Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
Ahoj,
vím, že je tady spousta diskuzí na téma látkovky, ale už do toho koukám asi týden, a jsem z toho čím dál víc zmatená.
Známá mi poslala odkaz na aukru, kde kupovala plínky pro svoji malou a prý jí stačí tyto dvě objednané sady. Bohužel už s ní nemám možnost o tom moc pokecat (bydlí daleko a po telefonu celekem na dlouho diskuze), proto si jdu pro radu k vám.
Vážně mi bude stačit objednat si 2× tohle http://aukro.cz/show_item.php?… Mám pocit že je tam málo těch vkládaček, proto mě napadlo, jestli to můžu střídat s klasickýma čtvercovkama, těch jsem totiž dostala asi 90ks. Prostě ty barevný kalhotkový plínky a do toho nějakým vhodným způsobem poskládaná čtvercovka? Dá se to takhle? připadám si už jak blbec, že and tím tak bádám, ale vážně nevím. ![]()
Příspěvek upraven 28.04.14 v 21:22
Odkaz nefachá. Ale každopádně bych nekupovala žádnou sadu. Nebude ti plína vyhovovat a zbydou ti jen oči pro pláč. Ne jen že každému miminu a každé mamině vyhovuje něco jiného, ale mění se to i s čase. Na miminko, na batole. Z8klad máš čtverce, pak kup nějakou kapsovku, nějakou kalhotkovku, AIO a uvidíš. Bud dáš přednost vychytanému systému, nebo zkončíš u čtvercovek, můžeš to střídat - na návětvy a na ven něco fajnovějšího, doma rychleschnoucí a levné čtverce…
Každopádně budeš potřebovat svrchňáky, na začátelk bych koupila PULky nebo vlňáky. Flísáky mi teda přijdou nejblbější varianta, neudrží téměř nic, smrdí při minimálním kontaktu s močí.
@Lama Lama no vidíš, ani zkopírovat odkaz se mi nepodařilo, snad už jsme to opravila
…
Za mě - noname pleny na Aukru raději nekupovat
Nevíš, kde je to šité, z čeho je to šité, zda to má vůbec atesty pro styk s dětskou pokožkou (za tu cenu pochybuji). 12 ks plenek ti stopro stačit nebude, leda bys to, jak píšeš, používala jako svrchňáky na klasika čtverce. Navíc tyhle AIO systémy možná zvládnou novorozeně, ale třívrstvá vkládačka ti přestane kapacitně stačit dost brzo, tipuji do půl roku.
Další varovný signál - výrobce gaantuje pouze praní na 40! Na počůranou plenku možná možná, na pokakanou ani omylem, tu je třeba vyprat na 60, aby zahynula e.coli, a pokud to výrobce nezaručuje, může se ti taky stát, že po pár vypráních na 60 to začne brzo protékat.
Netvrdím, že to fungovat nebude, ale bliká to na mě varovnýma signálama, kvůli kterým bych se osobně bála koupit ![]()
Takže čistě soukromý názor - za ty peníze bych koupila 3-4 ks opravdu kvalitních svrchňáků osvědčených značek. A pokud ti nebudou vyhovovat čverce (90 ks by mělo stačit bohatě), tak i něco dovnitř. Momentálně zrovna probíhá Týden opravdových plen, kdy spousta eshopů má veliké slevy. A jo, nevyjde tě jedna plena na 150, ale budeš mít kvalitu zaručenou. Třeba český Bamboolik (tj. české materiály, česká firma, české atesty, šito v ČR) má teď 15% slevy a za 3300 máš troje svrchňáky s 12 vnitřkama, což když nakombinuješ se čtvercema, jsi za vodou. Popř. ještě ekonomičtější varianta - za 2000 dvoje svrchňáky a 12 pořádných vícevrstvých plen s kapsou, opět ideální na kombinaci se čtvercema. Plus další a další značky…
Já bych tyhle noname plíny nekupovala a už vůbec ne sadu. Na novorozence jsou určitě nejlepší ty čtverce, zvlášť když je už máš. Na ně si kup nějaký kvalitní svrchňáky, třeba bamboolik, anavy apod. A časem pak můžeš pořídit nějaký kalhotkovky nebo aio plíny, ale radši použitý a kvalitní značku.
Tohle bych tedy nekupovala. Ty čtverce podle mě stačí. Naší malé je pět měsíců a přes den stačí čtverce v pohodě, mám jen několik „lepších“ bambusových plen na noc. Důležité jsou vkládačky (když jdeš třeba ven, nebo do těch nočních plen) a fleecové separačky.
