Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Eveelin píše:
@benetka každý je jiný. Ale pro moji dceru by bylo lepší jít o rok později.Za tebe byla osmiletá gymnázia?
Tak dcerka musi byt sikovna kdyz se dostala na gymnazium. Ja jsem reagovala na to ze je cervencova a ja take a sla jsem normalne od zari do skoly.Ja chodila na klasickou zakladku a ano byla jeste jen 8 leta skolni dochazka.
Děkuji moc všem za reakce a hlavně upřesnění infa ohledně odkladu versus předčasný nástup
, asi zkusím napsat do té PPP a uvidím, jaký budou mít názor tam a ještě to proberu ve školce, ale je to takový divný pocit, člověk chce pro ty děti to nejlepší a přitom v tomhle potom se těžko hledá pravá míra, i když ono v čem životě se dobře hledá na druhou stranu
… hlavně tedy ředitelka mluvila údajně i o potvrzení ne jenom z PPM, ale o vícero podle toho co říkal manžel, tak leda, že by byla nějaká změna, budu muset pozjišťovat.
@Lama Lama píše:
nic. ale pocitaj s tim, ze spoustu rodicu odradi velky pocet deti a prikloni se xobrovolne k odkladu.
A jak to mohou rozhodnout rodiče? Momentálně mě a syna čeká zápis-přelom leden, únor a když jsme byli na 5 leté prohlídce, naše dětská dr. mě na to upozornila, pokud bych chtěla odklad-jediný, kdo odklad může doporučit a je NADŘÍZEN tomu, co rozhodne škola je-psychologickopedag. poradna-to je jediný „orgán“, který můžei přes rozhodnutí o přijetí dát odklad. to tam jako přijdu a řeknu, že kvůli tomu, že není místo ve škole mi mají napsat, že syn potřebuje odklad a oni to udělají??? napíší že je syn nezralý???
@vonkova.v píše:
A jak to mohou rozhodnout rodiče? Momentálně mě a syna čeká zápis-přelom leden, únor a když jsme byli na 5 leté prohlídce, naše dětská dr. mě na to upozornila, pokud bych chtěla odklad-jediný, kdo odklad může doporučit a je NADŘÍZEN tomu, co rozhodne škola je-psychologickopedag. poradna-to je jediný „orgán“, který můžei přes rozhodnutí o přijetí dát odklad. to tam jako přijdu a řeknu, že kvůli tomu, že není místo ve škole mi mají napsat, že syn potřebuje odklad a oni to udělají??? napíší že je syn nezralý???
vsichni vime, ze jsou ppp vice a jine mene naklonene odkladum. navic ppp jiste da i na nazor rodicu. neexistuje jedno jednoznacne kriterium k odkladu.je jich spousty, drobne niance. nekdo da vic duraz na logopedii, jiny na soustredeni, nekdo na tnalosti nebo socialni zrralost. jeden dojde k zaveru, ze sice neco neni idealni, ale je to povahou ditete a casem nelze ocekavat velkou zmenu. nekdo zas ten cas vidi jako dulezity faktor.
@vonkova.v ja mam paradniho pediatra, kdyz zadost posuzoval rekl dyt ho nechte zit ![]()
Mně bylo řečeno, že o odkladu rozhodne SPC ve spolupráci s pediatrem.
Zápis bude v 5 letech a 5 měsících věku.
Nutno dodat, že u nás ta spolupráce se SPC je díky nerovnoměrnému vývoji, tedy diagnóze vývojová dysfázie.
Když si ovšem představím starší dcerku, která zápis absolvovala ve svých 5 letech a 8 měsících, tak i kdyby se narodila o pár měsíců později, do školy bych ji v jejích čerstvých 6 letech bez obav dala.
Tohle je hrozně individuální a myslím že ty PPP nějaké své metody a testy jak tu školní zralost ověřit mají.
@Žirafa22 jiste ze maji a oni to rozhodnou…jinak holky se s klukama vetsinou nedaji vubec srovnavat.Muj syn je stastny v nultem rocniku, udelali jsme moc dobre… ![]()
Já si s tím hodně lámala hlavu už někdy v roce věku dcerky - narozena 29.8.
A ono se to tak nějak vyvrbilo samo tím, že má ten problém.
Takže my teď tak akorát řešíme zda na zápis do speciálky či do „normální“ školky s indiv. plánem ![]()
Stačilo aby v tom břiše počkala o týden déle tak jak měla ![]()
A jinak myslím, že odborník co zde v poradně radí, tak obecně razí názor, že pokud je to takové na hraně, tedy zda do školy či odklad, tak spíš radí ten odklad. Dítě o nic nepřijde.
Nutno podotknout, že zde a snad ještě v Německu je to až skoro rarita, nikde jinde snad ty odklady tak moc běžné nejsou… aspoň nemají rodiče dilema…
![]()
@Lama Lama píše:
vsichni vime, ze jsou ppp vice a jine mene naklonene odkladum. navic ppp jiste da i na nazor rodicu. neexistuje jedno jednoznacne kriterium k odkladu.je jich spousty, drobne niance. nekdo da vic duraz na logopedii, jiny na soustredeni, nekdo na tnalosti nebo socialni zrralost. jeden dojde k zaveru, ze sice neco neni idealni, ale je to povahou ditete a casem nelze ocekavat velkou zmenu. nekdo zas ten cas vidi jako dulezity faktor.
