K zápisu v pěti a půl - řeší to někdo?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
326
22.10.15 21:22
@Eveelin píše:
@benetka každý je jiný. Ale pro moji dceru by bylo lepší jít o rok později.Za tebe byla osmiletá gymnázia?

Tak dcerka musi byt sikovna kdyz se dostala na gymnazium. Ja jsem reagovala na to ze je cervencova a ja take a sla jsem normalne od zari do skoly.Ja chodila na klasickou zakladku a ano byla jeste jen 8 leta skolni dochazka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1705
22.10.15 22:50

Děkuji moc všem za reakce a hlavně upřesnění infa ohledně odkladu versus předčasný nástup ;), asi zkusím napsat do té PPP a uvidím, jaký budou mít názor tam a ještě to proberu ve školce, ale je to takový divný pocit, člověk chce pro ty děti to nejlepší a přitom v tomhle potom se těžko hledá pravá míra, i když ono v čem životě se dobře hledá na druhou stranu :mrgreen:… hlavně tedy ředitelka mluvila údajně i o potvrzení ne jenom z PPM, ale o vícero podle toho co říkal manžel, tak leda, že by byla nějaká změna, budu muset pozjišťovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
138
26.10.15 09:05
@Lama Lama píše:
nic. ale pocitaj s tim, ze spoustu rodicu odradi velky pocet deti a prikloni se xobrovolne k odkladu.

A jak to mohou rozhodnout rodiče? Momentálně mě a syna čeká zápis-přelom leden, únor a když jsme byli na 5 leté prohlídce, naše dětská dr. mě na to upozornila, pokud bych chtěla odklad-jediný, kdo odklad může doporučit a je NADŘÍZEN tomu, co rozhodne škola je-psychologickopedag. poradna-to je jediný „orgán“, který můžei přes rozhodnutí o přijetí dát odklad. to tam jako přijdu a řeknu, že kvůli tomu, že není místo ve škole mi mají napsat, že syn potřebuje odklad a oni to udělají??? napíší že je syn nezralý???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81481
26.10.15 09:45
@vonkova.v píše:
A jak to mohou rozhodnout rodiče? Momentálně mě a syna čeká zápis-přelom leden, únor a když jsme byli na 5 leté prohlídce, naše dětská dr. mě na to upozornila, pokud bych chtěla odklad-jediný, kdo odklad může doporučit a je NADŘÍZEN tomu, co rozhodne škola je-psychologickopedag. poradna-to je jediný „orgán“, který můžei přes rozhodnutí o přijetí dát odklad. to tam jako přijdu a řeknu, že kvůli tomu, že není místo ve škole mi mají napsat, že syn potřebuje odklad a oni to udělají??? napíší že je syn nezralý???

vsichni vime, ze jsou ppp vice a jine mene naklonene odkladum. navic ppp jiste da i na nazor rodicu. neexistuje jedno jednoznacne kriterium k odkladu.je jich spousty, drobne niance. nekdo da vic duraz na logopedii, jiny na soustredeni, nekdo na tnalosti nebo socialni zrralost. jeden dojde k zaveru, ze sice neco neni idealni, ale je to povahou ditete a casem nelze ocekavat velkou zmenu. nekdo zas ten cas vidi jako dulezity faktor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
KackaDoup
26.10.15 10:01

@vonkova.v ja mam paradniho pediatra, kdyz zadost posuzoval rekl dyt ho nechte zit :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
346
26.10.15 10:38

*

Mně bylo řečeno, že o odkladu rozhodne SPC ve spolupráci s pediatrem.

Zápis bude v 5 letech a 5 měsících věku.

Nutno dodat, že u nás ta spolupráce se SPC je díky nerovnoměrnému vývoji, tedy diagnóze vývojová dysfázie.

Když si ovšem představím starší dcerku, která zápis absolvovala ve svých 5 letech a 8 měsících, tak i kdyby se narodila o pár měsíců později, do školy bych ji v jejích čerstvých 6 letech bez obav dala.