S levnýma flísovkama jsou problémy, že ne každé dítko flís na zadku snese. Taky ti nemusí sednout střih a budou protejkat. Jestli chceš levnou kapsovku, kup si jednu na vyzkoušení. Jinak dá se do nich strčit cokoliv, včetně klasických čtverců. Ale na pidi jsou lepší samotné čtverce. Tohle oceníš zatím tak maximálně k doktorovi a to už bych si koupila nějaké hezčí, i tyhle levné se dělají obrázkové.
@ugluk Na rychlo přebalení na doma v pohodě dávaj i rok a půl a víc. Ale je to ve stylu, že hned jak se vyčůrá, musí dolů. Na noc a na cestu, kde hrozí, že nepůjde hned přebalit, už to nehrozí.
@kotyk no to jo, takové tréningovky
Já tyhle konkrétně neměla, ale živě si pamatuju ten rozdíl, když už jsem půlročněti musela dávat podstatně savější plíny, než stačily novorozenci, když jsme vyrážely na dvouhodinovou procházku…
@ugluk jj, ke konci jsou to takový lepší tréningovky. A většinou i levnější, než ty skutečné, plus vypadaj slušně a líp chrání okolí. Akorát konkrétně k tomuhle účelu jsou lepší na sucháč ![]()
@kotyk tak daleko jsem s dvouletou bohužel ještě nedospěla
Lépe řečeno, tréningovky vlastním, zkouším, občas i zůstane suchá… a na hřiště bez pořádně vycpanýho zadečku bohužel ještě nevyrážím ![]()
@ugluk Tak na hřiště jsou právě geniální. Jedno učůrnutí daj v poho, snadno se dávaj dolu, takže když dítko potřebuje vyčůrat a řekne si, není s tím tolik práce. Sundáš a pak připlácneš zpátky. Já jsem po týdnu klasické tréningovky prodala a nechala si jen číňany. Plus jenom s trikem nebo šatičkama vypadaj moc hezky.
@raquel96 Tyto plenky jsou na 99% z čínského prodejního portálu, okukovala jsem u nich hezčí vzory, tyhle jednobarevné byly nejlevnější. Jedna paní na jiné diskuzi psala, že tyto různé plenky má (jednobarevné i vzorované), ale nedá se od nich moc očekávat, že vydrží, dává je jen na doma, kdy dítě často přebaluje, na ven (na delší dobu) prý protékají.
Mám na látkovkách už 3. dítě. Základem jsou kvalitní svrchňáčky a do nich už můžeš nacpat ledacos. Svrchňáčky buď se zátěrem PUL nebo ty vlňáčky, slyšela jsem na ně dost chvály, ale nikdy jsem je nezkoušela. Jedu v plenkách Bambinomio, jak holky píší, nekupovat žádnou sadu, tak já koupila sadu od narození po nočník a jsem maximálně spokojená. V mezičase měla svrchní kalhotky půjčené ještě kamarádka, takže v podstatě jedou už 4. dítě, nejsou zářivě bílé, samozřejmě zašedly, ale funkční jsou 100%. Takže od osvědčených značek bych klidně na vyzkoušení koupila i bazarové. Pokud jsi dostala tolik čtvercovek, je to super (závidím), první půlrok máš vystaráno. Mrkni na netu na novorozenecký sklad, z toho neprotéká stolička. Trošku jednodušší jsou vícevrstvé čtvercové plenky, složí se třeba jen na třetiny, velice dobře sají (ať už bavlněné nebo ještě lepší bambusové - pozor, ty také déle schnou), takže vydrží třeba i noc, delší procházku. Jak se prcek začal na přebalováku víc mrskat, od novoskladu jsem upustila a používám už zase jen vícevrstvé vkládačky. Mám i pár AIO, ale to je spíš tak na přebalení u kamarádky, k doktorce a tak.
@kotyk mé dítko si neřekne
Jinak i díky tomu, jak dlouho jí to, potvůrce, trvá, si blahořečím, že jsem investovala do opravdu kvalitních plenek, které drží a neprotečou i po dvou letech užívání a praní na 60 a při patřičné variabilitě jader zvládnou i ty dvě hodiny u dvouleťačky, je-li třeba ![]()
@ugluk Příšery si taky neříkaly, ale jedno čůrání to dá. Akorát je jasný, že ne s tou levnou vkládačkou. A naše nejmladší má za to, že za ní mají mluvit činy, takže pokud je dokáže sundat, tak mi počůrané plenky nosí ![]()