Co budete letos sadit?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5185
30.1.15 12:46

Ještě dám tip na rajčata - kromě klasických Tornád zkuste odrůdu Býčí srdce a Idyll. Býčí srdce má obrovské masité plody s malým množstvím šťávy. Jsou skvělé chuťově i např. na kečup či omáčky. Idyll je zase malé cherry rajčátko kdy vyroste šlahoun třeba i 40 cm dlouhý a na něm hromada sladkých malých rajčátek.
Obě odrůdy jsou vhodné spíš na zahrádku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5185
30.1.15 12:48

@narrate Staré zanedbané stromy bych vyřezala. Nasadili jsme si čtvrt a polokmeny a do dvou let začaly plodit. Vše sbíráme ze země. Jen se kolem trochu hůř seká tráva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
30.1.15 12:48

@berusa.m Tak nasadím jen 10 semínek a zbytek schovám na příští rok :nevim: Taky to tak dělám.
Předpěstovávám ze semínek kvůli výběru odrůd… Taková Bejbíno rajčata, ňam.
A všelijaké fialové, bílé, žluté, maličké balkonové…

Včera jsem dala do misky semínka paprik.
Tak v půlce března rajčata.
Ven pak ředkvičky, mrkev, okurky hadovky. Nějaké saláty, kedlubny.
Na zahradě máme i maliny, měsíční jahody, angrešt, letos asi dokoupíme rybíz.

U semínek se řídím „návodem“ na pytlíku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1166
30.1.15 12:52

@berusa.m některým už stejně není pomoci, takže postupně likvidujem, ale ostatní stačilo prořezat a mají krásné plody

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10952
30.1.15 12:53

Jako kazdorocne-rajcata, papriky, cukety, patizony, hrasek, mame bylinky…a co se jeste namame uvidim…

Jinak ke psu=slepice…slepicim je nejakej stekot putna :mrgreen:
Mame vlcaka a slipky, nechavam je casto pustene at se napasou, jediny problem je, kdyz jdou psici do misky, to si je hlida, ale zadnou jeste nezakousla, jen si sjedna poradek.Toho bych se vubec nebala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
873
30.1.15 12:59
@kjhui píše:
@AdelaHores
Ahoj, osvědčený trik je koukat po sousedech starousedlících popř. se jich i poptat. U semínek nebo sazenic můžeš mít napsaný měsíc výsadby xy ale v reálu to bude jiné na vysočině a na jižní moravě, na stinném pozemku a na slunečném, na vlhkém a vyschlém, na prosluněné pláni a pod vzrostlými stromy.. Taky jde o povahu půdy, máte kyselejší (hodně kopřiv, mechu?) nebo černozem? Máte tam slimáky (mají všichni v okolí na zahradách afrikány?) Mají všichni v okolí skleníky (na předpěstování) nebo všichni sejí přímo do záhonů?

jsme na jižní Moravě, půda je tu jak kde bych řekla :D máme stinnou část i dost slunečnou, vlhkou i vyschlou, ph půdy-to nevím, abych pravdu řekla, ale hojně se tam dařilo rajčatům, tak jedině podle toho soudit :) ale asi zásaditou spíšš, protože borůvkám jsme museli kupovat kyselou hlínu :) slimáky tu nemáme :) a skleník ze sousedů nemá nikdo, všichni do záhonů :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3383
30.1.15 13:02

@narrate přesně ať už je léto :pankac: my sadíme brambory, mrkev, česnek, petržel, rajčata, papriky, kukuřici, červenou řepu, česnek-ten už máme v zemi, cibuli, cuketu, jahody-taky máme, ředkvičku, hrášek, mochini..a pár bylinek..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
527
30.1.15 13:37

@AdelaHores Naši psi štěkají často, i slepici proženou, že by nesnášely se ještě nestalo. To spíš nedostatkem světla či krmení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2642
30.1.15 14:03
@AdelaHores píše:
jsme na jižní Moravě, půda je tu jak kde bych řekla :D máme stinnou část i dost slunečnou, vlhkou i vyschlou, ph půdy-to nevím, abych pravdu řekla, ale hojně se tam dařilo rajčatům, tak jedině podle toho soudit :) ale asi zásaditou spíšš, protože borůvkám jsme museli kupovat kyselou hlínu :) slimáky tu nemáme :) a skleník ze sousedů nemá nikdo, všichni do záhonů :)

No jo no, to jsou ti šťastlivci co plivneš na zem a ono něco vyroste :mrgreen:
tak to toho asi moc řešit nemusíš, když máte takhle parádní lokalitu..

