabrala 30 kg, 25 kg.. ale zase to šlo všechno strašně rychle dolů
. Vesměs jsem navíc zhubla mnohem víc, než jsem nabrala
takže asi tak.. teď už jsem. stara koza, je mi přes 40, mrnave je z týdnů a já jsem na původní váze
tentokrát jsem přibrala jen 15 kg
takže pokaždé jinak, s matkou to nemá nic společného
stačí zdržovat blbě vodu a váha letí nahoru
Ne nemám to jako mamka a babi měla celozivotne jinou postavu než já, tak tam nevím. Mamka byla mlada oplacana, v těhotenství přibrala 16kg a po porodu zhubla na 50kg. Já u každého dítěte jinak, u prvního sem nenabrala skoro nic, rodila sem s 63kg, po porodu hned na své váze, u třetí už sem nabrala 20 kilo, to slo dolu hur, ale po roce už sem na nižší váze, než sem byla před dětmi. Když to tak vezmu, tak čím vic sem nabrala, tím víc sem pak shodila během kojení.
Tak pokud se po porodu hned vrátily na původní váhu, tak pravděpodobně přibírání způsobilo jen zadržování vody, ne tuk. Tak to neřeš, pokud budeš v těhotenství jíst normálně, 30 kg tuku určitě nepřibereš.
Příspěvek upraven 02.05.23 v 20:26
Já to mám stejně jako mamka s babičkou. Nebyly jsme tlusté. Máma prý přibrala 8 kg, když šla po porodu domů, byla lehčí o 10 kg. Já šla k porodu s 11 navrch.
Já měla ještě ve 3. měsíci svých 60 kg (při výšce 181)…. Rodila jsem s +30 ![]()
Druhé dítě - to samé: +30 ![]()
Máma byla taky hubena a taky nabirala v těhotenství hodně.
Měla jsem v tom těhotenství pocit, ze je úplně jedno, co delam, ty kila tam přibudou snad ikdybych hladověla
@den93 ano. Já taky 3 děti a pokaždé skoro 30kg…a to jsem se hlidala
máma taky cca 25kg… dolů to šlo ale úplně samo ne
zrovna hubnu potřetí. Mám 61kg…
Babička dala nahoru 30 u všech svých dětí.
Máma nevím.
Já, mám stejně jako babička a pár dalších lidí z rodiny sklony k obezitě. Přibrala jsem 10 a z porodnice jsem odcházela mínus 11,5. Bez diety, bez hlídání akorad jsem nebyla schopná sníst celou porci najednou.
Myslím, že tělo ví kolik si může dovolit.
Kamarádka dala 20 a dolů to šlo až po 3 letech. Bude nejspíš záležet na konkrétním metabolismu.
Já jsem normálně štíhlejší, 58/175. S prvním ditkem jsem přibrala 17 kg, s druhým skoro 30
a se třetím jsem si z paniky skoro hned s pozitivním testem nasadila cukrovkovou dietu a přibrala asi jen 15
i jsem to celkem rychle shodila, mám akorát kojicich 5 kg navíc jako u prvniho, ale ty půjdou dolu až tak po roce malyho samy
po druhem dítku jsem měla 10 kg navíc asi rok, to už mi přišlo dost, ze jsem s tím třetím tehotenstvim měla nějakou potřebu s tím něco dělat. No celkem se povedlo. Na kurz se mnou chodily holky, co byly fakt hubene i před porodem, což teda nechapu. Kamarádka taky přibrala asi jen 8 kg s prvním ditkem. Ale tak co se dá dělat, to jsem udělala a efekt to rozhodne mělo, no a zbytek už je asi věc genetiky ![]()
Tak mamka přibrala v každém těhotenství dost a nikdy to neshodila, řádově to bylo snad 10kg, no a tři těhotenství dohromady. Zůstala na 90kg. Já otěhotněla s 65kg a s 65kg taky rodila, ale tam bylo více proměnných v mým těhotenství - nevolnosti a GDM, což se zas vyhlo mamce víceméně. Každý jsme jiný. A 30kg jak už tu bylo řečeno je podle mě jen voda
Asi se to nedá s určitostí říct. Mamka byla hubená a v těhotenství přibrala a už nezhubla.
Já jsem přirozeně hubená opravdu hodně (47kg/171cm).
V prvním těhotenství jsem nepřibírala vůbec až na konci jsem se hrozně zavodnila až na 63 kg téměř ze dne na den. Týden po císaři jsem byla na původní váze. Moje tělo tuky neukládá. Podle toho bych se asi odrazila než podle váhy rodičů a babiček ![]()
Z části to ovlivnis (právě tou stravou a pohybem) a z části ne (třeba zadržování vody).
Pozitivní na tom je, že pokud pribiras kvůli tehu (rozumejbtreba právě to zavodneni), tak to po porodu samo odejde a rychle. Já jsem během 2 týdnu od porodu zhubla asi 4kg (a to jsem šla z porodnice se svojí původní vahou) a opravdu jsem cítila, že se odvodnuji, prostě voda šla pryč (z rukou, nohou…). Pokud někdo přibira a opravdu vidíš, že jen leží doma a cpe se chipsami (a svádí to na tehu chutě) pak opravdu může přibrat a dolů to jde hůře…
Moje rada: jist zdrave, hýbat se, chovat se „jako normalne“ a víc neřešit ![]()
Ja to taky řešila, sportovní typ, zdravá strava a nechtěla jsem moc přibrat. Nevím co mamka ale sestra byla jak vzducholoď.
No ja tak hrozně nevypadala ale i tak přes 30kg nahoře. Šlo to hrozně rychle a většinou voda a s tim se neudělá nic. Ale… po porodu 20kg dole a stále to padá pred očima. Takže bych se nestresovala. Jen ta kůže je jak velkej skafandr ![]()
Já jsem se prvních 6 měsíců držela a 25kilo nahore,7.měsíc jsem se na to vykaslala, dalších par kg nahore a pak jsem rodila, takže nevim jak by to bylo nakonec. Před tehotenstvim jsem měla 56kg na 172cm. Porad se me polovina nabrane váhy drzi.
Mama i babička taky těch 25-30 nahore měly. Mama už pak oplacana zůstala.
Ale ty jsi sportovec, mas ten navyk se hýbat, takže bych se úplně nestresovala.
Mamka nabrala v tehotenstvi 25 a skoro 30kg. Ja jsem nabrala asi 6 kg a do konce 6nedeli jsem mela jeste o dalsich 6 kg mene nez byla moje ‚startovaci‘ vaha. Nijak jsem se v tehotenstvi neomezovala, ale nemohla jsem ani citit smazene a po mase mi bylo casto spatne, takze jsem se futrovala ovocem a zeleninou a obecne jsem jedla spise zdrave, ale rozhodne ne prvoplanove ‚dietne‘ - mohla jsem se utlouct po tatarce a slehacce
takze je to podle me los do loterie a uvidis..