Myslela jsem tím, že PPP se řeší až po zápisu…pokud u zápisu řeknou ano, pak přeci není co řešit, tedy pokud rodič nemá pochyby-to je to, nač mě upozorňovala dětská dr.. Pokud ale škola řekne ano, ale je málo míst a hodně dětí, dejte raději odklad, není to o tom, že já jako rodič mám pochyby a potřebu řešit zda na to dítě má nebo ne nehledě na to, že PPP může říci že je vše v pořádku. to mám jako PPP navádět, aby napsali opak? U nás se větší množství žáků řeší tak, že si škola musí u ministerstva požádat o výjimku a hádám že to platí i u ostatních škol, takže je to spíše o jejich „organizaci“.Ano, asi není příjemné když je hodně dětí ve třídě…ale příjemné není ani to, dát dítě na rok do školky když víte, že připravené je a že na to má. U mého syna váhám, je chytrý, ale je to prostě chlap, raději než tužku do ruky si kope s míčem nebo řádí na trampolíně, nemá rád změny, má rád děti a školou končí dětství, od okamžiku, kdy vstoupí do první třídy ho čeká už jen práce a tak si říkám proč neprodloužit dětství…na druhou stranu písmenka pozná už od 4 let a čísla do 100 také(chtěl sám)zda není škoda čekat další rok, ve školce se mnoho nového nenaučí..
Navíc takovýhle přístup by se mi nelíbil, opravdu mám zájem dát dítě do školy, kde o něj nestojí? Ano, je fajn dát ho co nejblíže bydlišti nebo nejvýhodněji pro rodiče, ale také je možnost to vydržet cca rok-vozit tam, kde dítko vezmou a zkusit přestoupit. V případě že jejich nátlaku neustoupíte, tak Vám změní rozhodnutí z přijat na nepřijat??? Jsem si jistá, že by šlo i prozkoumat proč Vás nevzali, stejně jako je to u zápisu do MŠ má rodič možnost se odvolat a to na příslušný kraj kterému by to měli řádně zdůvodnit.
@vonkova.v píše:
Navíc takovýhle přístup by se mi nelíbil, opravdu mám zájem dát dítě do školy, kde o něj nestojí? Ano, je fajn dát ho co nejblíže bydlišti nebo nejvýhodněji pro rodiče, ale také je možnost to vydržet cca rok-vozit tam, kde dítko vezmou a zkusit přestoupit. V případě že jejich nátlaku neustoupíte, tak Vám změní rozhodnutí z přijat na nepřijat??? Jsem si jistá, že by šlo i prozkoumat proč Vás nevzali, stejně jako je to u zápisu do MŠ má rodič možnost se odvolat a to na příslušný kraj kterému by to měli řádně zdůvodnit.
ale ja netvrdim, ze je to spravne. jen ze to tak proste je.samo nepresvedci rodice nadaneho ditete. ale vahave strelce popostrci snadno.
a k tomu jestli chci, aby dite do takove skoly chodilo? nechci. bohuzel mame jedinou spadovou skolu. a v okolnich skolach je natresk stejne jakov nasi.
Synovi bude v červenci 2016 také 6 let a přikláním se k odkladu. Dřív jsem tento trend nechápala a dcery ač letní, šly do školy v 6 letech.Ted už uvažuji jinak.Byl by nejspíš nejmladší ve třídě, navíc je drobný-a už tím by byl oproti spolužákům v nevýhodě. Navíc mi přijde, že je ještě dost hravý a nezralý na delší soustředění. Pediatrička a nyní i logopedička(trénujem ř-ostatní písmenka umí) se také přiklánějí k odkladu ze stejných důvodů jako já. I když mi stále opakují, že v lednu u zápisu může být vše jinak. Tak uvidíme. Zatím zkouším se synem úkoly pro předškoláky-příprava k zápisu a baví ho to. Kreslit ovšem vůbec nechce
Ani se naučit napsat prosté Ríša ![]()
A narvané školy jsou ted všude, tak to mě celkem děsí, aby ho v té naší 5 minut od domu vzali-i kdyby až o rok později… ![]()
@ddinna píše:
Synovi bude v červenci 2016 také 6 let a přikláním se k odkladu. Dřív jsem tento trend nechápala a dcery ač letní, šly do školy v 6 letech.Ted už uvažuji jinak.Byl by nejspíš nejmladší ve třídě, navíc je drobný-a už tím by byl oproti spolužákům v nevýhodě. Navíc mi přijde, že je ještě dost hravý a nezralý na delší soustředění. Pediatrička a nyní i logopedička(trénujem ř-ostatní písmenka umí) se také přiklánějí k odkladu ze stejných důvodů jako já. I když mi stále opakují, že v lednu u zápisu může být vše jinak. Tak uvidíme. Zatím zkouším se synem úkoly pro předškoláky-příprava k zápisu a baví ho to. Kreslit ovšem vůbec nechceAni se naučit napsat prosté Ríša
A narvané školy jsou ted všude, tak to mě celkem děsí, aby ho v té naší 5 minut od domu vzali-i kdyby až o rok později…
doporucji nulty rocnik, je to proste paradni vec.
@vonkova.v Škola vám neřekne, že je málo míst, ať dáte odklad. Spádová škola vám zajistí místo v jiné, pokud by sama měla plnou kapacitu. PPP bezdůvodně odklad nedá.
@hanka.br. Jestli se můžu zeptat, jaké máte vy pedagogové zkušenosti s odklady/neodklady u dětí (hlavně kluků) narozených o prázdninách? Jak se k tomu stavíte? Myslím tím obecně, je mi jasné, že je to u každého dítěte individuální, ale nějaká tendence asi bude. Ptám se proto, že mám syna narozeného 31.8., zatím u něj samozřejmě nic neřeším, jsou mu dva měsíce
, ale chtěla jsem se zeptat, jaký na to máte pohled, když už tady jede tahle diskuze. Já mám osobní zkušenost jen s jedním spolužákem ze ZŠ a gymplu, který šel do první třídy v 5 letech a 11 měsících a byl úplně v pohodě.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.