Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@AdelaHores píše:
@lleennttiillkkaa a kdy se to začíná sadit?
No my jsme s manželem takoví zahrádkáři amatéři jo, takže někdy v březnu si většinou uděláme sazeničky a když jsou dost velký, tak to píchnem na zahrádku ![]()
Jinak po několikaletých zkušenostech přísady do skleníku kupuji. Měla jsem vždy doma na oknech hromadu kelímků rostlinek - třeba 30 rajčat a okurky pak jsme nevěděli co s tím. V jednom sáčku je 50 semínek ale nám stačí 10 keříků rajčat. Na trhu se už kolem března dají přísady koupit a jsou poměrně dobré kvality. Pěstitelé na to mají vyhřívané skleníky takže mají rostlinky velké. Na konci dubna míváme vlastní okurky!
@nataluska @JLP já mám na záhonku s bylinkama skoro celej den stín (stíní vinná réva
) ale opravdu zdárně tam roste oregano a tymián, šalvěj tam dost trpí, té se tam moc nedaří
Páni, udělaly jste mi radost, kolik jste toho sem vypsaly
inspiruji se a nakoupím si semínka a začnu se tím víc zabývat
nevím, jestli ty slepice…přítel je nechce, že prý slepice u jeho rodičů stačí
a že pes by je štěkotem lekal…tak nevím ![]()
Jooo, skleník - ten by měl letos manžel taky dodělat, takže rajčata a papriky, případně salátovky okurky - a asi zkusím i meloun
Mám ráda zimu, ale už se celá třesu, jak nám zahrada krásně rozkvete - spousta meruněk, hrušky, jabloně, třešeň, višně… ![]()
@berusa.m my bydlíme v domku se zahradou teprve 2 a čtvrt roku, první rok jsem taky všechno předpěstovávala sama doma, ale loni jsme toho dost koupili (všechna rajčata, papriky…) protože je s tím fakt šílená práce a výsledek hooodně nejistý
Nemáte nějaké tipy na zajímavosti na pěstování? Loni jsem na doporučení sousedky pěstovala patizóny. Bylo to nenáročné a je to moc dobrá zelenina. Oloupe se (trochu drbačka), nakrájí, obalí v trojobalu a usmaží. Chutná to jako květák a nemusí se předvařovat.
@AdelaHores já slepice můžu jedině na pekáči
Ale máme obrovskou zahradu, takže spodek vždy přehradíme a tam dáváme na sezonu berany (mladé) a na podzim jdou do mrazáku. Jsou hodně nenároční - chodíme tam když je teplo tak jen kontrolovat vodu, jinak i 1× za 3-4 dny ![]()
@AdelaHores my se na slepice chystáme na jaře-nejdřív musíme postavit kurník
ale u nás to bude dost boj, protože náš pes zakousne všechny kachny, co přiletí od souseda, tak jsem zvědavá, kolik slepic přežije ![]()
@AdelaHores píše:
Páni, udělaly jste mi radost, kolik jste toho sem vypsalyinspiruji se a nakoupím si semínka a začnu se tím víc zabývat
nevím, jestli ty slepice…přítel je nechce, že prý slepice u jeho rodičů stačí
a že pes by je štěkotem lekal…tak nevím
No taky jsem jednu dobu chtěla slepice. Třeba jen 4. Ale je to každodenní starost a nemáme tady nikoho kdo by se o ně postaral když jedeme pryč.
@berusa.m píše:
No taky jsem jednu dobu chtěla slepice. Třeba jen 4. Ale je to každodenní starost a nemáme tady nikoho kdo by se o ně postaral když jedeme pryč.
přesně - to mi na nich taky vadí - když máme berany, tak stačí, aby jim soused jednou za 2 dny nalil přes plot konví čistou vodu a je vystaráno a my můžeme na týden z domu ![]()
@berusa.m no my vzhledem k tomu, že máme ještě psa a 3 kočky, tak nikam nejezdíme
@AdelaHores
Ahoj, osvědčený trik je koukat po sousedech starousedlících popř. se jich i poptat. U semínek nebo sazenic můžeš mít napsaný měsíc výsadby xy ale v reálu to bude jiné na vysočině a na jižní moravě, na stinném pozemku a na slunečném, na vlhkém a vyschlém, na prosluněné pláni a pod vzrostlými stromy.. Taky jde o povahu půdy, máte kyselejší (hodně kopřiv, mechu?) nebo černozem? Máte tam slimáky (mají všichni v okolí na zahradách afrikány?) Mají všichni v okolí skleníky (na předpěstování) nebo všichni sejí přímo do záhonů?
@AdelaHores zatím teda nemám ani psa ani slepice (ale budu mít).. ale babi má na dvoře oboje, pes na ně štěká, občas je prožene a vajec má přehršel… ![]()
letos to vidím na brambory a pak jako každý rok - hrášek, rajčata, papriky, cukety, okurky, možná dýně ![]()
My teprve se vším začínáme a učíme se…koupili jsme starý dům se zahradou, na kterou minimálně 10 let nikdo nesáhl, tak to podle toho vypadá, takže to postupně dáváme do kupy…předloni jsme ořezali většinu stromů a jablek letos máme tolik, že už je ani nikdo nechce…špendlíků taky bylo hafo a třešní taky, jenže k těm se nedalo dostat, protože strom je strašně velikej, větvě daleko od sebe, tak s tím budeme muset taky něco udělat
Příspěvek upraven 30.01.15 v 12:46