Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahojte, vzhledem k tomu, že máme zahrádku i půdu na poli, rozhodla jsem se, že letos si něco zasadíme (minulý rok jsme měli jen rajčata a máme kanadské borůvky)-tento rok bych to chtěla vyšvihnout trochu výš (mrkev, brambory, květák, rajčata, jahody, rybíz, bylinky, cibuli, atd), ale nevím, kdy se začíná, atd. Vím, že teď je ještě vzhledem k počasí dost brzo, ale chtěla bych si to všechno rozvrhnout a naplánovat, ať vím, co pořídit a s čím budu potřebovat agrotechnickou pomoc od přítelových rodičů. Dále, je tu někdo, kdo má slepice na dvoře a psa? Je pravda, že když na ně bude štěkat, nebudou lekotem snášet? Díky za rady ![]()
@AdelaHores Jé teď jsi mi touhle diskuzí udělala radost. Fakt. Já už se tak těším na jaro a když to tu čtu, tak už si představuju, jak to bude fajn. Nesnáším zimu. K těm slepicím a štěkotu. Tchán měl x let uštěkaného ovčáka (hodně uštěkaného) a slepice jim nesly jako divé
Ony ty slepice si zvyknou, pokud je nebude prohánět, tak jim to bude putna. Co budu sadit ještě nevím, určitě rajčata a okurky (sadím koupené sazenice), pak určitě cuketu. Dětem jsem slíbila slunečnici a kukuřici. Jinak klasika mrkev, petržel, celer. Máme záhon jahod, maliny, rybíz.
@AdelaHores podívej se na internet a vyhledej si jednotlivé plodiny, dozvíš se kdy a jak přesně sázet…my budeme letos sáze zaručeně ředkvičky (jsou snad nejspolehlivější), hrášek, kopr, rajčata, salátek, papriky, dýně a brambory. Od podzimu máme zasazený česnek, ale je špatné počasí, tak uvidíme, jestli z toho něco bude…dál mi roste na zahrádce libeček, oregano (děsnej plevel
), šalvěj, asi 4 druhy máty, pažitka
@AdelaHores píše:
@lleennttiillkkaa a kdy se to začíná sadit?
Záleží na počasí a v jaké žijete oblasti. Česnek pokud chceš zimní jsi tam měla mít už v říjnu. Jinak na jarní je ještě čas. Vlastně je čas ještě na všechno. Ale můžeš si už vysít papriky. Ty vždy na konci ledna - začátkem února dávám klíčit. Letos mě to ještě neláká při pohledu z okna.
Máme doma fajn knížku. Asi 2000 rad pro zahrádkáře. Kdy je to rozděleno do měsíců a ještě na zeleninovou a ovocnou zahradu. Ta nám dost pomohla se zorientovat.
@narrate píše:
@AdelaHores podívej se na internet a vyhledej si jednotlivé plodiny, dozvíš se kdy a jak přesně sázet…my budeme letos sáze zaručeně ředkvičky (jsou snad nejspolehlivější), hrášek, kopr, rajčata, salátek, papriky, dýně a brambory. Od podzimu máme zasazený česnek, ale je špatné počasí, tak uvidíme, jestli z toho něco bude…dál mi roste na zahrádce libeček, oregano (děsnej plevel), šalvěj, asi 4 druhy máty, pažitka
Jé to jste na tom jako my. Akorát rajčata, okurky, papriky a salát mívám ve skleníku. Čerstvé domácí bylinky jsou taky super. Na podzim je vždy ostříhám, nasuším a celou zimu z nich vařím.
@AdelaHores začíná se podle obrázků na sáčku se semínky
na zadní straně každého sáčku bys měla mít obrázkový návod, resp. informace o tom, kdy se sadí, případně přesazuje a kdy se cca sklízí
My letos dáme opět mrkev, petržel, hrášek, ředkvičky, brambory a cibuli. Máme jahody, rybíz i maliny. A vzhledem k miminku dám i kedlubny, růžičkovou kapustu a květák, abych mohla na zimu mrazit zeleninové příkrmy ![]()
Tak já se teda taky pochválím. V rohu zahrady máme maliny, ostružiny, všechny druhy rybízu i angrešty, borůvky. 2 záhonky jahod, bylinky. Každý rok sadím hrášek (děti milují), cibulku, mrkev, lilky, cukety, hokaido a loni jsem se dala i do brambor. Akorát z těch jsem byla zklamaná, nebo se do nich dostaly jakési housenky - drátovec či co. No a jak jsem psala v minulém příspěvku tak ve skleníku rajčata, okurky, papriky, saláty a špenát. V pařeništi jsme měli i melouny. Manžel je tam s dcerou jen tak ze srandy začátkem srpna hodili a rostly jak divé. Jen to bylo pozdě, takže narostli jen 3 malé melounky a 2 nestihly ani dozrát a byla zima. Letos je nasadím v květnu.
K tom sad ovocných stromů - meruňky, broskve, třešeň, hrušky, jabloně…
Miluju naši zahradu. Jen je za tím vším dost práce. Ale mě to baví!
@narrate píše:`Souhlas!
Holky já už se taky tak těšim na jaro/létonenávidim zimu
@berusa.m také máme ve skleníku rajčata, papriky i salátek a máme toho ještě spoustu dalšího-7 jabloní, 2 švestky, 2 třešně, pravé špendlíky, meruňku-loni jsme dokoupili ještě jednu malou+modrou renklódu…černej a červenej rybíz, maliny, velké ostružiny, červené hroznové víno…měla jsem i angrešt, ale ten mi přítel asi 3× posekal a ještě to nerozdýchal
![]()
@nataluska já si nakoupila v semínkách všechno možné a zkoušela, co vydrží - a jako plevel se rozrostla hlavně meduňka a máta - a taky mi jak o život roste šalvěj, kterou jsem si pořídila jako malou sazeničku - stříhám ji 2×-3× do roka - všechno sice na východ, ale to je asi podobné - půl dne sluníčko, půl dne stín ![]()