Tohle je hrozně individuální a myslím že ty PPP nějaké své metody a testy jak tu školní zralost ověřit mají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
KackaDoup
26.10.15 10:49

@Žirafa22 jiste ze maji a oni to rozhodnou…jinak holky se s klukama vetsinou nedaji vubec srovnavat.Muj syn je stastny v nultem rocniku, udelali jsme moc dobre… :palec:

• Citovat
  • Upravit
346
26.10.15 10:54

*

Já si s tím hodně lámala hlavu už někdy v roce věku dcerky - narozena 29.8.

A ono se to tak nějak vyvrbilo samo tím, že má ten problém.

Takže my teď tak akorát řešíme zda na zápis do speciálky či do „normální“ školky s indiv. plánem :-))

Stačilo aby v tom břiše počkala o týden déle tak jak měla :-)))

A jinak myslím, že odborník co zde v poradně radí, tak obecně razí názor, že pokud je to takové na hraně, tedy zda do školy či odklad, tak spíš radí ten odklad. Dítě o nic nepřijde.

Nutno podotknout, že zde a snad ještě v Německu je to až skoro rarita, nikde jinde snad ty odklady tak moc běžné nejsou… aspoň nemají rodiče dilema… 8o 8o 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
138
26.10.15 12:13
@Lama Lama píše:
vsichni vime, ze jsou ppp vice a jine mene naklonene odkladum. navic ppp jiste da i na nazor rodicu. neexistuje jedno jednoznacne kriterium k odkladu.je jich spousty, drobne niance. nekdo da vic duraz na logopedii, jiny na soustredeni, nekdo na tnalosti nebo socialni zrralost. jeden dojde k zaveru, ze sice neco neni idealni, ale je to povahou ditete a casem nelze ocekavat velkou zmenu. nekdo zas ten cas vidi jako dulezity faktor.

Myslela jsem tím, že PPP se řeší až po zápisu…pokud u zápisu řeknou ano, pak přeci není co řešit, tedy pokud rodič nemá pochyby-to je to, nač mě upozorňovala dětská dr.. Pokud ale škola řekne ano, ale je málo míst a hodně dětí, dejte raději odklad, není to o tom, že já jako rodič mám pochyby a potřebu řešit zda na to dítě má nebo ne nehledě na to, že PPP může říci že je vše v pořádku. to mám jako PPP navádět, aby napsali opak? U nás se větší množství žáků řeší tak, že si škola musí u ministerstva požádat o výjimku a hádám že to platí i u ostatních škol, takže je to spíše o jejich „organizaci“.Ano, asi není příjemné když je hodně dětí ve třídě…ale příjemné není ani to, dát dítě na rok do školky když víte, že připravené je a že na to má. U mého syna váhám, je chytrý, ale je to prostě chlap, raději než tužku do ruky si kope s míčem nebo řádí na trampolíně, nemá rád změny, má rád děti a školou končí dětství, od okamžiku, kdy vstoupí do první třídy ho čeká už jen práce a tak si říkám proč neprodloužit dětství…na druhou stranu písmenka pozná už od 4 let a čísla do 100 také(chtěl sám)zda není škoda čekat další rok, ve školce se mnoho nového nenaučí..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
138
26.10.15 12:20

dodatek

Navíc takovýhle přístup by se mi nelíbil, opravdu mám zájem dát dítě do školy, kde o něj nestojí? Ano, je fajn dát ho co nejblíže bydlišti nebo nejvýhodněji pro rodiče, ale také je možnost to vydržet cca rok-vozit tam, kde dítko vezmou a zkusit přestoupit. V případě že jejich nátlaku neustoupíte, tak Vám změní rozhodnutí z přijat na nepřijat??? Jsem si jistá, že by šlo i prozkoumat proč Vás nevzali, stejně jako je to u zápisu do MŠ má rodič možnost se odvolat a to na příslušný kraj kterému by to měli řádně zdůvodnit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81481
26.10.15 12:31
@vonkova.v píše:
Navíc takovýhle přístup by se mi nelíbil, opravdu mám zájem dát dítě do školy, kde o něj nestojí? Ano, je fajn dát ho co nejblíže bydlišti nebo nejvýhodněji pro rodiče, ale také je možnost to vydržet cca rok-vozit tam, kde dítko vezmou a zkusit přestoupit. V případě že jejich nátlaku neustoupíte, tak Vám změní rozhodnutí z přijat na nepřijat??? Jsem si jistá, že by šlo i prozkoumat proč Vás nevzali, stejně jako je to u zápisu do MŠ má rodič možnost se odvolat a to na příslušný kraj kterému by to měli řádně zdůvodnit.

