Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
ahoj holky, kam mám nahlásit dobu mateřské dovolené? jestli jsem se rozhodla na 3 nebo na 4 roky, kam to mám nahlásit?
děkuji
Pokud mas na mysli rodicovsky prispevek,tak se o nej zada na uradu prace ![]()
děkuji,ano rodičovský příspěvek,a to tedy až asi po porodu, je to tak?
Jo jo, jestli jsi ale byla zaměstnaná, musí Ti dát veškerý papíry, aby to měli z čeho vypočítat.
takže v práci mi musí tyto papíry dát?co to má být všechno za papíry, jestli s emůžu zeptat?
Papíry dostaneš na úp. Nemusíš hlásit vůbec nic. Dostaneš částku 220 000 a až si ji vybereš tak končíš. Takže si třeba zvolíš že první dva roky chceš dostávat 8tis a pak třeba 3tis a až dovybereš částku tak už prostě nic nedostaneš. V práci dáš jen vědět jak dlouho ses rozhodla být doma.
Jinak veškeré papíry si vyřid stačí 4měs po porodu na úp. Pokud tedy máš nárok na ppm. /peněžitou pomoc v mateřství/ - tu zase vyplácí ossz.
Mateřskou dovolenou hlásíš zaměstnavateli, délku rodičovského příspěvku pak na úřadě práce, pracovišti SSP.
Kssandro, z práce potřebuješ minimálně potvrzení o prac. poměru, aby jsi na tu částku 220000 vůbec dosáhla, pokud jsi nepracovala nemáš nárok na výběr rodičovské, jedině přes manžela nebo přítele a Kam, ať si to znova prostuduje, než bude radit.