Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Nemáte prosím někdo zkušenosti s tímto druhem kaktusu?
Dostala jsem ho minulý rok od mamky, když se stěhovala z domku do bytu…a je mi velmi líto ho dávat pryč. Napadlo mě, že bych ho letos přesadila do země, ale nevím jestli by zvládl zimu/mráz..
Jde mi o to, abych ho nemusela na zimu ze země vytahovat. Letos jsem měla co dělat, když jsme ho sklízeli před zimou, je opravdu dost těžký
Ale tak krásný… ![]()
Agáve, která (nebo které, povolené jsou tvary v rodě ženském i středním) patří mezi sukulentní rostliny, tedy nikoliv kaktusy, by měla snést i menší mrazíky. Existuje mnoho druhů, z nichž některé bych ven nedal ani omylem (např. Agave victoriae reginae). Velké druhy, mezi než patří např. Agave americana, kterou můžeme – dle mého skromného úsudku – vidět na přiložené fotografii, však často vídávám zasazené volně v půdě a zimu přežívají. Samozřejmě je nutné rostlinu na takovou změnu podmínek připravit, tedy nepřemístit ji z tepla domova ihned do -10 °C. Když ji zasadíte v květnu do země, tak to bude asi nejlepší postup. V případě větších mrazů pak stačí přehodit přes rostlinu nějakou krytinu, která by sloužila jako izolace. ![]()