ale ja netvrdim, ze je to spravne. jen ze to tak proste je.samo nepresvedci rodice nadaneho ditete. ale vahave strelce popostrci snadno.
a k tomu jestli chci, aby dite do takove skoly chodilo? nechci. bohuzel mame jedinou spadovou skolu. a v okolnich skolach je natresk stejne jakov nasi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17124
26.10.15 13:21

Synovi bude v červenci 2016 také 6 let a přikláním se k odkladu. Dřív jsem tento trend nechápala a dcery ač letní, šly do školy v 6 letech.Ted už uvažuji jinak.Byl by nejspíš nejmladší ve třídě, navíc je drobný-a už tím by byl oproti spolužákům v nevýhodě. Navíc mi přijde, že je ještě dost hravý a nezralý na delší soustředění. Pediatrička a nyní i logopedička(trénujem ř-ostatní písmenka umí) se také přiklánějí k odkladu ze stejných důvodů jako já. I když mi stále opakují, že v lednu u zápisu může být vše jinak. Tak uvidíme. Zatím zkouším se synem úkoly pro předškoláky-příprava k zápisu a baví ho to. Kreslit ovšem vůbec nechce :lol: Ani se naučit napsat prosté Ríša :zed:
A narvané školy jsou ted všude, tak to mě celkem děsí, aby ho v té naší 5 minut od domu vzali-i kdyby až o rok později… :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
KackaDoup
26.10.15 14:12
@ddinna píše:
Synovi bude v červenci 2016 také 6 let a přikláním se k odkladu. Dřív jsem tento trend nechápala a dcery ač letní, šly do školy v 6 letech.Ted už uvažuji jinak.Byl by nejspíš nejmladší ve třídě, navíc je drobný-a už tím by byl oproti spolužákům v nevýhodě. Navíc mi přijde, že je ještě dost hravý a nezralý na delší soustředění. Pediatrička a nyní i logopedička(trénujem ř-ostatní písmenka umí) se také přiklánějí k odkladu ze stejných důvodů jako já. I když mi stále opakují, že v lednu u zápisu může být vše jinak. Tak uvidíme. Zatím zkouším se synem úkoly pro předškoláky-příprava k zápisu a baví ho to. Kreslit ovšem vůbec nechce :lol: Ani se naučit napsat prosté Ríša :zed:
A narvané školy jsou ted všude, tak to mě celkem děsí, aby ho v té naší 5 minut od domu vzali-i kdyby až o rok později… :?

doporucji nulty rocnik, je to proste paradni vec.

• Citovat
  • Upravit
30419
26.10.15 14:35

@vonkova.v Škola vám neřekne, že je málo míst, ať dáte odklad. Spádová škola vám zajistí místo v jiné, pokud by sama měla plnou kapacitu. PPP bezdůvodně odklad nedá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
26.10.15 15:08

@hanka.br. Jestli se můžu zeptat, jaké máte vy pedagogové zkušenosti s odklady/neodklady u dětí (hlavně kluků) narozených o prázdninách? Jak se k tomu stavíte? Myslím tím obecně, je mi jasné, že je to u každého dítěte individuální, ale nějaká tendence asi bude. Ptám se proto, že mám syna narozeného 31.8., zatím u něj samozřejmě nic neřeším, jsou mu dva měsíce :), ale chtěla jsem se zeptat, jaký na to máte pohled, když už tady jede tahle diskuze. Já mám osobní zkušenost jen s jedním spolužákem ze ZŠ a gymplu, který šel do první třídy v 5 letech a 11 měsících a byl úplně v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin