Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj. Vím, že je ještě brzy, ale třeba se najde někdo, kdo to také řeší a nebo už řešil. Syn teď mu bylo pět. Správně by měl jít za rok do školy. Já jsem byla přesvědčena o odkladu, ale teď nevím..bude ve třídě předškoláku, kteří se budou na školu připravovat a jeho kamarádi do školy jsou jsou o půl roku starší. On sám o škole už mluví a já nevím. Jo ještě máme čas, ale tak jsem to chtěla jen tak s někým probrat. Třeba se někdo najde
Sestra má dneska narozeniny a nastupovala normálně v 6 letech do první třídy, je to necelých 20 let… táta je koncem září a první měsíc první třídy mu bylo pět, nicméně mi příjde že je trend odkládat, takže spolužáci by mohli být někteří až o dva roky starší, což by mohla být drobná nevýhoda… a pak si zkrátí mládí na VŠ…
K zapisu se chodi v lednu, unoru. Tak to ted neres, mas casu dost, uvidis.
@marieondatra v ČR je první třída velmi náročná. Zvláště pro kluky. Můžeš si nechat udělat test školní zralosti u psycholožky. Ten napoví. Ale určitě bych nic neuspěchávala!
JJ už to čtu že teď mu bylo 5, takže předpokládám je srpnový. No teď je ještě brzy to rozhodovat, děti udělají hodně velký pokrok během půl roku, každopádně se o tom poraďte s jeho učitelkami ve školce a pokud ony doporučí odklad, tak stejně absolvujete ještě pedagogicko psychologickou poradnu a dalšího odborníka, tak na to rozhodnutí nebudete sama. K zápisu sice půjdete v lednu, ale na konečné rozhodnutí máte čas do května. PPP vás stejně objedná až tak na duben, aby to bylo co nejpozději před případným nástupem do ZŠ a posoudil se aktuální stav.
Já si uvědomuji dostatek času. A k tomu moji děsnou povahu -nerozhodnost. A tatínek ten se rozhodne až podle mě
@marieondatra k zápisu musí tak jako tak a času je dost. Ona to s vámi určitě probere učitelka v MŠ, uvidíš, jak se projeví u zápisu, když bude nejistota, pošlou vás do PPP a tam se rozhodnou, pokud odklad nedoporučí, tak stejně musí.
Taky to budu časem řešit a prostě počkám a uvidím. Pokud je dítě šikovné, tak není důvod ho držet ve školce o rok déle.
@marieondatra Já se synem šla taky k zápisu v 5 ti a půl letech
Syn se narodil 11.7.a taky jsem nevěděla, zda se rozhodnout pro odklad.Zkus to probrat s učitelkou ve školce, přeci jen je s malým v kontaktu celý den a vidi, jak je na tom
My nakonec odklad nedali, syn je ve třídě z kluků nejmenší a ze třídy nejspíš i nejmladší. Jsou tam odkladový deti i o rok a vic starší, ale máme za sebou první třídu, syn mel samé jedničky a i já vidim, že ten další rok ve školce by byl už zbytečný.
Příspěvek upraven 17.08.15 v 18:10
Jinak moje straší dcera je srpnová, a mohla jít do školy v 6letech, tedy měsíc po narozeninách a já ji dla o rok později, nelituju.
@marieondatra dceru mám červencovou. Řešila jsem, jestli jí dát odklad, aby šla do školy ne čerstvě v 6-ti letech, ale až v 7-mi. Psycholožka mi řekla, že je velice šikovná, nemá žádné dys- a že ji táhnou starší sourozenci, že to je na mně, ale že by školu zvládla dobře.
Ale v 5. třídě to bylo velké mínus, když děti i o 2 roky starší dělaly přijímačky na gymnázium. Proti přetlaku dětí a o tolik starších neměla moc šanci. Kdybych se mohla znovu rozhodnout, do školy jí dám až v 7-mi, protože se narodila v červenci.
K zápisu budete muset jít tak jako tak, takže vydrž a uvidíš. Ale pokud by nebyl vyloženě důvod pro odklad, tak by byla škoda ho rozdělit od těch, se kterými se do školy chystá jít a zjevně se na to asi i těší, jestli o tom už teď mluví ![]()
K zápisu musí a pak uvidíte.
Já jsem koncem června a šla jsem v 6 do školy. Ale byla jsem tam nejmladší, nejmenší, nic moc. Všichni narození od července dál šli až další rok.
Můj syn je v květnu, odklad bude mít na 99% kvůli nesoustredenosti a špatné řeči. Vůbec mi to nevadí, květen je na konci škol. roku, půjde v 7 a čtvrt.
Do ledna času dost a pak uvidíte.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.