Tak mimo tu klasiku můžeš píchnout někam na okraj višeň a pár rybízů na buchty a kopr a křen na omáčky, při takovém pozemku a podnebí na to rok nemusíš sáhnout a budeš mít na vaření dobroty..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2530
30.1.15 14:36

My loni koupili chalupu s obří zahradou, takže jsem loni poprvé zkoušela rajčata, hrášek, hromadu bylinek a cibuli. Bohužel rajčata chytily plíseň nebo jim vadil celkem ostrý vítr, protože zčernaly. Naopak bylinky rostly jako divé :) A na kompost jsem dala dýni. Rostla krásně, ale jen co nasadila květ, během dvou dnů upadl :( nechápu proč? :think: Letos zkusim kompost vyrýpnout a nasadit je do velkých kamenných žlabů, aby byly chráněný před slimáky. Těch míváme moc a jak tam jezdíme jen na víkendy, nemůžu je vysbírávat. Slyšela jsem, že by mohlo pomoct nasypat kolem záhonků piliny a jak se v nich obalí, tak nelezou dál.
Alespoň že ovocné stromy máme bez práce.. plodí jako divé :D takže třešně, jablka a i rybíz už jsme neměli komu dávat :mrgreen: Ještě teď mám mrazák natřásknutej :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1166
30.1.15 14:40

@shagga rajčata stříkáme proti plísni-nejde to jinak :( u dýně se mi stalo to samé-ale po šlahounu vyskakovaly další květy a z jednoho pak byla dýně-prý ty co uhnijí jsou hluché a vypadají jinak…a je to fakt, ten, ze kterého byla dýně, měl vespod takovou bobulku pod květem…a říká se, že dýně si sama určí, kolik odplodí, podle toho kolik má živin, my měli letos jen jednu 23 kg, z ostatních květů nic nebylo, takže na tom asi něco pravdy bude

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3491
30.1.15 15:14

Ahoj holky, super diskuze.
My jsme teď koupili baráček, v únoru bychom se měli stěhovat. Je tam menší zahrádka, tak taky plánuju, co zasadím. Ale jsem úplný začátečník, neumím ani okopávat :oops: tak jsem zvědavá, jak mi to půjde… :roll:
Chtěla bych aspoň takový ten základ - mrkev, petřžel, cibuli, cuketu… Taky bych chtěla jahody, ale nevím, nikomu v poslední době moc nešly… :think:
Co poradíte začátečnici k pěstování? Něco nenáročného, ale hodně užitečného. A jaké bylinky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10952
30.1.15 16:13

@Salvaje hrasek.Ten je vdecnej a deti si ho muzou sbirat rovnou do pusy :-)

Bylinky co mas rada a taky co ti pujde, ja pokusem-omylem zustala u libecku, tymianu, saturejce, rozmarynu.
Kazdy rok seju pazitku a uspech 00prd nevim proc, tak obycejna vec…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
30.1.15 16:49

@Stevia Já jsem koupila pažitku už v květináči (normálně v potravinách, jakože „čerstvé bylinky“) a píchla jsem ji do země a roste jak drak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10952
30.1.15 17:08

@Pipet no,to jsem taky zkoušela :? nic
A to sousedka cca 10m má pažitku v takových trsech, že bys je dvěma rukama neobjala a roste jí vlastně v pukline betonu co maj na dvorku..
A to jsem jestě nezkoušela :mrgreen: vlastně, letos jí dám do betonu :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Party Time spotřebiče

• (4.8) + 30 recenzí

1.2 Spray Max mop box